Днес почитаме Кръстовден

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила...
14 сеп 2021 08:36, Нели Христова
9
Днес почитаме Кръстовден
Снимка: БГНЕС

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Именно на този ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове. Царица Елена в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил. Това чудо зарадвало клетата майчица и сродници, които придружавали погребението и те започнали да прегръщат момчето. Други, които придружавали царица Елена прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

Оттогава всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.


9
Още от Общество
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Ортодокс преди 1 седмица
На Твоя Кръст се покланяме Христе и твоето Свето възкресение възпяваме и славим!Честит празник на всички православни християни.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се молим всички ген Радев да спре ислямизацията на страната.
7
0
 
6
 
! Отговори
Доростол преди 1 седмица
Честит празник на град Силистра!
6
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това си е един уред за изтезание, кръстът имам предвид. Дето му се кланят. Не, мерси.
5
1
 
8
 
! Отговори
ИСХС преди 1 седмица
Кръст като символ на християнството тръгва от римската империя. От Константин и майка му Елена. А символът на ранните християни на Исус и след него е бил рибата!
4
0
 
5
 
! Отговори
Православен преди 1 седмица
Днес Църквата е отредила да се пости. След литургията, в храмовете, свещениците изкарват кръста от олтара, за да Му се поклонят и да му се помолят православните християни, според нуждите си. Кръста се изкарва от олтара само няколко дни през годината и днес е един от тях. Обикновено кръстът остава навън до около 16 - 17 ч.
3
0
 
3
 
! Отговори
Да се слави преди 1 седмица
Името на синЪТ
2
0
 
8
 
! Отговори
Православен преди 1 седмица
Тропар на Честния Кръст: Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ и на всички православни християни победа над враговете и ги запазваш, със силата на Честния и Животворящ Твой Кръст.
1
6
 
2
 
! Отговори
Още един преди 1 седмица
Повод да се изпозаразим масово.