Въпреки обещанията: Армията от чиновници пак расте

България издържа около 450 000 души държавна администрация
7 сеп 2021 10:39, Анисия Иванова
56
Въпреки обещанията: Армията от чиновници пак расте
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавната администрация в България продължава да се увеличава, въпреки дългогодишните обещания, че тя ще бъде оптимизирана, а броят на служителите ще бъде намален. Това заяви Стефан Христов, основател на платформата pisar.bg и председател на управителния съвет на фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Една от основните причини за липсата на промени е, че членовете на администрацията са гласоподаватели за управляващите. В момента техният брой е около 450 000 души, а годишните разходи за техните заплати са в размер на 6,750 000 лв., добави гостът.

Предложението на служебния финансов министър Асен Василев е тази сума да се намали с 10% в бюджета за догодина.

Според госта пандемията е показала, че има логика в предложението за оптимизация на служителите в администрациите, защото много от услугите, които те предлагат, не работеха, въпреки това държавата продължи да функционира. Той обаче добави, че няма анализи за ефективността на отделните администрации и не е ясно в кои от тях има нужда от още служители и къде те са прекалено много.

Стефан Христов даде за пример Агенция по вписванията, където липсват длъжностни лица по регистрация и обработката на документи като годишни финансови отчети се бави прекалено много. От миналата година порталът на агенцията има нов интерфейс, който позволява да се подписват заявления чрез облачно базирани електронни подписи и електроннните подписи на USB устройства тряба да бъдат забравени.

Той очерта положителна тенденция в сферата на електронизацията на обществените услуги и каза, че все повече ведомства започват да взаимодействат помежду си, което спестява време на бизнеса и гражданите.

"Плюс е, че в държавната администрация започват да се използват и базирани в облак електронни подписи в държавната администрация чрез услуга на държавна агенция Електронно управление.", каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съкращаване на 75% и преминаване към електроника. 21 век сме, измислят уж ваксини за няколко месеца, тия ли нема ги бутнат, ***.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Желаещи за работа няма! Страна от ресторантьори и администрация!!!!
29
2
 
9
 
! Отговори
29 преди 2 години
накрая ще поискат да махнат цялото население,че е много скъпо. Като няма реални прозиводства и пазари , всеки се набутва на държавно, но корабът си потъва повсеместно така или иначе,ако не се обедини и вразуми народът ,а не само всеки да се опитва да оцелее на гърба на другия , няма да тръгнат нещата в положителна насока.. естествено нищо няма да се промени и до края ще го караме така хах
28
4
 
19
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
Проста сметка - средна заплата в общинския сектор 1500 лв (всъщност е повече), умнжено по 12 месеца и умножено по 450 000 прави1500*12*450 000 = 8 100 000 000. Цифрата е милиарда ако някой се чуди... и прави 15-20% от бюджета. Та така драги ми калинки.
27
9
 
7
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Беше големи приказки за промяна, беше много мяткане на юмруци, беше много стачкуване за по добър живот, резултат-по високи цени.
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас има недостиг на кадри в производството, и затова отношението към администрацията е особено негативно. Но, от друга страна, има недостиг и на самото производство. В развитите държави проблемът е по-различен - нискоквалифицираният труд не е привлекателен, и си внасят работниците отвън. Говорят за 4-дневна работна седмица и автоматизация на производството. Общо взето, функционирането на една съвременна държава изисква по-скоро логистика, с която се занимава в частност администрацията.
25
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 2 години
Така както гледам на мен, жената и 2 деца ми се пада да храня 1 държавен служител.
24
3
 
10
 
! Отговори
ии преди 2 години
Ало математиците няма как 450k служители да получават 6.7 милиона годишно.колко им е заплатата за месеца 4-5 лева?
23
3
 
19
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Две основни задачи трябва ка се решат окончателно и завинаги.Държавните ,,служители,, да се съкратят на 50% и задължително да си плащат здравните и пенсионни осигуровки.
22
10
 
