Ресторантьорите с открито писмо до Радев, молят го за помощ

Те искат отмяна на мерките, докато не се осигури помощ на бизнеса
7 сеп 2021 17:00, Нели Христова
65
Ресторантьорите с открито писмо до Радев, молят го за помощ
Снимка: БГНЕС

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратиха отворено писмо на президента Румен Радев. В него те изразяват недоволството си, че институциите са останали "глухи и слепи" за изразените от тях проблеми и не са предложени механизми за минимализиране на последиците от противоепидемичните мерки.

Тъй като няма редовно избрано правителство на парламентарна основа, те се надяват президентът Радев да им помогне да получат компенсация за щетите, които понасят.

Ето и пълното им писмо:

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията нееднократно заявиха своята позиция относно предстоящото въвеждане на противоепидемични мерки на територията на страната и нуждата от конкретни постъпки на служебния кабинет в лицето на министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика и министъра на икономиката. За огромно съжаление, институциите останаха „глухи и слепи“ за сочените от нашия бранш проблеми и предлаганите от нас механизми за минимализиране на социално-икономическите последици от предстоящата четвърта вълна от Ковид 19.

На 15.07.2021г., назначеното от Вас служебно правителство прие с Решение №518 „НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2“. Същият не беше подложен на обществено обсъждане, нито беше подкрепен с необходимият задълбочен и мотивиран анализ на предложените нефармацевтични мерки за справяне с пандемията от Ковид 19. Безспорно, предвидимостта на правителствените решения за нас като бизнес е изключително важна и наличието на адекватен план би било важно за планирането на бъдещите действия от страна на управляващите, с които се засягат интересите на бизнеса и конституционното право на труд на работещите в сектора граждани. Но тази „предвидимост“ залегна само в частта със затварянето и ограничаването на работата на нашия сектор. Предвидимост и спокойствие за социално и икономическо подпомагане няма и безбройните медийни изяви и твърдения от страна на представители на служебния кабинет, че мерки в подкрепа на бизнеса също ще бъдат предвидени, остават само празни обещания, неподкрепени с реални действия и инициативност от страна на отговорните институции в тази посока.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията отново апелират и настояват за разум и политическа отговорност - налаганите здравни мерки следва да кореспондират със съответстващите им компенсации и помощи за бизнеса, които да ни позволят както да запазим работещите в сектора хора, така и да спасим бизнеса си от фалит.

И понеже страната ни е на прага на нова Ковид вълна, а няма редовно избрано правителство на парламентарна основа, считаме, че единствено Ваша е политическата и морална отговорност за действията и бездействията на назначеното от Вас служебно правителство. В рамките на срока на правомощията на служебното правителство само Вие имате възможност да правите промени в неговия състав, а за наложителната необходимост от това ние, а и целия туристически бранш нееднократно сигнализирахме и апелирахме.

Днес, 07.09.2021г., с влизането в сила на издадената от здравния министър заповед за въвеждане на национални противоепидемични мерки, БЕЗ предвидени насрещни социални и икономически компенсации, „на улицата“ остават стотици хиляди български семейства, заети в туристическия бранш и съпътстващите го обслужващи сектори. Подобна политическа безотговорност и липса на междуинституционална координация, въпреки многократните сигнали от наша страна, не може да продължава да бъде толерирана.

Настояваме за отмяна на действащите от днес противоепидемични мерки до предвиждането и приемането на съгласувани с бизнеса социални и икономически мерки за подпомагане. Настояваме за спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни и лишени от житейска и медицинска логика ограничения.

Служебните министри са избрани и назначени от Вас! Действията и бездействията им са и ще бъдат Ваша политическа отговорност!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари