МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние

За година и половина болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв.
7 сеп 2021 11:06, Анисия Иванова
172
МЗ: Костадин Ангелов е поставил "Александровска" в тежко състояние
Снимка: БГНЕС

Бившият директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения в продължение на години, с които е увеличил дълга на болницата. Само за последната 1,5 година от управлението му болницата е натрупала загуби в размер на 10 621 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министерството публикува извадка от одитен доклад за финансовото състояние на Александровска болница, след управлението ѝ от бившия здравен министър Костадин Ангелов в периода 2013-2020.

Александровска болница завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения.

През 2013 година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата.

Само за периода 01.01.2019 – 30.06.2020 болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69.8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал се понижава съществено, като от 22.8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3.9 млн. лв. към края на 2020 г., допълват от Министерството.

Нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо с 20 млн. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията, чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици.

Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва, заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?

Открояват се следните договори и споразумения за разсрочване на задълженията, с поети от Александровска болница утежняващи ангажименти за неустойки при забава:

- Фирма П..... Ф... ДЗЗД – освен лихва за забава са договорени допълнително 12.5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението;

- Фирма С....... ЕООД - отделно от просрочените задължения, болницата трябва да заплаща по 30 000 лв. месечно по всяко просрочено плащане;

- Фирма С.... Т...... АД - 10% лихви за забава и допълнително 10% върху непогасената част на разсрочените задължения;

- Фирма Г... К... СД – Основният лихвен процент плюс 15 пункта на годишна база за всеки ден на просрочие. (По същия договор обаче, доставчикът дължи само 5% неустойка при неизпълнение на поетия ангажимент.);

- Фирма М..... С..... Б.... ЕООД – лихвите възлизат на 17- 23% на годишна база.

Анализът показва трайна тенденция на затруднения за текущо погасяване на задълженията. В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата.

Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици.

Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата и зависи от благоволението на кредиторите ѝ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коцето с тия крадени пари си сложи коса, не му се сърдете.
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър Самия ФАКТ, че приемаш за ФАКТ нещо, което НИКОГА НЕ СИ ВИЖДАЛ, е достатъчен, за да разбера за какво си тук. :)
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До антиваксър После ще дойде твоя ред. Червените ваксинират наред. Даже и деца от 3 години нагоре. :))) Казвам го, защото знам, че такива като вас си мислите, че "това вас няма да ви засегне". Готви се, инжекцийката идва! :))))
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво от това, като всички знаем, че няма да му потърсите сметка, а само ще си лаете и ще говорите за нов морал, ама само по телевизията
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко е трупал загуби накрая за 1год.-69,8 млн. срещу 10,6 млн. за 1,5год. от преди,а за периода 2013год. до 2019год. под управлението основно на ГЕРБ,но не направени одитни доклади по периоди и сметки с колко загубите е натрупал на болницата,загуби за бранша,загуби за НЗОК от туй,че болницата се финансира от нея,от здравни фондове покриващи лечението на болни,от чиито загуби все ГЕРБ се е облажил пряко и косвено чрез него как назначен,техни доставчици за лихви,такси и кредитори партийни служители
30
5
 
2
 
! Отговори
Тоя Кацаров преди 2 години
ако не бега с 200 от следващото служебно правителство ще го видим как ще затъне в болниците, като ни затисне ковид вълната. Сега се крие зад заместника си, ама всичко е до време.
29
2
 
8
 
! Отговори
LGBTQ преди 2 години
Този Ботокс - поне има ли принос за движението на хората с ботокс и нестандартни полове и сексуални ориентации?
28
6
 
7
 
! Отговори
ДС преди 2 години
ДС винаги има един и същи модел на елиминиране на противниците: очерняща кампания, след което всичко се покрива, без да е доказано нищо от твърденията и така до следващия път. Останалото го свършват "услужливи" неграмотници, които нямат нищо, идват от нищото и съответно нямат какво да губят, но за сметка на това искат тези, които имат, да го загубят. Борбата на неграмотниците срещу света. Винаги едно и също. ДС разчита на най-низките човешки качества за черното си дело.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя цяла България прецака, за някаква болница ще правим на въпрос.
26
5
 
19
 
! Отговори
Нахъсан Петковист преди 2 години
Лъсна поредния зулум на престъпната шайка ГЕРБ. Бръщолвенията им против Радев, служебното правителство и "комунистите", които искали да крадат са повече от нагла, безочлива мерзост. Единственото обяснение за спокойствието им е, че са овладели съдебната власт и се смятат за недосегаеми.
25
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клеветите против ГЕРБ са само предизборни лъжи, защо не показаха никакви документи за нещо поне ?!
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 9 милиона концлагеристи. Защо комунистите не оставяха хората свободно да емигрират, да видим колко щяхте да останете?
23
4
 
8
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Ох колко мъка има на тоя свят. Ето затова сме на това дередже и никога няма да се оправим. Който излезе и каже нещо против ГЕРБ и всички моментално почват да хулят и да вярват. Още чакаме доказатества от дамаджаната поне за едно от многобройните му обвинения. *** народ, който вярва на Славчо и на ДБ, и на Мая, и затова от близо година сме в патова ситуация и всеки ден чуваме само обвинения. Тези обвинения целят промяна на фокуса на обществото от много протестиращи сектори и некадърните Радеви
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да бъде. Това си го измисля Радев. Не може да се докаже. Прокурора ще проведе разследване и всичко ще е наред....Наред, но за кого? Страдаме всички ние, които хем си плащаме, хем нямаме здравеопазване. Хора, които са живели някъде по света и са имали нужда в един период от живота си, нужда от медицинска помощ, знаят какво е болница, какво е лекар и какво е да си плащаш здравните осигуровки. Тук всичко е измама. И хората си умират. Какво ще ни броят? 1985 г.- 9 милиона, а сега - ?
21
20
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Не съм от ГЕРБ, нито съм гласувал за тях. Но...видях ви на протестите с павета срещу полицаите, искахте да ги палите, горяхте маски, хвърляхте яйца и домати и...не можехме да изчистим сградите и площада от вашите мръсотии!ГЕРБ над всичко! Да живее господин Борисов още 96 години!
20
2
 
20
 
! Отговори
Цанко преди 2 години
Ботокса е крал май като за последно отчитайки се на Боко.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Юри "Бооц", но след отговора на Ангелов Кацаров пак ще бъде смешен. Както всеки път когато се опита очерняща кампания. Отсега се виждат манипулациите в доклада.
18
19
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Не съм от ГЕРБ, нито съм гласувал за тях. Но...видях ви на протестите с павета срещу полицаите, искахте да ги палите, горяхте маски, хвърляхте яйца и домати и...не можехме да изчистим сградите и площада от вашите мръсотии!
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За награда го направиха Министър...Вече се убеждавам, че колкото повече някой не се справя, но е послушен лакей, толкова повече се издига в кариерата. Сега пък стана и политик.......Всеки да си прави изводите, какви хора ни управляват!!!!
16
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Последната 1.5 години" всички болници натрупаха огромни дългове поради нарушаване на дейността им заради ковид и загуба на огромни средства от това. Ако се задълбая в "доклада" вероятно ще намеря доста други изопачавания на причинно-следствените връзки. Кацаров продължава с елементарните опити да се прави на адекватен управленец.