МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние

За година и половина болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв.
7 сеп 2021 11:06, Анисия Иванова
172
МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения в продължение на години, с които е увеличил дълга на болницата. Само за последната 1,5 година от управлението му болницата е натрупала загуби в размер на 10 621 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министерството публикува извадка от одитен доклад за финансовото състояние на Александровска болница, след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020.

Александровска болница завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения.

През 2013 година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.

Само за периода 01.01.2019 – 30.06.2020 болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г., допълват от Министерството.

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва, заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?

Открояват се следните договори и споразумения за разсрочване на задълженията, с поети от Александровска болница утежняващи ангажименти за неустойки при забава:

- Фирма П..... Ф... ДЗЗД – освен лихва за забава са договорени допълнително 12.5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението;

- Фирма С....... ЕООД - отделно от просрочените задължения, болницата трябва да заплаща по 30 000 лв. месечно по всяко просрочено плащане;

- Фирма С.... Т...... АД - 10% лихви за забава и допълнително 10% върху непогасената част на разсрочените задължения;

- Фирма Г... К... СД – Основният лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден на просрочие. (По същия договор обаче, доставчикът дължи само 5% неустойка при неизпълнение на поетия ангажимент.);

- Фирма М..... С..... Б.... ЕООД – лихвите възлизат на 17- 23% на годишна база.

Анализът показва трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата.

Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния кьор фишех без доказателства за отклоняване на вниманието.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааааа при Герб този и другите муцуни са се рапаряли от крадене и сега им е много терсене ,че Радев води хорото и им изкара кирливите ризи..Скоро и в затвора .
93
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ком.унист няма с какво да ме обиди. Отговорът на Ангелов можеш да намериш в медиите, линкове тук не могат да се поставят. Приятно четене
92
9
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Пак лъжи. Пак изсмукани червени простотии. Прочетете внимателно отговора на Ангелов, проверете достъпните от всеки факти о замълчете!
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър "Пък, като отговори ботоксът, как ще сме сигурни дали казва истината :) Вие видели ли сте с очите си доказателствата му :):):)" Брей, даже не чакаш да отговори, за да потвърдиш думите ми, че ще продължиш да лаеш срещу него. :)))) Аз ЗНАМ, е той ще опровергае ЛЪЖАТА, че загубите за последната година и половина се дължат на управлението на болницата, защото ЗНАМ, че ВСИЧКИ големи болници натрупаха огромни задължения, заради спирането на дейностите от които се издържаха.
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея могат само да изфабрикуват скандали
89
2
 
7
 
! Отговори
Еииии 10 млн лв преди 2 години
Ако някой издокара държавата със 10 млн лв веднага трябва да му се вземе всичко до 9-коляно и да се вкара поне 20-- г във затвора,,,,па тоя ни се обяснява всеки ден по телевизията ,а и хули другите ,че не ги бива ? ако това е истина още вчера трябваше да е във килията ,под ключ за да не духне .
88
1
 
1
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
С.Трифонов е виновеееен !
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър "без да ме познавате толкова неща пишете за мен .. " Не е нужно да те познавам лично, за да те познавам, но с безграничната ти мъдрост явно това не си успял да го вденеш ... Както казах, такива като теб с кофи да ги ринеш сред неграмотните пройдохи. Не си интересен. Хайде, утре Ангелов като даде отговор ще видим как ще си ..... :)))
86
3
 
6
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Не лекар , а подлизурковец -политикаНТ !Попаднал е на точното си място , в политиката , където морал и правила няма !
85
1
 
4
 
! Отговори
комитата преди 2 години
само статистика -ако взема борч от банката и не върна ще ми фалира фирмата тоз отворко каква отговорност носи-или като си в политиката сиреч в играта си ОК
84
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър " .. потвърждават я .." Нямам намерение да те разубеждавам. :))) Такива като вас просто са толкова отчаяни, че са се вкопчили в "тяхната" реалност. Иначе ще последва катарзис, а сте прекалено слаби волево, за да го срещнете както се полага - с отговорност. :))))
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър Лошото е, че не ми отговаряш на въпросите, а вместо това повтаряш "изводите" на некадърника Кацаров. Нямам НИКАКВО съмнение, че когато Ангелов утре разбие доклада, ще ревеш СЪЩИТЕ опорки на Кацаров, независимо какво Ангелов каже. Така става, когато си роб. Иначе стана ясно, че нямаш никаква инфромация и си тук като папагал за нечии опорки. Продължавай, това ти е останало в живота. Друго няма. :)))
82
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Спец-прокуратура? Или докато Гешев е там няма смисъл?
81
2
 
10
 
! Отговори
?? преди 2 години
И след като се доказа ,какво следва ? Мълчание ! Без наказание ! Без съдебни дела ,докато се размине ,,НОВИНАТА,,
80
2
 
3
 
! Отговори
Проблемите започват преди 2 години
от превръщането на болниците в Търговски дружества. При положение, че масово хората не се осигуряват или са пенсионери. Трябва по някакъв начин нещата да се разделят - болниците, които лекуват всички и всякакви болни да се допускат на дефицит например разните общински, спешни, университетски и т.н. , а тези, които подбират платежоспособни и осигурени пациенти да са си търговски дружества. Не е проблема в повечето случаи в болницата или управителя, а в системата.
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми давайте го на прокуратурата, кво чакате-да му порастне коса ли....
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър "Не съм ..." Знам, знам. Думите ти не променят реалността.
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Герп всичко е законно
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова проблеми има по нашите болници че даже не ми се започва, а стою всяка сеемица има пресконференция за ангелов. Айде да си ги премерят някъде в свободното време и да се свършва. Нямаме добри диагностици, па ие тите са ходещи клинични пътеки и ги изритват клани недоклани за по 3 дни, няма центрове за продължително лечение, за палеативни грижи на онкопациенти, да продължавам ли?