Въпреки обещанията: Армията от чиновници пак расте

България издържа около 450 000 души държавна администрация
7 сеп 2021 10:39, Анисия Иванова
56
Въпреки обещанията: Армията от чиновници пак расте
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавната администрация в България продължава да се увеличава, въпреки дългогодишните обещания, че тя ще бъде оптимизирана, а броят на служителите ще бъде намален. Това заяви Стефан Христов, основател на платформата pisar.bg и председател на управителния съвет на фондация “Граждани срещу бюрокрацията“ в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Една от основните причини за липсата на промени е, че членовете на администрацията са гласоподаватели за управляващите. В момента техният брой е около 450 000 души, а годишните разходи за техните заплати са в размер на 6,750 000 лв., добави гостът.

Предложението на служебния финансов министър Асен Василев е тази сума да се намали с 10% в бюджета за догодина.

Според госта пандемията е показала, че има логика в предложението за оптимизация на служителите в администрациите, защото много от услугите, които те предлагат, не работеха, въпреки това държавата продължи да функционира. Той обаче добави, че няма анализи за ефективността на отделните администрации и не е ясно в кои от тях има нужда от още служители и къде те са прекалено много.

Стефан Христов даде за пример Агенция по вписванията, където липсват длъжностни лица по регистрация и обработката на документи като годишни финансови отчети се бави прекалено много. От миналата година порталът на агенцията има нов интерфейс, който позволява да се подписват заявления чрез облачно базирани електронни подписи и електроннните подписи на USB устройства тряба да бъдат забравени.

Той очерта положителна тенденция в сферата на електронизацията на обществените услуги и каза, че все повече ведомства започват да взаимодействат помежду си, което спестява време на бизнеса и гражданите.

"Плюс е, че в държавната администрация започват да се използват и базирани в облак електронни подписи в държавната администрация чрез услуга на държавна агенция Електронно управление.", каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
12
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Май липсват няколко нули... Тез хора ако работят за по 15 лв. годишно какво очаквате да свършат?
10
36
 
5
 
! Отговори
държавен служител преди 2 години
Аман от разбирачи с нещастен живот на които им е виновна администрацията! В администрацията им най-много образовани и кадърни хора !
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се чудя защо има още етнически българи у блатото, толкова ли големи мазохисти са че да се изтезават така, а те били на държавна хранилка, демек ***. Бас държа че 60 процента от тях нямат компютърна грамотност.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"електроннните подписи на USB устройства тряба да бъдат забравени" това пък на какво основание?
7
5
 
22
 
! Отговори
преди 2 години
Полицаите също са държавни служители, както и пожарникари и т.н! Да не слагаме под един знаменател всички и директно 10 % реже. Прехваленият министър да направи реформа по сектори и някъде да махне и 50 %, но другаде да не пипа, а даже и да даде хора , за да подобри обслужването. И трябва за ИТ в държавната администрация да има преференциални заплати иначе електронизацията ще е мираж
6
7
 
27
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
няма нищо по-излишно от държавен служител в администрацията! А пък млад човек да работи там... нещо трябва да не е в ред с него.
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е и причината някои хора да харесват Бойко. Той създаде и утвърди тази администрация.
4
4
 
22
 
! Отговори
Уникална държава преди 2 години
С 450хил. държавни чиновници; цифрата е и занижена, вероятно свързаните бюджетни длъжности са поне с още 200хил. отгоре; 2млн. пенсионери; 1млн деца... Я има, я не 1,5млн. реално работещи - от тях половината туризъм и строителство.
3
6
 
17
 
! Отговори
Вероятно преди 2 години
партийните централи се заблуждават, че администрацията са някакъв вид крепостни гласоподаватели, но ясно се видя, че в София където е най-голямата администрация след 12 години ГЕРБ загубиха от ДБ дето обещават само тази администрация да бъде намалена, уволнена и изчегъртана. Така, че няма смисъл, нито от партийни назначения, нито от вдигане на заплатите на администрацията - Факт.
2
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
450 хиляди и още толкова техни роднини - ето кои са гласоподавателите за ГЕРБ. И точно заради това ГЕРБ разду толкова много администрацията - сигурни гласове.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпуснали сте три нули. 7 млрд а не 7 млн са разходите.