Хотелиери: Труден сезон, така е вече трета година

Нараснали са резервациите през Booking
13 сеп 2021 12:08, Анисия Иванова
32
Хотелиери: Труден сезон, така е вече трета година
Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон беше труден за бизнеса в курорта Слънчев бряг, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев. Активният сезон беше точно един месец - започна на 25 юли и приключи на 25 август, заяви той и поясни, че през юни хотелите в курорта са били напълно готови да посрещат гости, но много от чартърните полети са били анулирани и не е имало туристи.

Още в началото на сезона, след като България вкара в червения списък Англия, отпаднаха всички резервации от този пазар. Освен това, пак заради много неясноти загубихме персонала, който започна да се насочва към други браншове, при които няма прекъсване - като хранителни магазини, бензиностанции и др. Така, хотелиери, ресторантьори останаха без никакви кадри, добави Копчев. Той каза, че заради КОВИД кризата вече има и фалирали хотели.

За много хотелиери в Слънчев бряг това е трета поред тежка година. През 2019-та фалиралият британски туроператор "Томас Кук" не можа да изплати задълженията си към много от хотелиерите, заяви Копчев пред БТА.

Факт е, че има много обяви за продажба на хотели и у нас, коментира хотелиерът Веселин Налбантов. Според негови колеги, все още не е решен въпросът с ритмичното плащане на социалните мерки на държавата към хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти, екскурзоводски и транспортни фирми. Високата цена на 1 киловат електроенергия от август пък е увеличила разходите в хотелите с капацитет от 75 до 150 легла 2-3 пъти, а от 150 до 300 легла от 4 до 5 пъти. Тези високи разходи са стопили скромните приходи в хотелиерството и ресторантьорството.

Мнението на ръководството на Бургаската регионална туристическа камара е, че през цялата 2020-та и настоящата 2021 година са липсвали едномесечни прогнози за епидемичната обстановка в страната. Често Министерството на здравеопазването издавало заповеди "отваряй - затваряй". Според туроператори Лято 2021 бележи добри показатели спрямо 2020 година, но далеч не са достигнати нивата от базисната 2019 година.

От Съюза на собствениците в Слънчев бряг посочиха, че 50-60 процента от базите в курорта вече са затворени. В порядъка между 15-30 септември ще затворят и останалите. Това лято най-много чуждестранни туристи курортът е посрещнал от Румъния, Украйна, Молдова, Полша, Германия, Чехия. Индивидуалните резервации от Румъния, Молдова и Украйна доминират.

Слънчев бряг е бил лишен от шведи, норвежци, ирландци, англичани. Доста добър ръст отчитат българите. Тази година по Южното Черноморие са възстановени пазари като Естония, Норвегия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция, от които през сезон 2020 не са посрещнали нито един турист.

Проучване на Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/ сочи, че българи и чужденци са си тръгнали с отрицателни впечатления относно достатъчното места за паркиране, липсата на квалифициран персонал за обслужване, като сервитьори, бармани, камериерки, озеленители и други, липсата на достатъчно атракции. Направените анкетни проучвания сочели, че туристите от чужбина са доволни от условията за почивка и мерките срещу КОВИД-19.

Доминирали оценки, че целият персонал е много внимателен и с поведението си е пример за чужденеца. Анализ на БРТК показва, че максимално са нараснали резервациите през Booking. Повече от 40 на сто от заетостта на хотелите е чрез тази система. По-добър е средният престой на българина - около 4 дни, докато през 2019 година е бил 2 дни. Ръстът на пристигащите чартърни полети през август тази година спрямо 2020 година е достигнал 97 процента, а през 2021 г. спрямо 2019 г. - бележат спад от 51,40 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелите и плажовете тази година се пръскаха по шевовете разбирам за миналата но да продължават да реват е срамно за тях
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До морски: Дали е на Слънчев бряг или в Полски Тръмбеш, дали е за 500 или за 5000 лв. , принципа е един и същ ! По принцип няма логика, цената на наем на помещение да е обвързана с броя на пребиваващите в него, освен ако цената не е обвързана с допълнителни екстри, като храна, ползване на съоръжения или други...
21
0
 
