Българите сред най-вярващите в конспирации, така се чувстват значими

Психолог съветва: Първо проверявайте достоверността на източниците
17 сеп 2021 09:18, Ния Христова
715
Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт. 
 
Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?
 
"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съсществува в Запада. Там "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".
 
"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът.
 
"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът. 
 
Владимирова апелира хората първо да проверяват достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


715
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
548
4
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
А българина, че е пълен тъпaнap си е доказано :))) Американците като Майкъл Мур правят разни псевдо документални филми с всякакви шантави теории на конспирацията, разбира се за пари и то много пари и после целия свят започва да ги повтаря, ама този път като истина. Аз гледах преди доста години една комедия, Холивудска комедия в която хванаха един вечно пиян и надрусан режисьор да снима фалщиво кацане на Луната. След този филм целия свят взе да говори, че не са кацали :)))))) Такъв си е човека
547
8
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Антиваксърите не искат да се ваксинират, защото Бил Гейтс ще им вкара чип с които ще ги следи като ходят до кварталния магазин да си купуват патронче с евтина ракия :))))))))))))))
546
1
 
1
 
! Отговори
Canadian преди 2 години
До Анонимен 591 --- За коя част от българския народ става дума?
545
1
 
1
 
! Отговори
Canadian преди 2 години
До Доказан източник -- Да, точно оттам черпят информацията.
544
6
 
3
 
! Отговори
Canadian преди 2 години
До Български *** --- Доста ми е неприятно да прочета становищата ви, но уви - не мога да не се съглася с тях. Реалността в България, с която съм се сблъсквал, демонстрира перфектно познаване народопсихологията на съвременните българи. За антиваксърите не ми се говори, защото е тяхно Царството Небесно. Те са избрали този път и не трябва да им пречим. Демокрация...
543
1
 
8
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Да знаете, че ще инсталираме новия Windows 11 на чиповете, които се инжектират с ваксините за коронавируса. Готови сме с дизайна на новата система и тя ще работи на микрочип имплантиран във вашия мозък. Предвиждаме реваксинация на всеки 6 месеца защото имаме проблем с батерията на чипа и трябва подмяна но работим по батерия, която се захранва от телесната топлина.
542
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете-ваксаджии пак сипят обиди по българския народ. От каква народност сте вие?
541
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахме. Ако се чувствате значими- ваксинирайте се. Ваксината приземява(фактически праща ви 2 метра под земята).
540
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно анти-ваксърите са тотално мнозинство в България. Логичен резултат след 20 години чалгаризиране.Може би е време да се забранят изцияло тея "вредни" ваксини в България и да се връщаме към времената на полиомиелит , тетанус , шарки и тнт.Всъщност , като манталитет българите никога не са излизали от средновековието.
539
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите сме *** и комплексиран народ.Първи в щуротията,последни в сериозните неща.Никой не ни е виновен,такъв е материалът.
538
3
 
18
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки." - Момиче назад си с материала. Фройд и Юнг даже ти се губят, а упорито се опитват да ни обработват по методиките на племенника на Фройд. А ти какво правиш в тая телевизия вместо да си доучиш? Ако при цялата прозрачна манипулация не си прозряла кое и как, вземи да закусиш с дипломата си.
537
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниран съм и какво страшно има да се ваксинираш отнема само няколко секунди после те боли рамото няколко часа и толкова. Мен ако ми се наложи да отида в болница и ме питат ваксиниран ли си ще ме е срам да кажа че не съм и скоро ще се напълни с такива безотговорни тарикати и пак ще затворят за да няма много умрели и бизнеса на много хора ще е съсипан. Дано са доволни понеже за тях е важно не на него да му е добре а на Вуте да му е зле.
536
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Ха!!!!! 581 Кой е най-компетентен по конспиративни теории :)
535
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 580 Болниците ги пълнят възрастни хора с много заболявания, които не са антиваксъри, а просто се страхуват, защото се видя, че много хора образуват тромби след ваксината. Пък и не приказвайте много против нас, че ако експериментът излезе неуспешен, може да имате нужда от помощ и само ние да сме в състояние да Ви я окажем. Как точно останахте без работа, т...рол..ите си постоянно.
534
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам нищо против антиваксърите уважавам мнението им. Имам против само това, че пълнят болниците и заради тях страдат другите много хора останаха без работа и като че ли на тях им харесва да прецакват другите.
533
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази психоложка, ако си гледа изказването без звук, ще види, че не вдъхва никакво доверие. Изобщо не прилича на учен или експерт, а на най-обикновена кифла.
532
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психарката да обясни защо никой не пое отговорността за т.нар. ваксини! Нито производителите, нито правителствата. Щом са малко страничните ефекти, значи няма да им излезе скъпо, а доверието на хората ще се повиши. Или знаят нещо, което не ни споделят, ама се чудят защо не им вярваме. Тази пландемия е нелогична от самото начало. Като добавим и най-известния й вирусолог Бил Гей тс, съвсем не е за вярване.
531
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха!!!!!- Точно с тази цел е пусната и тази статия- за да засрамят неваксиниращите се. И това не е конспиративна теория, а самата истина. Плосък номер, за плоски хора. Само че те вече се ваксинираха. На ваксмафията и остана само да опита с насилие. И го прилагат. Нищо че лъгаха, че няма да е принудително. Затуй и никой човек с мозък не им вярва.
530
4
 
7
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Моя таргет са симпатизантите на ИТН и Мангъров те веднага и най-точно ме разконспирираха. Докато спят и ще мина да им бодна една ваксинка :)
529
5
 
12
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Още ли ще навивате хитрината с "чипирането"? Това с "чипирането" го пусна точно ковидфарма мафията, чрез подставени трололове по форумите. Целта бе да подиграят хората които не им искат ваксините та. И защо ли теорията за "плоската земя" се появи точно по време ваксините им. Пак със същата цел. Чипиране с вмъкване на чипове между палеца и показалеца не съществуват вече, но за чипове с инжекция не им е дошло времето с технологиите и всеки нормален човек го знае. Не се ваксинират заради лъжите.