Българите сред най-вярващите в конспирации, така се чувстват значими

Психолог съветва: Първо проверявайте достоверността на източниците
17 сеп 2021 09:18, Ния Христова
715
Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт. 
 
Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?
 
"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съсществува в Запада. Там "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".
 
"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът.
 
"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът. 
 
Владимирова апелира хората първо да проверяват достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


715
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
0
 
24
 
! Отговори
Иван Вазов преди 2 години
Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам първа радост е за мене. Аз съм българче свободно, в край свободен аз живея, всичко българско и родно любя, тача и милея. Аз съм българче и расна в дни велики, в славно време, син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе.
527
1
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Цял ден, тук беше пълно с психолози, лози и всякакви на дози. И обработват за ваксината. Човек да не може да си изпече сливовата. Два пъти ми се отлепва тестото. Чета и се смея. Благодаря за смешния ден психолози.
526
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено , че е така. Всеки , който мисли по друг начин, е какъв- антиваксър. Интересно, ако друга медия излезе с новината, че това е геноцид спрямо човечеството, какво ще се получи? Първото и най-важно - след като е казано в on-air, значи е пропаганда за ваксинация! Всяка медия е подвластна на нечии интереси.
525
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха...амиии това което гледахме като филми и четохме като статии на което вие казвахте конспирация сега стана истина.Най-голямата конспирация са медиите.Ние българите показахме,че може и да не струваме много като народ след като позволихме 30год.грабеж на родината,но все пак сме доста по будни и интелигентни от зомбитата в Европата
524
11
 
3
 
! Отговори
Ортак будала преди 2 години
Да, така е и с английския, и с антиваксърската информация. Има правилен анлийски от точни и доказани източници и изсмукана от пръстите антиваксърска пропаганда. Вече се знае от коя група е масовата умиралка.
523
6
 
19
 
! Отговори
eee преди 2 години
АМА ЗАЩО ДА Е конспирация?! Ваксината е омаломощен вирус, с който имунната ти система да се пребори и да създаде антитела. Първа игла, втора игла, ен- та игла.... имунната ти система е във вечна борба. Докато се скапе накрая. И умреш от мазол. Защото няма да ти е останала никаква защита. Кое му е конспиративното????????????????????????
522
5
 
2
 
! Отговори
До сата НАТО преди 2 години
Ами, играйте на лотария! Положително ще спечелите. Lol
521
5
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Искрено съжалявам тьпигьозите, които зачеркнаха цяла година от общуването със старците си. Знам хора, които не ходеха да ги виждат с месеци, само си махаха от балкона. После как няма да намрази нормалните хора, които не кълват на гола кука.
520
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доказан източникЧе аз може да искам да си говоря на американски или австралийски, не е задължително да е литературен английски
519
4
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Как се обяснява от психологическа гледна точка факта, че година и половина не можах да се разболея от най-яростния вирус в историята. Нито аз, нито 80-годишния ми баща, с който през ден сме заедно. Дали да вярвам на джу джето Мутафчийски или на баща си?
518
10
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Бълrapaka най верва на радио ЧакаРака
517
1
 
21
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Аз да питам. Какво прави психолог в Щаба? Ще ни убеждава ли? Значи толкова са ваксини.
516
3
 
10
 
! Отговори
Доказан източник преди 2 години
До Анонимен 558--- Начинът по който аргументирате, подсказва Вашите "елитарни" източници. Излишно е да ви казвам, че ако искам да науча правилен английски и произношение, ще ползвам издания със CDs на Кеймбридж и/или Оксфорд, а не български диктори и издания. Така е и с данните за коронавирус. Избягвайте да четете щуротиите из фейсбук & сие и ще имате напредък.
515
5
 
5
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Па те почти всички верват на феик сайтовете на бабикянчо,кутевчо и тем пододни сайтове на бивши ченгета от дс.
514
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мушкат ви с "ваксината" и ви контролират физически и психически от сателити денонощно! Това е.
513
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доказан източникА ти специализиран учен ли си, че даваш насока на хората какво да правят и мислят? Доста учени и не само учени от години предупреждават за опасностите от новите технологии и не всички изказвания, лекции, документални филми са "конспиративни" , но често думата "конспирация" се използва именно, за да бъде прикрита истината и фактите чрез прокарване на съмнение и отричане на самите факти!
512
1
 
2
 
! Отговори
Прилика преди 2 години
Приликатс между *** и мъртвеца е че и двамата не знаят за състоянието си, другите обаче знаят и страдат
511
12
 
9
 
! Отговори
Антиваксове преди 2 години
По вашата логика вземете си гвърлете паспортите и лични карти. Те са въведени след испанския грип. Давани са на чистите за да пътуват.
510
7
 
18
 
! Отговори
Български Идиот преди 2 години
Доказано от практиката е, че глупакът никога да не се признава за глупав, така както лудият никога няма да каже, че е луд. Вижте кои управляват България, огледайте се, ослушайте се и тогава се самоименувайте с думи, които са подходящи. Докато някои не си измият гурелите по очите и нагърчат гладките мозъци, все ще е така.
509
6
 
24
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Само смърт и болници са ви в главите. Никога до сега българин не е искал толкова смърт, колкото ваксърите. Кога загубихте човешкото в себе си? Ако не е от ваксината от какво е?