Хлябът поскъпва въпреки рекордната реколта

Цената се вдига с 10-20 ст. в цялата страна
8 сеп 2021 14:29, Елка Василева
136
Хлябът поскъпва въпреки рекордната реколта
Снимка: архив, БГНЕС

Цената на хляба скача с 10-20 ст. в цялата страна въпреки рекордната реколта от пшеница, при която добивът мина 7 млн. тона, пише „Телеграф“.

В повечето градове в страната опаковка от 650 грама вече се продава по 1,20 лева за брой. До 1,80 лева пък стига опаковка от 830 грама от масовия хляб. Очаква се до края на годината в някои региони да има още увеличение с около 20 на сто заради високите цени на зърното, прогнозират от бранша.

Въпреки рекордните добиви предлагането на хлебна пшеница на борсата стига 516 лева за тон с ДДС, сочат данни на Софийската стокова борса. Средният добив от пшеница през тази година възлиза на 560 килограма от декар, коментира Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите. Големите количества се дължат на трудолюбието на работещите в сектора, нови технологии и не на последно място – времето беше благоприятно за посевите, посочи той. Цената на пшеницата у нас се влияе от тази на външните пазари, защото зърното е борсова стока, обясни Костадинов. Причината за поскъпването е, че търсенето на външните пазари е много голямо.

Разходи

Не се очаква намаление на цените у нас, тъй като разходите за производството са се повишили. Например торовете, с които се обработват насажденията, са поскъпнали двойно - от 320 лева за тон през миналата година на 670-700 лева за тон тази година. Препаратите също са поскъпнали, както и трудът, коментира Костадинов. Цената на хляба се влияе не само от брашното, но и от горивата и цената на тока, който е поскъпнал двойно спрямо миналата година, посочи още шефът на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Борса

На Софийската стокова борса хлебната пшеница се търси в момента на цена 400 лв./тон, а предлагането е на 410 - 430 лв./тон без ДДС или 516 лева с ДДС, съобщават от борсата.

Фуражната пшеница пък се купува от 380 до 390 лв./тон. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 310 лв./тон, царевица на 320 лв./тон. Маслодайният слънчоглед също е с високи според брокерите цени – 850 лв./тон „купува“ и 900 – 910 лв./тон „продава“. Дефицит има и на масла в световен мащаб, заради което не се очаква да има съществени изменения и в цената на слънчогледа въпреки прогнозите за по-добри добиви през тази година спрямо предходната, прогнозира Костадинов.

Ново увеличение на цената на хляба и хлебните продукти до края на годината с около 20% очакват от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите във Варна. Така цената на хляба в търговската мрежа може да достигне до 1,50 лв. Причината е в драстичното поскъпване на електроенергията, както и нарастването на цените на основните суровини за производството – брашно, сол, мая, горива и други. С увеличението на цената на тока с над 100%, както и на брашното с още 20% ситуацията за хлебопроизводителите е много напрегната, споделят хората в бранша.

Заплати

Също така има скок на минималната работна заплата, която ще доведе до ръст на разходите за възнагражденията на работещите в хлебопроизводството. Зaдържaнeтo нa рaбoтнaтa ръкa в ceктoрa e oт изключитeлнa вaжнocт, зaтoвa този разход се кaлкулирa в крaйния прoдукт. При нac тe трябвa дa зaпoчвaт минимум oт 1500 лв. A за квaлифицирaнитe рaбoтници те възлизат на нaд 2000 лв., коментират хлебопроизводители. Пoвишeниeтo нa цeнaтa нa хлябa мeжду 15 и 20%, кoeтo въвеждат в мoмeнтa, нямa дa кoмпeнcирa нaпълнo рaзхoдитe им.

Пo думитe нa хлeбaритe обаче някoи търгoвци злоупотребяват, като cи пoзвoлявaт нaдцeнки oт 90%, пише „Монитор“. Опасенията на потребителите са, че след поскъпването на хляба ще скочат и цените на останалите храни и продукти. От Съюза на хлебарите пък смятат, че има риск от предстоящи фалити в бранша, главно сред собствениците на малки фурни.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подготвят ни за еврото. Още едно-две увеличения и после ще кажат "Ето, като преминахме на евро цените не се увеличиха - 2 лв. хляб - 1 евро". И естествено ще пропуснат да кажат, че цените са ги вдигнали преди това.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пекар 33А, не се притеснявай...както казах аз хляб не ям, ако ми се дояде си правя сам! Поне знам какво има вътре :)
34
2
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Кой те излъга ме Гърция вняса зърно от България ?? В Гърция в радиус на 2 км от една пекарна мирише на хляб и сладко а тук мирише на цвич ! Това нашето не е хляб а гума
33
1
 
