Вярвайте на ваксините, те са като другите лекарства, зове проф. Пенка Петрова

Не си причинявайте прекарване на COVID-19, заяви ученият
Обновена: 14 сеп 2021 12:43 | 14 сеп 2021 12:42, Красимир Ангелов
135

В разгара на четвъртата вълна от коронавирус отново се повдигна въпросът за задължителна ваксинация за определена част от обществото - медицинските работниц и работещите в социални заведения.

"Необоснован е скептицизмът, особено в лекарите, към ваксинирането. Нямаме обществена солидарност, което се очаква, и е по-добре насила животът и здравето на лекарите да бъде запазен. В нашата държава има десетина задължителни ваксини, които се поставят след раждането на човек", заяви в предаването "България сутрин" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

Още по темата
Експертът отново припомни, че страната ни е на челните позиции по висока смъртност от Ковид-19

"Отиват си по 100 души на ден. При нас умират толкова, колкото във Великобритания, където знаем колко много хора са ваксинирани. Говорим за солидарност - така защитавате не само себе си, а и близките си", допълни проф. Петрова за Bulgaria ON AIR и отбеляза, че има спад в доверието към институциите и науката.

Тя бе категорична, че в случая трябва да се вярва на експертите.

"Ваксините са като всички други лекарства и вече не са под наблюдение. Не бива да си причиняваме прекарване на заболяването, особено в болница", обясни събеседничката.

Проф. Пенка Петрова е на мнение, че се противопоставя имунитетът на преболедувалите на този на имунизираните.

"Не трябва да се поставят на риск тези, които още не са се срещали с вируса. Тромбозите се случват при самия процес на боледуване. Гърция, спирайки ни на границата, направи повече за ваксинационната кампания, отколкото нашата страна. Засега не е необходимо да се поставя трета доза ваксина. Вариантите на коронавируса се наблюдават и ако се появи някой, който е твърде различен, тогава ще има бустерни дози", обясни тя.

Ученият призна, че коринавирусите мутират много.

"До момента виждате, че действа ваксините, които се поставят преди година, но коронавирусите са мутиращи. Делта вариантът е изключително заразен и заболеваемостта върви нагоре. С началото на учебната година със сигурност вълната ще дойде с пълна сила при нас. Апелът е за ваксиниране, ваксините са единственият начин да спрем с ограничаващите мерки. Виждате как е в Дания вече", завърши проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари