МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние

За година и половина болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв.
7 сеп 2021 11:06, Анисия Иванова
172
МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения в продължение на години, с които е увеличил дълга на болницата. Само за последната 1,5 година от управлението му болницата е натрупала загуби в размер на 10 621 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министерството публикува извадка от одитен доклад за финансовото състояние на Александровска болница, след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020.

Александровска болница завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения.

През 2013 година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.

Само за периода 01.01.2019 – 30.06.2020 болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г., допълват от Министерството.

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва, заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?

Открояват се следните договори и споразумения за разсрочване на задълженията, с поети от Александровска болница утежняващи ангажименти за неустойки при забава:

- Фирма П..... Ф... ДЗЗД – освен лихва за забава са договорени допълнително 12.5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението;

- Фирма С....... ЕООД - отделно от просрочените задължения, болницата трябва да заплаща по 30 000 лв. месечно по всяко просрочено плащане;

- Фирма С.... Т...... АД - 10% лихви за забава и допълнително 10% върху непогасената част на разсрочените задължения;

- Фирма Г... К... СД – Основният лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден на просрочие. (По същия договор обаче, доставчикът дължи само 5% неустойка при неизпълнение на поетия ангажимент.);

- Фирма М..... С..... Б.... ЕООД – лихвите възлизат на 17- 23% на годишна база.

Анализът показва трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата.

Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър Аз знам, че "ще повтаряш". Руските *** това ви е работата, дали доброволна или поета. Фейк нюз са вашата сила. Малка подробност е, че ефективността ви е много ниска, защото главно вие си "вярвате", че фалшификациите ви не са очевидни. Отчаянието ви от живота е видно във всяко едно действие. Затова си и антиваксър - щото трябва да си "анти" на нещо. :)))
74
1
 
5
 
! Отговори
д-р Хаус преди 2 години
Сладка схема, тоя се договорил за уникални лихви, че и допълнителни наказателни... фирмите сигурно са от "наще"... после само лихвите да делнат и ей ти тон ботокс...
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Тоя да си удря 10 дози,, и да пуква поне.... Видя, се и като директор си е оцапал гащите. И тръгнал да ни плаши заради някакъв обикновен грип...
72
1
 
11
 
! Отговори
Observer преди 2 години
И сега какво ще стане? Ще го осъдят ли, пари ли ще връща, ще му вземат имуществото или ще лежи в затвора ли? Ами всички знаете отговора!!! Нищо няма да се случи. Има учудени ли? Кралия, крал - е.Баният, е.Бан. Това ни е действителността. И не обвинявайте, защото всеки на негово място ще направи същото, защото системата ни е такава и да не искаш ще те принудят да го правиш. Това е. А че е абсолютен Б.оклук тоя, спор няма, както и всички уптавляващи. Няма значение име, партия и цвят.
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър "Обясних няколко пъти" Къде? Попитах те да дадеш данни за какво и къде са харчени парите до 2012 и след 2012. Къде си "обяснил"?
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър "Никой не беше длъжен да е на униформена работа" Хохохо. Сега вече ще обвиняваме хората защото са избирали поприще в живота ли? Дотам ли я докара с опорките, да говориш абсурдни неща? Аз те питах да си дадеш източника на информацията за "партийния билет" на "баце", не да продължаваш да повтаряш като папагал. Имаш ли такава информация, дай я.:)))
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 30 милиона са усвоени от тоя,ама като пиша,че е за затвора и ме банват от тук !Лакеи герберастки са ***!
68
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър "Пенчо, бе, чети". Ами, Пенчо, нали това те питам, ти като "прочете" какво разбра. Обясни. Можеш ли? :))
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от ГРОБ.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типична работа на гербаджийски слабокапацитетен екскремент - навсякъде е пълно с такива
65
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър Как е било? Дай данни къде и за какво са харчени парите до 2012 и след 2012. Да покажеш, че знаеш за какво говориш! :)))
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър Даже и по опорките ти личи, че не си си научил добре урочето: член на БКП в онези години беше всеки, който беше на униформена служба. Между другото, щом ме питаш за партийния му билет, явно си запознат: я дай информацията си дали "баце" има червен партиен билет. Ти си!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Mrusen ***
62
10
 
2
 
! Отговори
НОШТ преди 2 години
;) г-н ангелов беше страхотен ръководител!
61
9
 
4
 
! Отговори
Истината е преди 2 години
че болниците които лекуват наистина болни хора, няма как да са на печалба, като търговски дружества. Печелят само боници, които "лекуват" ЗДРАВИ хора. В моменти на изпитание, както е ковид пандемията - болните веднага търчат я към Пирогов, я към Александровска... осигурени, неусигурени... лежат със седмици и месеци на кислород. А частната болница си слага един триаж на входа и болни с ковид въобще не пуска. И те така - Кацаров е сводник на частните болници за повече пари от НЗОК.
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя накупи милиони ваксини,е друг прибра комисионните ,особенно тая зенека,сега що ги подаряват ,и то точно герба скачат ,е баси печелбарите с тия ментета ваксини
59
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74 Радевите главочи поначало манипулират всичко, което им е необходимо, тъй че дори няма значение дали числата са им верни. Пример: последната 1.5 години (за които в доклада пише за 10 млн лева загуби) всички болници МАСИВНО пострадаха от това, че регулярната им дейност, от която печелят, беше прекъсвана и спирана, но доклада твърди, че това се дължи на управлението на Ангелов. Александровска беше една от най-натоварените с Ковид пациенти. Та така с "доклада".
58
1
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТОЧАТ ЛИ ПАРИЧКИ ЧРЕЗ РЕМОНТИ?
57
1
 
10
 
! Отговори
Бръм преди 2 години
Аз в България осъден не съм видял, идват избори... малко пушек, дим, някой ще бъде изгонен от партия, друг ще напусне ръководен пост.. но нищо няма да му се случи. Независимо колко си крал, какво си си купил, придобил или откраднал...ТОВА Е БЪЛГАРИЯ... идат избори.....
56
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевите главочи като тръгнат да цитират числа, трябва да се внимава много с нулите. Те нулите ги нямат за нищо!