13
 
! Отговори
То преди 2 години
да беше само хлябът, ами абсолютно всички продукти и услуги са с повишени цени...като се има предвид, че качеството пада!!!!!
32
2
 
9
 
! Отговори
препърс преди 2 години
Нито стачки нито нещо ще помогне без бойкот на всичко,от данъци до хляб
31
4
 
5
 
! Отговори
Пекар преди 2 години
До До хлебар - ами не купувай хляб бе, кой те кара насила да купуваш скъп хляб да им пълниш гушата си купиват мандрите и хлебарите скъпи джипки, а ти цял живот да не можеш да си купиш нова кола и да караш таралясник който гълта като ламя мизерните левчета от мизерната ти заплата за ремонти.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам да ядем първокачествена пшеница - *** дойди ама да ядем най ниското качество с трици и обвивката на семето пшеницата и да ми слагат подобрители оцветители набухватели и т н и на тея цени !!! Еее айде фак ОФ
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХЛЯБ 5 ЛЕВА КИЛОТО ОЛИО 10ЛЕВА ЛИТЪРА СИРЕНЕ 15 ЛЕВА КИЛОТО ВЪРВИ ЖИВЕЙ В БГ
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро хляба и по 1500 лева за 600 грама. Инфлацията иде, хахах. Баба Меркел не спора да печата милиарди за вироза уфсе те послушно минават игла след игла, а няколко милиона афганци чакат да дойдат да увиснат на социал
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26Точно. Избягвам да ям хляб, но ако реша си правя на фурната...не е голяма философия.
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как в съседна Гърция които внасят пшеница от България цената на хляба не се е вдигнала с години? С тех не е ли борсова стока? Турция също внася пшеница от България - цената на хляба е почти същата.
25
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 2 години
До До МдаО, аз нямам претенции към производителите. Разбира се, че няма да го давате безплатно.Просто държавния апарат е скапан и вървим към невиждана криза. Скоро горивата 20-50 стотинки нагоре.
24
2
 
8
 
! Отговори
До хлебар преди 2 години
От 2 години насам съм си купил малка фурна и си пека насъщния ! В месеца купувам 4-5 кила лимец или семола или друг вид италианско първокачествено брашно от италианските магазини - без глутен . Меся си и пека когато ми се прояде хляб или дадени разядки и питки . Понякога си оставям КВАС и си продължавам с месенето . Рядко консумираме хляб но пък си го правим със желание и франзели нарязани и изпекани с зехтин маслинова паста хумус Мурманск баба гануш и т н Как ли пък ше ви плащам за химията
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
650 грама - 1,20, което е 1,85 лева за килограм. 830 грама - 1,80, което 2,17 лева за килограм. Защо хляба от 830 грата е по-скъп с 17,5% от хляба от 650 грама?
22
1
 
19
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи хляба който купувам от 10г е един и същ и производителя е един и същ и грамажа е един и същ! Но в края на миналата година и началото на тази го вземах за 1.09лв. Сега го вземам за 1.59лв. Както и да го смятам това си е над 45% увеличение на цената! Всичко се вдига само заплатите не! Ко да праиш! Такава е действителноста в БГ!
21
2
 
20
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Откакто се помня, цената на хляба все се вдига , дори когато житото пада, щото хлябът не се правел само от жито. Когато всичко пада, хлябът пак расте, защото Китай изкупувал житото. А нали, аджеба, еврофондовете за селските производители се дават за поевтиняване на храната на европейците, а не на джигитайците! Вижте евтините полски яйца, домати(!), моркови , пилета, картофи и т.н. ! Значи те могат да произвеждат евтино, а ние не?!
20
0
 
18
 
! Отговори
До хлебар преди 2 години
Така си е! Дори дубаец би завидял на автопарка пред мандрите и хлебозаводите :)
19
1
 
4
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Цената на пшеницата е само малка част от ценообразуването на хляба
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни са утрешната дата 44та или 45 беше, СССР и комунистите.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15 години не ям заводски хляб. Докторите откриха че съм алергичен към набухвателната химия. Не само че слагат изкуствени набухватели ами и консерванти за да не мухлясва в магазина. Спрете да купувате хляб тровят ви. Купете си машина за хляб и си го правете вкъщи. Домашният хляб се прави само от брашно мая сол и вода. По възрастните помнят едновремешният хляб с коричката и срединката като душа. Точно такъв излиза от домашната машина за хляб.