7
 
! Отговори
ОСТАВКИ 1 преди 2 години
Всички Държавни чиновници( данъчни, полицаи) , Банкови чиновници, адвокати, и лекари да се МАХАТ от Правителството...Тия мошеници НИКОГА не търсят клиенти и не ги интересува, дали ще имат клиенти.Клиентите( хорат) ходят при тия САМО ако са в голяма НУЖДА.... все едно да са ти се СКЪСАЛИ обувките или дрехите и да НЯМАШ какво друго да облечеш... Ако тия ни УПРАВЛЯВАТ БЪлгария ще ФАЛИРА и българите ще станат ПРОСЯЦИ..Тия мошеници да вземат да направят МАГАЗИН и да видят как се търсят КЛИЕНТИ..
21
9
 
7
 
! Отговори
ОСТАВКИ 2 преди 2 години
Преди 20 години, в центровете на градовете, имаше тениски за по 50 лева на брой.. А сега, на мястото на тия магазини, има магазинчета за 1 ( един) лев...Заради такива мошеници- Държавни и банкови чиновници, адвокати, българите ФАЛИРАТ и стоят ГЛАДНИ..Преди 20 години, хората ОБИКАЛЯХА магазините и ако си харесат нещо го купуваха.Сега, заради МАСКИТЕ, никой не купува НИЩО.. Купуват САМО арабски маски..ОСТАВКА на министрите !! Трябват ни министри, които да МАХНАТ маските като влизаш в МАГАЗИН.
20
7
 
5
 
! Отговори
@ преди 2 години
До Анонименне разбрах кога си работил в администрацията. Или искаш обезщетения, компенсации, кадастъри, скици и т.н , но с твоя 8 клас си стигнал до крупен бизнесмен с 2 служители (родата, за да вземе майчинство) , без да знаеш език и да бачкаш с компютър извън фейса. *** изкарай някой лева за държавата като докараш, фондове или съдействаш на инвеститори и тогава пиши или като този незнайко, ходй по кабеларките и ръси ненужен мозък. Администрацият налага правила не я харесват, но е неизбежна
19
4
 
14
 
! Отговори
999 преди 2 години
Армията от Чиновници - РАСТЕ, НО НЕ СТАРЕЕ!!!
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички в БАН, БТА, и повечето в БНТ и БНР и др. са на хранилка връзкари нищоправци.
17
8
 
3
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
АМИ КАК КИРИЛ И АСЕН МОГАТ ДА РАЗПОЛАГАТ С МИЛИАРДИ ОТ ТОВА СЛУЖЕБНО ППАВИТЕЛСТВО, АМА НЕ МОГАТ, ГОРКИТЕ, ДА РЕШАТ ПРОБЛЕМА С РАЗДУТАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ?!???
16
2
 
9
 
! Отговори
! преди 2 години
В държавните служители не попадат тези в общината. Те не са държавни, а общински и там кметчето решава
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До държавен служител Хахахахахахаха, точно образовани и кадърни хора в администрацията НЯМА!!!!! Там са такива, които за нищо друго не стават, и частния сектор никоа не би ги наел на работа, поради неграмотността им!!!!!!!!!
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременният свят не може без чиновници. Има прекалено много правила и регулации, и някой трябва хем да ги пише, превежда, надгражда и синхронизира, хем да следи да се спазват. На се правя на интересен - замислете се, какво щеше да стане, ако всички граждани участваха в производството, например. При сегашния брой на населението и технологични възможности много бързо щяха да се изхабят всички налични ресурси.
13
5
 
14
 
! Отговори
a преди 2 години
Пълен ужас!!! От тези 450 000 я има 10% читави, я не. Проблемът е, че почти нищо не работи като хората. Аз нямам проблем с броят им и парите които излизат от бюджетът за техните заплати, ако всичко върви "по мед и масло".
12
4
 
24
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
За полицай и пожарникари не знам, но по общините има доста народ, повече от които само дремят през повечето време.