Ръст от 37% в търсенето на имоти в София, кои са предпочитаните квартали?

Полугодието - най-силното за брокерите от 2009 г. насам
15 сеп 2021 21:30, Елка Василева
78
Ръст от 37% в търсенето на имоти в София, кои са предпочитаните квартали?
Снимка: архив, БГНЕС

Расте пазарът на недвижими имоти в шестте най-големи града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодието - с два процентни пункта повече в сравнение с преди две години.

На най-големия пазар - в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки.
Полугодието се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам, предаде БНР.

Костинброд, който е на 15 минути от метростанциите "Люлин" и "Сливница", е показателен за разрастването на големите градове по периферията, отчасти покрай желанието на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища.

Мигриращите към София купуват в Перник и там ръстът на сделките за полугодието е 23%, а в Ихтиман - почти 28%.

За българина инвестицията в недвижим имот е най-важната и когато може, прави първо нея. Алтернативните инвестиции – например в новите криптовалути, са следваща стъпка, коментира пред БНР брокерът Анас Хамид.

Допълнителен фактор за вложенията в имоти са добрите условия за ипотечни кредити, които дават банките.

Според Хамид и сега хората се боят да купуват „на зелено“, но се привличат от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени, допълни брокерът. В същото време продължава търсенето на апартаменти в града – на добра комуникативна локация в добре устроени квартали.

В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година.

Най-търсени са южните и източните райони – „Борово“, „Манастирски ливади“, „Красно село“, „Хладилника“, „Хиподрума“, а също така „Кръстова вада“, „Младост“, „Изгрев“, „Дианабад“ и други.

„Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в „Надежда“ или „Люлин“, търсят за инвестиция имот в същия квартал“, отбеляза Хамид. „Овча купел“ също става доста привлекателен район и заради метрото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко бу--наци се прекараха с тия апартаменти в Софето. Някой си купиха два, три и на зелено. Познай, кога ще го завършат? Иначе колко офис мръсотия правеха на колегите докато направят за трети апартамент. Хайде сега се задавете офис к-#-урви!!!
37
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анониментова с връщането е толкова не искренно...всички се връщат!кой бяга от щастливото си детство...от аромата...от...родителите си...от спомените си...България е нашата Крепост...ще се върнете...дано да има къде!!!ние ще се борим вместо вас...да я има!
36
2
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 40 - за някой роден извън София, може и да е. За човек на който родителите му живеят там е най-благото място на планетата. Но това не важи само за София, а за всеки град и село. Пак повтарям начина по който виждате света е просто огледало на ценностната система. Отвори джобса, разгледай дистанционните работи, положи 1 година труд и като не ти харесва в София, обратно в къщи или пък където те устройва. Като поживееш на 10-20 места веднага ще осъзнаеш, че навсякъде е еднакво.
35
5
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 15 - начина на възприемане на света е огледало на житейският ни опит. Живял съм на доста места за повече от месец, а на някои по половин-една година и честно казано навсякъде се чувствам еднакво комфортно. Дали ще гледам статуята на свободата, дисплея на телефона или червена точка на стената ми е все тая. Важното е да си духовит. Обикалял съм Европа и САЩ на стоп. Мога да спя и на улицата без проблем. Работя дистанционно и да живея тук е личен избор. Поздрави от панелката живеем си с кеф. ;}
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ли пък не има ръст на имотите в най мръсният, най прашният, най тъмният и най страшният град наречен София.
33
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой търси имоти в София? Явно такива които не са излизали извън България, хора от селата. Аз две години живях в София, не ми хареса и се преместих в Испания (Мадрид). Тук се чувствам превъзходно и не бих се върнал в мизерната София. Който е напуснал България много рядко някой да се върне.
32
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
*** и тъпнята...нормалните бягат по селата и живеят щастливо...селяните от гроб,новобогаташи с ограбени пари,демонстрират..."просперитет"...инвестират бре,света в зелени...гроб в...столичани в повече...пропаганда на търгаши
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разгледах в един сайт за имоти, в София нарочно се продават само или разни избушени катакомби в центъра или ново строителство некъде си, на безбожни цени. И навсякъде написали: перфектно за инвестиция, минимално наем 1200лв и тн. Амаа ооо на 250000? порутляк с още 50000? да го вкараш у вид с 1200лв наем на месец инвеститор на годината ще станеш. Кой йм се връзва на тия още?!
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува ръст ли има, спад ли има, няма да купувам нито да продавам и не е редно да ни занимавате с глупавите ви статии. Който ще купува или продава има сайтове за имоти и може да се информират от там.
29
4
 
13
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Не идвайте в Люлин. Търсете другаде! Не питайте строителите или ако сте строител - не ви искаме, не идвайте. Люлин не е опция за новодошли. Няма да ви хареса тук. В Манастирски ливади е много хубаво! Там ще сте много доволни!
28
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държа си парите в други активи, мисля че апартамент в София не е добра инвестиция.
27
2
 
17
 
! Отговори
Bebok преди 2 години
У Люлин е найдубре! Особено-нови сгради-построени в нищото или до приятно катунче.
26
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София няма качествени имоти !!!! Всичко е жмел. Криви стени, минерални мазилки които падат на първата година, провинциалисти отвсякъде, никаква инфраструктура, балкон в балкона и на фона на тая МИЗЕРИЯ искат по 2-3 ХИЛ ойро на м2 като включват в квадратурата тераси, коридори, мазета и кво ли не..............ХА-ХА-ХА...........АлоУУУУ, във Франция на Ривиерата цените са ПО-НИСКИ уеееее, селянЕеее !!!
25
25
 
11
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Ами така е . Аз живея в София и търся втори апартамент. Цените скочиха с 20-30% .Вие си берете ягодите и повтаряйте, че това е лъжа. Колкото до банката, мога да ди изплатя заема до 5 години, но вместо да кътам под дюшека предпочитам да си живея живота.
24
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София предлагането превишава търсенето в мнооого пъти !!!Не в проценти а ПЪТИииии !!!Брокерите въртят всякакви номера за да симулират пред купувачите голямо търсене все едно си пред фурна и ще свърши топлия хляб.СМЕШНИЦИиииии !!!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Инвестиция" в крипто ЖЕТОНИ".................ХА-ХА-ХА...............ква инвестиция в жетони вееее, ЕдЕдотЕееее?!?!?!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха откога криптото е инвестиция, това си е жива спекула с елементи на роллеркостер.
21
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам на подобни статии, а и какво ме интересува, че има ръст в търсене на имоти в София, което много ме съмнява.
20
5
 
20
 
! Отговори
пецата преди 2 години
навсякъде по света тенденцията е еднаква заради хеликоптерните пари, напечатаха 1 трилион за 2020 г и сега се чудят как да овладеят инфлацията , единствения начин е купуване на роби чрез имоти, от няколко години яко инжектират строителите и те строят като полудели после заробват с ипотеки с ниска лихва, докато в моловете магазини се изпразват , скоро ще има повече пари от стоки и тогава може да ни удари хиперинфлацията със сигурност
19
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия вероятно е "платена реклама" ;) Какво предлага София - урбанизация, която няма бъдеще, защото всички доходоносни нива вече са заети или са "предплатени"! Но "блаженни са вярващите, че раят небесен е техен"!