Протестът на строителите блокира столичен булевард

Искат незабавно изплащане на дължимите средства от държавата
10 сеп 2021 10:57,
77

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голям протест на компании от пътностроителния бранш от цялата страна. Недоволните блокираха столичния булевард „Цар Освободител“.

В акта на недоволство участват стотици служители от бранша. Те преминаха на големи групи от Народното събрание към паметника на "Цар Освободител".

В 10 часа протестиращите се отправиха на шествие в центъра на София, предаде БНР.

Причината за недоволството са натрупани задължения към пътностроителните и пътноподдържащите фирми от страна на държавата. Те искат средствата да бъдат изплатени. Според протестиращите дълговете са в размер на 1 милиард и 300 милиона лева.

"Тук сме защото от 6 месеца държавата е абсолютно напълно абдикирала от целия бранш. Няма яснота какво въобще ще се случва - ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме само за някакви незаконни строежи на магистрала "Хемус", но държавата не е само два лота на "Хемус", обясниха протестиращите.

Те настояват за незабавното изплащане на дължимите им средства. Парите са за извършени, но неразплатени до момента дейности в размер на 700 млн. лева. Държавата - през Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ - дължи и още около 6 млн. лева за довършителни ремонти, обясни инж. Георги Златев от браншовата камара "Пътища".

В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той.
"Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона", коментира инж. Златев.

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До к.57, Изнервения Я кажи кои пътища са готови и покажи договорите, в които шефът на АПИ е посочил с какви пари АПИ, респективно МРРБ, ще извърши плащането. Сетне ти или някой юрист, защото ти си юридически неграмотен, ще покаже как се отпускат от МС пари за заплащане над 1 млрд.лв без да са предвидени в държавния бюджет. Пожарникарят се опитва в края на тази година да изплати непредвидени средства 1,070 млрд.лв, и Ананиев е скрил това беззаконие. А Спецпрокуратурата си е затворила очите.
63
1
 
8
 
! Отговори
42 преди 2 години
До 58Ти май забрави, че дългът ни преди Боко, бе спаднал до 23 млрд. евро.Сега е над 40 млрд. Нали твоят идол само с един размах изтегли 16 млрд., за да ги открадне обратно през частни фирми.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай..Борисов им е раздал жилетки но тоя път са забравили сините знамена пише АПИ
61
3
 
10
 
! Отговори
Зеления чорапогащник преди 2 години
Защо им позволяват защо??? Кой им плаща на тия безхаберници да клатят стабилността в този тежък момент? Кой питам?
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УХ скука и тука полуграмотни провалили се в живота тролчета.
59
6
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До до изнервен. Хе-хе, църввул жалък. Нито съм чиновник (пенсионер съм на 70 години), нито тиквата ми е идол. Това не означава, че не мога да имам мнение, различно от твоето, разбра ли, ***. А ти кой си и какъв си? Невзрачен *** някакъв. Май си и неумен, щом вярваш на тези министри, които ДС се оплели в кълчищата на хаоса и скоро ще търкат наровете.
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигуранта се чувства твърде некомфортно, когато хората протестират срещу него и крадливото му правителство! Нека свиква! Едно е сигурно- тези хора няма да гласуват за него!
57
9
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
А така, нека сега фигурантът и некадърните му служебни министри да видят какво е да ти протестират.
56
7
 
10
 
! Отговори
До изневрвен преди 2 години
Не се нерви толкоз ве герперасино))Ще ти се пръсне чиновническото дyne))Аз на специалистите от правителството ли да вярвам или на глупав герперас чиито идол е Идола на простите Тиквата?
55
9
 
10
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До възмутен. И ти си умен, колкото на патката ***. Точно обратното е тъппанар - пътищата са готови, но не им плащат за свършената работа. Щото некадърниците от служебното правителство дръпна половин милиард от парите за Хумус.
54
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забранили са на работниците си да отговарят на журналисти. Иначе те си споделят, че просто днес са командировани от фирмата в София.
53
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 42. Абсолютни глу.пости си написал. И външният и вътрешният дълг бяха едни от най-добрите ни показатели при Герб. Само че профани като теб знаят само да плюят, галошш миризлив.
52
2
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Абе прокуратура няма ли в таз к0чина че да разследва кой дал парите,кой взел парите..кой откраднал парите че накрая да се изясни всичко че ми писна!Дадени милиарди пък пътища няма!То бива,бива..ама.!Протестиращите нямат ли синдикати че да дадат виновните на съд!Ама ха!
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купиха Майбах и Ламборгини с откраднатите за подкупи пари от пътища. Сори. За работниците не останаха. На лимузини 500-600 се купиха на олигарсите
50
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иде на протеста получава надница и обяд плюс транспорт до София. Ми просто те са на работа днес. Който не иде има самоотлъчка. Какво да правят хората?
49
9
 
11
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До че. По-полека, ще получиш инфаркт. Креттен, колко още време ще продължавате да бълнувате Боко? Все той ви е мръсните усти, все той ви пречи, все той е виновен. ДОКОГА? Той ли ви попречи да си направите правителство, той ли ни лашна към трети избори, той ли докара този хаос в държавата? Некадърници смотани, махалите се, докато сте живи.
48
3
 
8
 
! Отговори
42 преди 2 години
До 47Намираше Бойко за всичко?!Затова външният ни дълг е 40 млрд., а вътрешният да не споменаваме.
47
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко гадно ги използват. Шефовете им взеха парите , върнаха комисионните, накупиха си това онова за домочадието и накрая правителството виновно. Ми то това правителство не ви е карало да работите .
46
9
 
13
 
! Отговори
42 преди 2 години
Ха,ха! На Бойко гаргите от далавераджиите пътни строители. Отивайте си при тарторите Боко и Пеевски, дето вече трябваше да са подведени под отговорност, ако имаше прокуратура.
45
13
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 44. Защото не е така, както ти си го написал, глу.пак. Защото Борисов намираше винаги пари за всичко. За разлика от сегашните некадърници, които блокираха и съсипаха държавата само за няколко месеца.