Янев против задължителна ваксинация: Решение, което граничи с дискриминация

Премиерът доволен от екипа на МЗ в ситуацията с коронавируса
Обновена: 15 сеп 2021 17:44 | 15 сеп 2021 17:32, Веселина Йорданова
226
Янев против задължителна ваксинация: Решение, което граничи с дискриминация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че е доволен от екипа на Министерството на здравеопазването, който подготвил разбираем план в ситуацията с пандемията от коронавирус.

Месеците, които управлява служебното правителство, цифрите за ваксинацията са доста по-добри от преди. Акцентът с ваксиниране на хората над 60 години е доста по-добър, изтъкна той.

Още по темата
В отговор на въпрос за задължителна имунизация за определени сектори, мнението на Янев е, че това е "сериозно и тежко решение, което граничи с дискриминация на права и свободи на гражданите".

Той посочи, че има конфликти и идеи за радикални решения, но те трябва да намерят решение в самите колективи, в които възникват.

Трябва да се търси баланс между отговорността на хората към собственото здраве и важното за обществото - да функционират системите, каза служебният премиер.

Правосъдният министър Янаки Стоилов изрази надежда да няма сътресения в Бюрото за защита на свидетели. Затова той смята да проведе среща с главния прокурор, за да се осигури приемственост след преминаването му към Министерството на правосъдието.

В отговор на въпрос, свързан с проверката за отправена заплаха от бившия премиер Бойко Борисов, вътрешният министър Бойко Рашков каза, че тя е приключена в Националната дирекция на полицията и материалите са изпратени на прокуратурата. Преди това обаче е било изискано делото със записите от разговори Борисов - Кокинов - Найденов, като отговорът на Градската прокуратура бил, че делото се намира при главния прокурор.

Оттогава ни дума ни вопъл, ни стон, коментира Рашков времето след изпращането й. Така било и с материалите за източените язовири, за които са изхарчени 560 млн. лв.

Транспортният министър Георги Тодоров каза, че е започнала процедурата за вливане на Летище София в Летище Пловдив, но тя не е бърза и ще отнеме приблизително около 6 месеца.

Преди да отговорят на въпроси на журналисти, министри от кабинета се отчетоха за свършеното. Изплащането на добавките от 50 лева към пенсиите продължи, бяха осигурени допълнително 520 млн. лв., за да се случи това плащане, каза социалният министър Гълъб Донев.

Всички пенсии ще бъдат увеличени, като най-голямото е за минималната, която ще стане 370 лева. Това преизчисление е трайно, така че опасенията, които някои изказаха, че е временно, не са верни, обясни той.

170 лева става социалната пенсия за старост от 25 декември. 650 лева става от 1 октомври плащането за втората година майчинство. Нов е и размерът на линията на бедност, като 670 хил. души с трайни увреждания ще получат актуализирани плащания от 2022 г. Донев отбеляза рекордно ниските нива на безработица - 4.82 пункта към днешна дата.

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че са осигурени условия за честни избори на 11 юли с много добра организация, което е позволило елиминиране на криминалния вот. Проверени са 5600 места, за които е имало информация за купуване и продаване на гласове, както и 10 хил. лица. Рашков каза още, че има готовност военни да подпомогнат охрана на границата до 36 часа след възникване на необходимост. В момента това не се налага.

Вицепремиерът Атанас Пеканов призова гражданите да участват в преброяването електронно, като увери, че  данните им са защитени. Работи се в посока на решение за удължаване на срока, за да могат желаещите да вземат участие онлайн.

Пеканов заяви, че европейските институции вече не са готови на уклончливи отговори и от нас се изисква ясен план и ангажимент какво ще правим по темата за зеления преход и декарбонизацията. По думите му в Брюксел не разбират какво е да се вземе такова тежко решение в най-бедната държава в ЕС в условията на политическа нестабилност. Отговорното държавническо поведение изисква задълбочен дебат, но чрез тези средства имаме уникален шанс за финансова подкрепа, тези средства да помогнат да осъществим този преход, това е единственият начин, по който ще можем да защитим и подкрепим гражданите, каза Пеканов.

Финансовият министър Асен Василев каза, че в кратко време е фокусиран контролът върху фирмите, които имат големи обороти и обществени поръчки от малките и дребните, което е донесло два ефекта - започнали са да се събират повече пари, но и бизнесът и хората са започнали да работят по-спокойно. Безпрецедентно е, че има ръст от 10% на БВП, което е заслуга на всички фирми и граждани, които са изработили и са си внесли данъците в хазната.

Заради това имахме възможност да заделим пари и за пенсионерите, здравните работници, бизнеса, културата, без това да натоварва страната с допълнителен дълг, тоест хем вълкът сит, хем агнето цяло, каза той. Василев увери, че с актуализацията, която прие парламентът, са налични средства и "няма да се правят импровизации".

10% нарастване на БВП, 4% на инвестициите, 20% увеличение на износа във второто тримесечие са големи цифри, показващи икономически растеж, каза икономическият министър Кирил Петков. В Ловеч скоро ще има и завод за електромобили, бяхме координатор на "Трите морета" предложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновациите, изреди той.

Средният кредит днес в ББР е само 200 хил. евро, само в посока на малки и средни предприятия, а заплатите са намалени с 30-50%, защото вярваме, че това са парите на данъкоплатците. Вярвам, че когато има честен отбор с ясен план, който не го е страх, може да се постигне много за четири месеца, посочи той.

В деня, в който започна новата учебна година, просветният министър Николай Денков призова всички в системата да се пазят, да спазват мерките, защото колко дълго ще бъде присъственото обучение, зависи от това доколко са здрави децата и учителите.

Дадохме импулс, че България може да бъде по-добра, можем заедно повече, надявам се следващият парламент да излъчи правителство, което да продължи в тази посока. Следващите месеци няма да са никак лесни и на следващия служебен кабинет няма да му бъде лесно, но с мобилизация на силите може да се продължи в същия дух, обобщи служебният премиер Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
2
 
! Отговори
от 98 преди 2 години
"По-интересното е, какви сте тия, които сте такива?" Няма отговор. Явно българите предпочитат да ги управлява ДС и Кремъл, затова с удоволствие си подлагат врата, само и само да са на "въпреки". Само не става ясно: ДС хубаво ще ви използва анти-ваксърските настроения, за да заграби властта, обаче шефовете на ДС са в Русия, а дори там диктатора е казал да се прави ваксинация, та ми е любопитно, дали си мислите, че ще успеете да останете анти-васкъри, или само ще ви изиграят? Как мислите?
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли има бала мурници да се тровят. Тази истерия в целия свят върви към ясен провал и предизвестен край.
89
2
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До АнонименФлиртът на милиционерът Пламен Узунов с електоратът няма да мине, ако някоя от другите политически партии извади читав кандидат, Радев ще загуби! Твърде много евроатлантизъм и чуждопоклонство лъха през него и отделите в президентската институция. огромният минус на Радев беше и си остана чуждопоклонството и евроатлантизмът. В крайна сметка Янев може много бързо да бъде сменен за разлика от един кметски наместник, сол *** на Узунов и задължителната фак-синация въведена.
88
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кунчо да вакцинира цялото МС :)))
87
2
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Няма и как да стане задължително, противоконстиутционно е. Има си съд за правата на човека в Страсбург. Царят вече осъди България за имотите си. Някой друг пък ще осъди държавата за задължителното ваксиниране.
86
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори пак ще гласувам за Янев.НЕ на експерименталната отрова!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не граничи, а е.
84
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Израел армията инжектира хора насилствено по домовете им. Искате ли да достигнем 50%? Добре, че още сме на 10% самоубийци. Официалните статистики не са важни.
83
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 91/94 Аз вече отдавна съм си хванал куфарите. За мое съжаление все още съм българин по произход и култура. По-интересното е, какви сте тия, които сте такива?
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94 Кои сте вие които сте под 5 милиона?
81
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този скромен и кадърен човек все повече ми се издига в очите.
80
4
 
13
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Като ти се повръща - куфарите и при Зуека. То не е задължително да се живее в БГ. За сега.
79
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма ни една ваксина за ковид. Нормална, с отслабен вирус. Всичко е генна терапия с неясни дългосрочни последици. Освен това не пазят от ковид - справка Израел.
78
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факти "И да натисне ЕС нашите продажници, народът няма да се ваксинира, защото не иска. Така че въвеждането на задължителна ваксинация ще доведе само до бунт." Фактът, че този пост има 15 плюса и 0 минуса показва, че ДС много добре е проучило българската народопсихология и е инструктирало Янев да флиртува с антиваксърите: изборите на Радев и ДС са В КЪРПА ВЪРЗАНИ! Повръща ми се от тоя народ, който е толкова ПРОЗЗЗ, че постоянно сам си нахлузва примката на врата и си рита столчето под краката
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Не на гербофашизма!
76
0
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Задължителната вакса в случаят се явява симптом за смяна на общественият строй. Ако ще се сменя общественият строй, поне трябва да бъде уведомени, че повече нема да имаме правата и свободите, дето и сега ги имаме само на хартия в Конституцията, та да се подготвим за поредният Преход и да знаем кво ни чака, за да си подготвим и битието;)))
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Янев! Респект!
74
6
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Наблюдението това показва.Дебелите са по-застрашени от слабите.Там където има Макдоналдс, починалите от ковид са повечко от страните в които няма
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не ходи на гей парад и не сключва еднополов брак е комунист, русофил и чалгар. Заради такива отявлени анархисти дето горят маски ЕС е за никъде. Прегърнете бежанците, сложете маски и се ваксинирайте.
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 б"Здравето е ЛИЧЕН избор на всеки пълнолетен гражданин на Република България!" А като спрат плановите ми прегледи в болницата, защото е затворена заради "граждани с "личен"" избор, аз имам ли избор, или такива граждани са ми го отнели?