Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно

Подадени са десетки жалби и сигнали от граждани
9 сеп 2021 12:25, Анисия Иванова
57
Омбудсманът пита защо преброяването не е докрай електронно
Снимка: БГНЕС

Десетки жалби и сигнали са подадени до омбудсмана Диана Ковачева заради системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и въпроси, свързани с различните аспекти от преброяването.

Във връзка с това омбудсманът е изпратила писма до председателите - на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев.

"Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“, пише Диана Ковачева.

Още по темата

Дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат уникалния преброителен код.

"По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят“, допълва омбудсманът.

"Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени“, подчертава доц. Ковачева.

Сред другите въпроси на хората са - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес - нова пречка за получаването на въпросния код, която води до невъзможност имотът и домакинството да бъдат преброени.

„Не по-маловажен проблем, изтъкнат от гражданите, е липсата на достатъчна информираност относно начина, по който ще се осъществи на практика преброяването, например кога ще осъществява посещенията си преброителят, в работно или извънработно време, само в работни дни или и в почивни дни, по какъв начин ще се легитимира т.е. взети ли са мерки, за да не се допуснат злоупотреби като лица с престъпни намерения се представят за преброители, по какъв начин ще се преброяват лица с увреждания, както и такива поставени под карантина. Също така не за всички граждани е достъпна информацията, публикувана в интернет и е необходимо да се търсят и други подходящи алтернативни канали, така че тя да достигне до всички“, допълва казусите пред „Преброяване 2021“ омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева е категорична, че в динамичното време, в което живеем, хората трябва да имат навременна информация и гъвкави варианти, също така участието в преброяването да е съобразено с възможностите на гражданите, а не на преброителите, особено в контекста на глобата в размер на 160 лв., с която са заплашени при отказ да участват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия за стаи ме питат, а ми говорят за преброяване, нацията ли броят или стаите, бда не говорим за останалите въпроси
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
влез в сайта, ако бачка изобщо, и само скивай въпросите, и ще разбереш, че тва не е никво преброяване, съвсем друго нещо е
6
0
 
13
 
! Отговори
Дааам преди 2 години
Хубава работа ама Българска.......
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз това се питам. Това не е онлайн преброяване, а губене на време на гражданите, след като трябва да чакат преброител да им вземе кода.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия му викат преброяване, а въпросите са директно свързани с начина ти на живот, значи преброяват или ще ти дават отговорите на крадци в бъдеще да минат да оберат всичко по заможно, преброяване е друго, въпросите им не отговарят на преброяването
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете тоя цирк ,наречен преброяване ,усложнени много излишни въпроси
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който ваксиниран няма климатик, кола, добри доходи и не пътува често надалеч, да се стяга за собственото си погребение. Ционистите са решили да изчистват Земята от бедните.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първата грешка е дизайна на сайта, няма никва гъвкава и оптимална динамика, едвам зарежда, иска ти и регистрация, да го бяха направили кат зелената карта, попълваш без никво отнемане на времето ти да се регистрираш, сайта им в 100% от времето все не работи, объркано описание, никва защита, пада по всяко време, уж били го защитили, тоя техен сайт за преброяване си е една трагедия като всичко друго в бг, иначе идеята за онлайн е най добра, така няма да ти идват навлеци в къщата и след месец оберат