6
 
! Отговори
Главата преди 2 години
Почнете да плащате по 1600 лева твърдо и да осигурявате персонала на същите пари, пък тогава мрънкайте, че са се разбягали!
20
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 2 години
до 24-ти: На морето можеш да наемеш апартамент при твоите условия само ако е за година напред (най-малко).Без посредник разбира се!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо, у нас цените за нощувка са на човек, а не на стая ? Аз мога да наема напр. апартамент за 500 лв. и дали съм сам или сме 5 човека, няма значение ! Цената за човек би имала значение, ако е пакет ол инклузив /пионерски лагер/ но иначе не !
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое му е трудно на сезона? Според тях всичко е трудно когато трябва да се работи. Намалиха им ддс-то, черноморието се пукаше по шевовете, даваха им 60/40 и там 80/20 ли беше. Само реват за да става вятър. Лекарите какво да кажат? За тях лесен сезон ли беше, вече трета година?? Аман от мрънкащи хотелиери
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички е трудно защо само гледате хотелиери и ресторантиори по време н пандемията всеки бизнес страда
16
0
 
26
 
! Отговори
аз преди 2 години
Къде ви е трудния сезон? Юли и Август бяхте пълни на максимум, продължихте с познатите тактики - такса паркинг+шезлонг+чадър = една нощувка. Да не говорим за екстри като доплащане за смяна на чаршафите и интернет
15
0
 
44
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
На 01.07. започнах да правя резервация за 17.07. На 34-тото обаждане успях да резервирам чак в Ахтопол.Отговорите които получавах бяха-Съжаляваме,до 06.09.21 всичко ни е заето... Та сезона наистина беше труден,но за тези които искаха да почиват.Плащайте си данъците,а не само да ревете неуважаеми "хотелиери".
14
0
 
28
 
! Отговори
354 преди 2 години
Алчни некадърници! Идете до Гърция, за да видите, как се посрещат гости и как се прави морски туризъм!
13
0
 
33
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Какви хотелиери сте вие,бе.Банда мутри и некадърници.Където минахте ,всичко осрахте.Само знаете да ревете.Труден бил сезона,че на кой му е лесно в тези времена?!99% от вас са без образование-за вашата работа се учи 5 години,ако не ви е ясно!А пък като не знаете какво да правите със собствеността си по морето,наемете си хора,които знаят.Само че,тези хора си имат цена,която вие не искате да платите.Идете в Гърция най-малкото,не е далече,и вижте как се печели от туризъм.С реване по медиите не става
12
0
 
46
 
! Отговори
D преди 2 години
И милиарди да им паднат пак ще реват. Какъв труден сезон, по морето игла нямаше къде да падне. То бива алчност ама толко вече е болестно състояние.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми дреме за хотелиерите по морето.Аз хотел нямам!
10
1
 
11
 
! Отговори
реване преди 2 години
му е майката, ревете, протестирайте и чакайте някой да дойде да ви упрай хубаата
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аве баце кое му е трудното, 3 месеца не моа са размина от хора, дори в момента
8
3
 
20
 
! Отговори
турист преди 2 години
Вчера се върнах от Халкидики. Бунгала 8 бр . в парцел около 5 декара с тенис корт, детска площадка, бар, буквално до огромен плаж /Ормос Панагиас/ , студио с възможност за нощувка на до трима възрастни и две деца. Цени за Май и Септември - 110 евро, а за Юни, Юли и Август по 160 евро. Според собственика не е имал и ден незает на 100%.Защо ли ? Ами например, вместо да ми иска такса за шезлонг и чадър, питиетата на плажа бяха почерпка...
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбраха че ще има нов бюджет ,и отново плачат ,ей гадове духайте супата ,тия тарикати натряскаха на много млади хора договори на 4 часа ,а им плащат между 800,до 1000 лв чисти ,ни понеже имаме корумпирани институции няма кой да ги провери
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 6 - Как какво мрънкат, повечето туристи бяха Българи с идеята да си починат и със семействата си, не да се натаралянкват до изнемога и да им бутат фалшив алкохол, бело и евтини каки(батковци), което е най-големия приход на повечето хотели/ресторанти по морето. И как така всичко беше фраш, а няма оборот. Явно липсва само в касовите апарати, щото една малка водичка в дискотечка е минимум по 3-5лв. по морето.
5
0
 
25
 
! Отговори
1 преди 2 години
През август почивах на хотел в "Златните"пакета ми беше за 1300лева,и отделно платих по 15лева за паркин,гза пръв и последен път,ще почивам в България
4
1
 
30
 
! Отговори
Аналитик преди 2 години
Ей тези мрънкачи не спряха бе!По черноморието не можеш да се разминеш от хора, те едно си знаят едно си баят...