Нова наредба: Палмата в шоколада да е до 5%, какаото - поне 35%

Проектът е качен за обществено обсъждане
10 сеп 2021 11:58, Анисия Иванова
33
Нова наредба: Палмата в шоколада да е до 5%, какаото - поне 35%
Снимка: Pixabay

Палмовото масло в шоколада трябва да е до 5%, а какаото - поне 35%. Това предвижда Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти, качена за обществено обсъждане.

Ако в шоколада има вложени растителни мазнини, то това трябва задължително да се запише ясно и четливо на етикета на продукта. Слага се и ограничение за количеството на растителни мазнини в шоколадовите продукти, като то не може да превишава 5% от общата маса на крайния продукт, съобщава "Труд".

С проекта се определят ясни изисквания и критерии към наименованията, характеристиките, състава и етикетирането на какаото и шоколадовите продукти, с което се очаква да се гарантира висока степен на защита на здравето и правата на потребителите, се посочва в мотивите към законопроекта.

Според промените наименованието “Шоколад” се използва за означаване на продукт, получен от какаови продукти и захари, съдържащ не по-малко от 35% обща суха какаова маса, от която не по-малко от 18% какаово масло и не по-малко от 14% суха обезмаслена какаова маса.

В какаото на прах трябва да има поне 20% какаово масло в сухото вещество и не повече от 9% водно съдържание, при шоколада на прах пък какаото трябва да е поне 32%, а шоколадът за напитки трябва да е поне с 1/4 какао.

Наредбата определя и какво трябва да има в десерта, за да пише на него “Млечен шоколад”. Той трябва да съдържа поне 25% обща суха какаова маса и поне 14% сухо мляко. Когато в шоколада има лешникова паста, съдържанието на лешници пък трябва да е между 15 и 40 грама фино смлени ядки на 100 г продукт, се казва в документа.

Белият шоколад ще трябва да съдържа поне 20% какаово масло и поне 14% сухо мляко, а шоколадовите бонбони с пълнеж ще могат да се означават на етикета и като пралини. Към шоколадовите продукти ще могат да се добавят други хранителни съставки, но не повече от 40% от общата маса на крайния продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
14
 
8
 
! Отговори
Веган преди 2 години
Направих си супа от моркови и кюфтенца от праз и червено цвекло... за десерт една вафла Само ще ви кажа, че човека е единственото същество, което продължава да консумира мляко сред кърмаческия период. В млякото се съдържа казеин, това е вещество, което изгражда рога, копита и козина у животинските видове. Яжте кълнова храна, във 100 грама кълнове има повече витамини и минерали, отколкото във един чувал бяло брашно.
4
5
 
8
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Дами и господами, не яжте шоколад. Вреден е за Вашето здраве!
3
1
 
25
 
! Отговори
В преди 2 години
Шоколада не трябва да има палми и други от сорта....Това не е Шоколад, а химична смес....
2
7
 
8
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
По принцип, не ям шоколад.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Палмата в шоколада да бъде до 5%, останалото да е келяв габър.