Българите сред най-вярващите в конспирации, така се чувстват значими

Психолог съветва: Първо проверявайте достоверността на източниците
17 сеп 2021 09:18, Ния Христова
715
Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт. 
 
Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?
 
"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съсществува в Запада. Там "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".
 
"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът.
 
"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът. 
 
Владимирова апелира хората първо да проверяват достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


715
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
568
10
 
2
 
! Отговори
Генералисимус преди 2 години
До АнонименКабели, системи и антени се поставят постоянно. Да не мислите че това е пред 89та, та всеки кабел да си има своя церемония. Това да не проводник-полупроводник-цял проводник? Я по-сериозно! Все някой ви иска комунистическите акълчета червени, да се учат на тъпня и половина. Айде в ТКЗС-то, на по ракийка и Бай Тошо-ва ретроспекция.
567
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспирации ли? Ами я тая като толкова много ги разбира нещата, да ми каже - Как и трите оператора изградиха 5G мрежата си, дето ни залива с реклами по цял ден? Кога положиха кабелите, антените? Може би когато ни затвориха по домовете, че да не виждаме. Тогава ли беше?
566
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чувстваш значим, било тъжно. Значи според тая, ако се чувстваш yтpeпкa, трябва да си щастлив.
565
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой не вярва на глупостите, които бълвате ежедневно
564
14
 
7
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
*** тъппаците пишат тук. ГЕРБ ни беше максимумът. Явно след комунизма трева не никне. Просто сте невъобразимо тъппи. Жалко за историята ни, и за стотиците хиляди дали живота си за България. Да не бяха хващали пушка, като ви гледам какви сте мъррши.
563
1
 
8
 
! Отговори
по нататък не чета: преди 2 години
В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
562
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспирации са това, което бълват 24/7 по медиите. Няма никакви доказателства за едно нещо, което пропагандират.
561
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е никаква конспирация, че абсолютно всичко се записва и запазва 'вовеки'. Отделният индивид не е 'значим', но това по никакъв начин не пречи на записването. Тази психоложка излиза с теорията - кой си ти, та ще дойдат да се поинтересуват от тебе, че уиндоуса не тие лицензиран. Да - наистина ти си никой, но това, че си хвърляш фаса на улицата се записва и след десет години може да бъде използвано срещу теб. Какъв се чувстваш , значим, няма значение. Инфото се пази. Кой е ваксиниран също ще.
560
0
 
18
 
! Отговори
Извинете! преди 2 години
Ваксинирани психиатри си правят тест при всяко неразпололожение. Психоложката да помогне на психиатрите !! До тук го дакарахме. Срамота !!
559
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите това, българите онова. Когато не им се получава както му се иска, веднага преминават към обобщаване. Типичен ваксърски тpoл.
558
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви бизнеси укю,всичко върви на фалит и 200%процента да се ваксинират.Цената на тока ви го подсказва да не говорим за мораториумите по заемите,инфлационното цунами....Много се ваксинирват с надеждата ,че ще спасят света.Само с обяване на пандемията с обещаните ТРИЛИОННИ .Всичко стана ясно.
557
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до пияница мистик ....Антиваксърите не искат да се ваксинират, защото Бил Гейтс ще им вкара чип с които ще ги следи като ходят до кварталния магазин да си купуват патронче с евтина ракия :)))))))))))))) -------///-------- Да, точно затова не искам да се ваксинирам. Трябва Бил Гейтс лично да ми се закълне, че няма да ми вкара чип.
556
1
 
17
 
! Отговори
Tъп българин преди 2 години
Аз съм глупав и вярвам в глупави конспирации, но щом Ния Христова казва, че трябва да се ваксам с експерименталния мутагенен серум, веднага отивам и забелвам ръкава! Ния, кажи само Модерна или Файзер да поема?
555
3
 
6
 
! Отговори
Анти преди 2 години
Абе нещастници като Т.Йорданов може да е шашав,може да е блъснат,но само той излезе с предложение за закон против задължителната ваксинация защото ваксините не били одобрени.Некой да каза обратното,веднага го обявиха за популизъм.Сега като виждате кво става в Италия и Словения това мойто пак нечестна пропаганда ли е????А па тая скумрия да го духа.
554
8
 
4
 
! Отговори
Dtrumppp преди 2 години
Абсолютно, от такьв изпро..стял народ нищо хубаво и градивно няма
553
7
 
4
 
! Отговори
Най-скапани сме преди 2 години
За съжаление! Комплекси, недоверие в нищо! За това е така. Но иначе много знаем нищо, че по всички значими марки сме на последно място поне сред нашите държави връстници
552
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете си маска,противогаз,най малко три ваксини,глава лук в *** за да убие окончателно микробите и оставете другите хора на спокойствие.
551
4
 
10
 
! Отговори
Няма конспирация преди 2 години
Производителите на ваксини гарантират финансово за вредните ефекти от ваксината за период от 10 г и всички вярват. Няма конспирация. Но, когато болниците са пълни с ваксинирани с незнайно какво е нормално да има невярващи и агитацията да се тълкува, като умишлена заблуда и извличане на материален интерес от определени среди.
550
4
 
8
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 2 години
вярвайте само на ТВ, не си правете труда да мислите и анализирате
549
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато на аналитичното мислене му викат конспирация все ще сме първи в света. Не сме виновни, че подлагаме на съмнение просташката пропаганда и наивните заблуждения, разпространявани от медиите с ясна цел.