Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста

Сортът Арабика ще става все по-труден за отглеждане, каза ексепрт
13 сеп 2021 17:45, Анисия Иванова
54
Скок и при цените на кафето, вече ще пием предимно Робуста
Снимка: Pixabay

Изменението на климата ще доведе до ръст в производството на кафе Робуста. Съвкупност от фактори влияе за повишаването на цените на кафето тази година. На първо място това са сушата и след това ниските температури в Бразилия, тайфуните в Китай, както и политическата нестабилност в някои държави и ковид кризата. Това каза Десислава Йорданова, търговски директор в Almacena Platform, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Фючърсите на сорта Робуста достигнаха 4-годишен връх преди дни и надвишиха нивото от 2000 долара на тон, а в началото на април цената беше 1300 долара, което прави увеличение от над 50% за периода.

Сортът Арабика също поскъпна и достигна до рекордни нива от 2011 г, насам - близо 4800 долара на тон.

Бразилия е най-големият производител на сорта Арабика и всички разчитат и очакват данните за новата реколта, включително отражението на климатичните промени.

“Арабика ще става все по-трудно да се произвежда, защото е по-деликатно кафе и изисква повече грижи. А прекалено високите температури не влияят добре на кафето. За това доста производители на кафе ще се преориентират от Арабика към Робуста”, обясни гостът.

Напоследък има затруднения с доставките от Виетнам и Колумбия, производители номер две и три в света на черното злато. Гостът допълни, че Виетнам е най-големият производител на сорта Робуста и ковид кризата затруднява допълнително доставките. В Колумбия проблемите с реколтата датират от години, а политическите проблеми от май месец допълнително ги задълбочават.

Доставките на кафе от Южна Америка, Азия и Африка за европейския пазар закъсняват с поне 3 месеца, транспортните разходи сe увеличават и има недостиг на контейнери, обясни Десислава Йорданова. Поскъпването на кафето на едро ще доведе и до повишаването на цената му в търговската мрежа и заведенията. Гостът коментира, че отражението върху пазара на дребно ще се усети след няколко месеца.

Десислава Йорданова сподели, че в северната част на Европа се пие повече Арабика, а колкото повече се слиза на юг - Робустата се оценява повече.

Увеличава се търсенето на висококачествено спешълти кафе (specialty coffee) на Стария континент, отбеляза още събеседникът.

Повече за кафето може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
маркетинг и масмедиа преди 2 години
Притеснили сте се че след като кафенетата почнаха да фалират покрай ковида - няма кой да купува кафето ли? и правим акция по дигане на цените?
47
0
 
1
 
! Отговори
Айде де! преди 2 години
Подобна статия имаше и за бананите преди време, а и за какаото преди това! Тъсим оправдание за дигане на цените - нали?
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 46: Че кога сме били страна на столетниците бе?!
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България беше страна на столетниците. Сега е на последно място в Европа по продължителност на живота! А в края на 60-те години по "Очаквана продължителност на живота" е била на 8-мо място В СВЕТА. САЩ - на 14-то! Да живее демокрацията! На ви банани!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Меч.......*** и поискай турско кафе в Гърция!
43
0
 
4
 
! Отговори
тая ексепрт-ка преди 2 години
калинка ли и викат
42
0
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Кафе има достатъчно.Опитват се да надуят цената.Да видиме дали ще се получи.
41
3
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Фирмата е канадска, а златото не си стои ей така на кюлчета под земята. Пък и ако мислиш, че цената на златото само расте, нещо доста си се объркал. За последните 10 години цената на златото е скочила само със 7%. Като пресметнеш и годишните инфлации за тези 10 години, ще разбереш за какво ти говоря.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На софийските централни гробища вече няма място. Предлагат урни, като получаваш една бонус.
39
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците пият Старбакс за $5 чашата, ние се редим на машините за 50ст престояло. Ние им даваме 99% от златото което копаят, а ние вземаме 1% може би даже не. Модерно робовладелчество сър
38
0
 
10
 
! Отговори
Меч преди 2 години
До АнонименТурско се казва по рецепта, не по произход.
37
0
 
18
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Ти в селски гробища влизал ли си? Масово по селата си умират на по 55 ... 60 години. Това 95 години се случва само в голям град и то ако живееш до болница.
36
0
 
14
 
! Отговори
5ку преди 2 години
Я го правете изкуствено, време е. Изкуствено месо, менте хляб, изкуствено кафе, гумени жени, сеск играчки, гумени жени, хубав живот.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35Баба ти, светла й памет, е едно от изключенията. Факт е, че сме сред нациите с най-ниска продължителност на живот.
34
2
 
12
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Фантазиите как нацията с най-ниска продължителност на живота в Европа от десетилетия заради отпадъчните храни и алкохол, които се консумират от хората по селата, доживявала до 95 не ми се слушат. Прочее, моята баба си отиде на 103. Пиеше по 3 кафета на ден и живееше в центъра на София. Отиде си преди година.
33
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Затова пийте лаваца...
32
1
 
25
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
....Днес турското кафе е виетнамско...Но Турция не произвежда кафе,и няма турско кафе.Има турски начин на приготвяне на кафе/но колко е турски е спорно/в джезве и нищо повече.
31
6
 
1
 
! Отговори
и те така преди 2 години
дали ми пука за кафето ? ами не .
30
10
 
10
 
! Отговори
лекар преди 2 години
Кой има време за кафета.Разни безработни келллеши кибичещи по цял ден из кафетатаДругото е продавачки и пенсионери.Нормалните хора не пият кафета
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес турското кафе е виетнамско