Българите и румънците страдат най-малко от депресия в ЕС

На първо място е Словения
10 сеп 2021 17:30, Нели Христова
63
Българите и румънците страдат най-малко от депресия в ЕС
Снимка: Pixabay

България и Румъния са в дъното на поредната класация, но този път за добро. Според проучване на Европейската статистическа агенция Евростат за дела на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия, България и Румъния са в дъното на списъка.

Делът на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия през 2019 г., е 7,2%, съобщава Евростат.

Според изследователите делът на хората с хронична депресия в ЕС е нараснал с 0,3% в сравнение с 2014 г.

Най-голям дял от страдащите от това заболяване е регистриран в Словения (15,1%). Следват Португалия (12,2%) и Швеция (11,7%). В другия край на скалата са Румъния (1%), България (2.7%) и Малта (3.5%).

Изследователите обръщат внимание на факта, че в ЕС жените са по-склонни да страдат от депресия, отколкото мъжете. Най-голям дял жени с депресия е регистриран в Португалия (16,4%) и Словения (16%). Словения също има най-висок дял мъже с депресия (14,3%). Следват Швеция (10%) и Германия (9,9%).

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като подрастващите, както и момчетата и момичетата на възраст от 15 до 29 години, са особено податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой хора, податливи на него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SHEFA 52Ето това за което говориш е начална или напреднала фаза на биполярно разстройство.Не го прави това отиди на специалист още повече ще се влоши проблема така.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100 грама ракия може греяба, хубава салата по вкус и народна музика за настроение сред приятели и сред природата. Другото е суета
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не ходят на психолог. Чак заболяването като се усложни в биполярно разтройство или шизофрения отиват при специалист.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оти да се косим, като ке ми мине?
46
2
 
8
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АКО НЕ КУПЕТЕ СИ МОТИКА-ТЯ ЛЕКУВА НАД 90% ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯТА.
45
4
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АЗ НЕЗНАМ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЕПРЕСИЯТА- СИГУРНО ЗАЩОТО ИМАМ ВАЖНИ ЗАДАЧИ И ЦЕЛИ ЗА ПОСТИГАНЕ.-ПРАВЕТЕ КАТО МЕН ПОСТАВЯЙТЕ СИ МИСИЯ -ДА ПОСТИГНЕТЕ НЕЩО АМА ДО КРАЙ-ТОГАВА МОЗЪКЪТ Е ЗАЪНГАЖИРАН И НЯМА ВРЕМЕ ДА ВИ НАНЕСЕ ДРУГИ СТРАНИЧНИ-ЛОШИ ЕФЕКТИ.МИТЪТ Е РАЗБИТ-НЕМА ДЕПРЕСИЯ.
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите думата психология е мръcна. Затова и не мислят, че са депресирани. Всичко "решават" с крясъци, бой, пиене, наркотици, но не и с обсъждане. Ако някой е депресиран, то той е мързелив или разлигавен, но не и да има проблем, който не може да реши сам. Като хората около теб те мислят за лигльо, а ти идва да си теглиш ножа през ден, как да им обясниш, че не са прави. Ходете на психолози, обсъждайте, споделяйте - с крясъци и бой проблемите решават само животните.
43
0
 
3
 
! Отговори
Сигурен съм, че преди 2 години
депресията на доста хора минава като прочетат такава статистика. Затова и повечето хора посещаваме сайта ви. За да се измъкнем от депресията чрез глупостите които пишете. Най-бедния народ в ЕС само дето най-щастлив не го изкарахте
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България профилактиката и лечението на психичните разтройства, е недостатъчно. Никой не иска да ходи на психиатър или психолог, да не го мислят за луд, а в крайна сметка депресията и тревожността са напълно лечими състояния, понякога са и физиологично обусловени от друго заболяване. Трябва по целенасочена профилактика, за съжаление отчасти проблема е и в самите лекари, поне според мен.
41
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Заети са да търсят отговор на уравнението как да олатят сметките, с каквото остане на СПА. Трябва и да се почива .
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отначало се притеснявах, бях тъжен, уморен и депресиран. После открих вълшебното лекарство Презкурин, и оттогава не ми пука.
39
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Нямаме време за депресия от липса на пари, вечно сме на пeдали.... Никой не ти дава да право да изпаднеш в депресия, сметките чакат... Но пък най-вероятно сме първи по психически заболявания. Защото нямаме време да изпада е в депресия...
38
1
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Пият като смоци давят депресията в алкохол и след навършване на 16 г нямат спомен за предния ден
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депресията,в духовен смисъл е липса на обич отвън и липса на автолюбов -към себе си самия, което се корени в детството,чувство за ненужност; за да не се изпада в униние,природни леки успокоителни,хоби,ДА СЕ ИЗБЯГВА ПРЕГАРЯНЕТО В НЕЩО,природа, леки физически натоварвания и без токсични паразитни връзки, и тук е нужна хигиена и граници,добавки към бедната ни храна.Алкохола е пагубен.Желая на всички любов!
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите думата депресия е измислена. За тях всичко е "лигавене", "мързел", "инат", но не и депресия. Затова и числата са толкова ниски - просто от незнание се замита всичко. Дано не се сблъсквате с нея, че ще разберете какво е да не ти се живее без обективна причина.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37Еми... като сме видели всичко, нормално е да не страдаме от "депресия".....хихихихи :))) Тук е трудно, това е ясно на всички български граждани :)) На нас ни е ясно за какво става на въпрос, както явно и на румънците, затова не се депресираме много като нежните западняци......хахахахахах :)))
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали бяхме най големите нещастници?Тенденциите на внушения се променят.Да очакваме ли негативни събития за населението,в такъв случай.Хранете се добре,по-възможност,добавки за тези състояния,за да не се променя мозъчната биохимия и хормоналните включвания да запазват баланс.
33
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
интересно, Словения и Португалия... това за слънчеви страни, айде разбирам Швеция понеже е на север и зимата е по дълга, тук в Исландия има доста депресирани като дойде зимния период поради липсата на слънце ама Португалия па за кво се депресират там...имат плажове, хубава храна, мадами с извивки... пеят играят.... малко ми е странно това...а иначе номер 27 "Истината е" е напълно прав, направо в десятката
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми ние и румънците сме най-издръжливите, не се трогваме много много.....хахахаха :)) Разбира се сме малко ядосани, щото излезоха пред нас, ама затова ние сме си виновни, да не търсим вината в тех......хахахаха :)))
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Депресант 32 - Ем да, ама имаме култуа изградена около това. Да гледаш лошо и да ръмжиш из градския, моловте и ресторантите, тук е по-скоро престижно.