Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата

Масово се търсят лаборанти и фармацевти насред пандемията
17 сеп 2021 10:33, Елка Василева
212
Болниците ни търсят сестри, в Германия им дават 6 000 лв. заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри, пише "Монитор".

Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро. В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Данни

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително.

Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв. По данни на Националния статистически институт към края на миналата година в болниците у нас са работели 29 160 медицински сестри, от които 6258 са в столичните лечебни заведения. Това обаче е много под нуждите на страната.

Кадри

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“, където се търсят кандидати за отделенията по урология, диализно лечение, УНГ, анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по изгаряния и в Клиниката по гнойно-септична хирургия. От лечебното заведение обаче не са посочили каква заплата предлагат.

С обява в известен сайт за работа медицински сестри търсят и от УСБАЛ по онкология. Там кадри са необходими за Отделението по анестезиология и интензивно лечение. УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв.

Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Глад

Гладът за медицински сестри е сериозен, но това не са единствените специалисти, които се търсят под дърво и камък насред пандемията. Десетки са например обявите за лаборанти. Такива кадри набират както лаборатории, така и лечебни заведения. Заплатата, която се предлага, е около 1200 лв. В много от обявите обаче не е посочено месечно възнаграждение. Стотици са и аптеките, които имат свободни позиции за фармацевт. Заплатата за помощник-аптекарите е около 1500-1700 лв., а тази на магистър-фармацевтите е около и над 2000 лв. За сравнение обяви има и от аптеки в чужбина. Така например обект в Малта търси да назначи фармацевт срещу 2500 евро заплата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е новина, така е от поне 10 години. Приемането ни в ЕС ускори процесите. Лично познавам няколко лекари, които отидоха на работа в Германия и Франция. Въпросът е какво направи МЗ през последните години, за да не е така.... Тук само директорите на болници и шефовете на отделения са добре платени. Останалите гърч за жълти стотинки.
102
0
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
До АнонименХайда, хайде не сме били в Мюнхен все едно. Дори и в момента в смотаните квартали има едностайни под 1000 евро. Семейно жилище с две спални в приличен квартал където е по-безопасно от всяка точка на София се намира за 1200-1400 според локацията.
101
10
 
18
 
! Отговори
Баце Тиквата преди 2 години
Стига сега мед сестри, лаборанти, санитари, какви са тези глупости?!?!?! Баце каза асфат ни трябва, асфалт, за какво са му на някой медицински грижи или пък образователна система... ааа я се стегнете, да си взимат минималната заплатка и да спрат да недоволстват 1200 щели да им дават, като не им харесва кирката и околовръстното да копат, та Бацко дава по 2500 на калпак и бачкаш половин дена, половин ден си на слънчеви бани - пушиш и пиеш биричка докато наливат асфалта...
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викали му борил.щот се е борил с живота.
99
18
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Ама им дават по 3000 евро чисто за да бият бебенца по главата ли? Да обиждат хората и да им крещят? Да спинкат по време на нощната смяна? Кажете кой плаща за това и веднага тръгвам.
98
0
 
16
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
За тези пари ще продължите да си търсите през следващите 10-15 години!
97
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а не търсят ли психоложки, като оная с конспиративните теории, или политоложки?че тука имаме в излишък...
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много чудно какво правят тука.щом средната заплата в германия е 3000 евро.само че там няма кражби и далавери взимаш толкова колкото ти пише в договора.
95
3
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
Да живее Райхааа
94
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93Глупости, в Германия за разлика от България има необлагаем минимум, ако незнаеш какво е това, това е праг от който стартира данъчното облагане, 1000-1150 евро, за които пишеш са възнаграждения под този праг, и ако някой наистина работи за такива пари, то може не само да поиска доплащане от съответните служби до МРЗ но и да поиска в края на годината възстановяване на платените данъци, такива доходи, за които пишеш получават само студентите работещи почасово, това е !
93
13
 
5
 
! Отговори
Хофенхаим преди 2 години
Да стават и да заминават ако искат и за занзибар.там давам по 40 франка.какво правят тука ако имат желание да напускат никои не ги държи на сила.и без тва без болници хората ще са по здрави и щасливи.
92
7
 
5
 
! Отговори
economix преди 2 години
Парите не са всичко. Младите си мислят че са хванали бика за рогата. Старите са си уредили живота. Кой както се уреди, така е било , така е и така ще бъде.
91
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дай подробности, селото, в което се търсят медсестри, в източна Германия ли е, до полската граница, дето и на най- некадърната германка изобщо не й минава през ум да иде? има ли транспорт, или трябва с каруцата да ходят на работа? да не е в някой анклав с виолетови бежанци?
90
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Врели некипели. В Германия отдръжките (здравни, пенсионно и т.н.) са над 40% от заплатата. Мога да ви уверя, че почти всички сестри и болногледачи не вземат повече от 1000-1150 евро чисто. Останалото са или високи квалификации (лекари и т.н.) или фантазии....
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
напоследък има безработни професори... да се кандидатират.. и без тва не стават за професори, поне няква файда от тях...
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималната заплата като стане 1000 лв а средната 3000 лв тогава няма да изтичат кадри от всички професии на запад
87
1
 
16
 
! Отговори
гого преди 2 години
"Фирми посредници заливат сайтове с обяви...." ХА-ХА-ХАСайтовете също са заляти със обяви за: - кредити и заеми - бързо отслабване - как да станем богат - как да станем щастлив - как да ни порасне оня работа и хиляди други....Първо правило на измамника е да завладее съзнаението на жертвата си, а това става най добре като играе със ласкателства, нереалистично високи оценки или внушава прекомерни очаквания
86
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успех в търсенето. Те в скоро време и работещи в "Чистота" няма да могат да намерят вие говорите за квалифицирани хора.800 лв, а? Ще има да търсите...
85
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82Щом здравната ти осигуровка в БГ ти е 96 лева, значи брутната ти заплатата е 1200, а щом в Германия ти е била 377 евро, значи брутната ти заплата е била над 3600 евро, та сега да сметнем при 1200 лева брутна заплата в Бг чисто ще вземеш около 940 лв. при брутна заплата от 3600 евро в Германия в зависимост от скалата и това дали ползваш облекчения или не ще взимаш между 2550 и 3200 евро чисти, та сега ми кажи, дори и да са 2550 евро, та как предпочиташ 940 лв. или 2550 евро?
84
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз отдавна съм в Германия и работя в болница и заплатата не ми е 6 000 лв. а 7 200 евро чисти. Доста си ги подценили нашите сестрички. Ама като знаят че в БГ им плащат 500 евро тези 3 000 евро са добре. Ще ги чакам да дойдат да не скучая. Че тук немкините са едни трътлести затлъстели и блюдкави като манжа без сол. Иначе са младички 27 и 35 годишни.