Вярвайте на ваксините, те са като другите лекарства, зове проф. Пенка Петрова

Не си причинявайте прекарване на COVID-19, заяви ученият
Обновена: 14 сеп 2021 12:43 | 14 сеп 2021 12:42, Красимир Ангелов
135

В разгара на четвъртата вълна от коронавирус отново се повдигна въпросът за задължителна ваксинация за определена част от обществото - медицинските работниц и работещите в социални заведения.

"Необоснован е скептицизмът, особено в лекарите, към ваксинирането. Нямаме обществена солидарност, което се очаква, и е по-добре насила животът и здравето на лекарите да бъде запазен. В нашата държава има десетина задължителни ваксини, които се поставят след раждането на човек", заяви в предаването "България сутрин" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Още по темата
Експертът отново припомни, че страната ни е на челните позиции по висока смъртност от Ковид-19

"Отиват си по 100 души на ден. При нас умират толкова, колкото във Великобритания, където знаем колко много хора са ваксинирани. Говорим за солидарност - така защитавате не само себе си, а и близките си", допълни проф. Петрова за Bulgaria ON AIR и отбеляза, че има спад в доверието към институциите и науката.

Тя бе категорична, че в случая трябва да се вярва на експертите.

"Ваксините са като всички други лекарства и вече не са под наблюдение. Не бива да си причиняваме прекарване на заболяването, особено в болница", обясни събеседничката.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че се противопоставя имунитетът на преболедувалите на този на имунизираните.

"Не трябва да се поставят на риск тези, които още не са се срещали с вируса. Тромбозите се случват при самия процес на боледуване. Гърция, спирайки ни на границата, направи повече за ваксинационната кампания, отколкото нашата страна. Засега не е необходимо да се поставя трета доза ваксина. Вариантите на коронавируса се наблюдават и ако се появи някой, който е твърде различен, тогава ще има бустерни дози", обясни тя.

Ученият призна, че коринавирусите мутират много.

"До момента виждате, че действа ваксините, които се поставят преди година, но коронавирусите са мутиращи. Делта вариантът е изключително заразен и заболеваемостта върви нагоре. С началото на учебната година със сигурност вълната ще дойде с пълна сила при нас. Апелът е за ваксиниране, ваксините са единственият начин да спрем с ограничаващите мерки. Виждате как е в Дания вече", завърши проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
12
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Защо няма достъп до алтернативни ваксини..." -- Вашият оранжев вожд нали ви каза, че може да си инжектирате белина. Действайте :)
98
1
 
4
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Защо няма достъп до алтернативни ваксини,а се налага силово ваксината на създателите на ковид 19???Впрочем,докато ги очаквахме,доста хора си изкарахме ковида.
97
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
нека да се наредят президентите аз ще ги ваксинирам не с физиологичен разтвор а с това с което те са изобретили.
96
4
 
1
 
! Отговори
Микробиолог преди 2 години
До питащия Тази професорка ваксинирана ли е с Ковид - ваксина ? Да, ваксинирана е и то още в началото на годината, във Военномедицинска академия, когато имаше опашки и ваксините не достигаха за всички желаещи.
95
4
 
3
 
! Отговори
до Иванко преди 2 години
Дори повече. Ако върви така, ще е минимум 1,5 години. По света вече ще са забравили, а ние още ще умираме от страх Бил Гейтс да не ни открадни невероятните способности да не можем и да не разбираме от нищо.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво, за всеки вариант на Короните ще ни ваксате, че те са безкрай, баси мафията ..
93
4
 
3
 
! Отговори
Иванко преди 2 години
Темпа на ваксиниране върви с около 8-10К дози на ден. Това е крайно недостатъчно. Ще мине една година докато направим 70%.
92
3
 
2
 
! Отговори
до Стоян преди 2 години
Мда, никога не спори с глупав човек. Умният прави парите си на гърба на глупавия
91
9
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Абсурдно е да се мъчиш да обясняваш на масата българи. Те всичко знаят още от раждането си. Оставям ги, съгласявам се и ги ползвам за евтина работна ръка. Невъзможно е в Европа да намеря друго място, където да ми работят за 400-500 евро. Пък и все всичко знаещи умици :)
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенкееее, пенкееее.... кой ти каза да се показваш по телевизора...
89
7
 
7
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Добре било насила. Един вид ще ви избием всичките, за да ви защитим от ковида, който убива 2 %.
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Nope. И без ваксина съм си добре. ; )
87
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма бе, няма да ви се получат нещата с тази ваксина маллооууммннаа , вече толкова се изтъркахте, че няма какво ново да измислите, освен ако господарите ви не ви подадат нов сценарий, за сега пропагандата опира до това *** и пульо експрети да обясняват каква манна небесна е ваксата, ама ефект нулев. В тази природа която се опитвате да промените, има баланс, добро-зло, всичките ви глупости няма да са вечни, а останалото остава в ръцете на кармата, а там...дупе да ви е яко
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера беше доц. Гном, днес професор Пенка да ни агитира за отровата!
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахаххахахха, доста жалко изказване :D кои други лекарства *** госпожа ?
84
4
 
16
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Ако се бяхте ограничили само до рисковите групи, можеше и да ви повярваме, че сте добронамерени, но вие се хвърлихте към децата и, дори при информацията за причинени миокардити, не се спряхте. Няма как да ви вярваме. И науката няма нищо общо. Науката отказа да поеме отговорност. Значи или не знае, или не ни казва какво знае. И в двата случая не поражда доверие.
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението дали да вземеш лекарство се свежда до 3 въпроса: 1) ефективно ли е? 2) безопасно ли е? 3) трябва ли ти наистина? Отговорите: 1) не с всички варианти на вируса - все ще се появи доминиращ вариант, който "заобикаля" ваксините - както говорят за Мю. 2) Масово е сравнително безопасно, въпреки че има скрита смъртност. Дългосрочно не се знае (ако сравним с Нурофен примерно). 3) Трябва само на някои хора, където рискът от смърт е по-голям.
82
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка мащабна рекламна кампания предполага, че се опитват да ни пробутат некачествен продукт. Качеството няма нужда от излишна реклама.Достойнствата му се разнасят от уста на уста.
81
5
 
4
 
! Отговори
права е жената преди 2 години
вижте еидн нурофен какво МОЖЕ да ви причини:стомашна или чревна язва, перфорация или стомашно-чревно кървене, оцветени в черно ***, бъбречни и чернодробни проблеми, понижен брой на тромбоцитите, червените и белите кръвни клетки, анемия, асептичен менингит
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да да, всяко друго лекарство е генна терапия произвеждаща патогенен протеин в неизвестни дози и с неисвестна продължителност. Даже не е като другите ваксини. И никое друго лекарство не се пропагандира така. Колкото повече ни го пробутвате, толкова повече не го искаме. Организирайте читави научни дебати!