Българите сред най-вярващите в конспирации, така се чувстват значими

Психолог съветва: Първо проверявайте достоверността на източниците
17 сеп 2021 09:18, Ния Христова
715
Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Някои смятат, че вирусът е създаден умишлено, за да унищожи човечеството, други смятат, че чрез ваксините хората се чипират, а това дава гаранция за абсолютна власт. 
 
Защо българите са сред тези народи, които вярват в конспиративни теории и защо масово отказват да се ваксинират?
 
"Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки. В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви", обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Психологът даде пример със съвременната противоречива реалност, която съсществува в Запада. Там "от една страна ни затварят вкъщи, от друга - милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции".
 
"Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие", изтъкна психологът.
 
"Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: "Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип". Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно", отбеляза психологът. 
 
Владимирова апелира хората първо да проверяват достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


715
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продалите за 30 сребърника медии и неколцина трола си заработват ежедневната дажба, разливайки помия.
507
28
 
18
 
! Отговори
Български Идиот преди 2 години
Нормалните хора с две имунизации ходят на футболни срещи БЕЗ маскировки, пътуват по света и където им видят очите, а умните антиваксъри стоят вкъщи и зяпат спортните събития по ТВ екраните и гледат чужбина чрез компютрите си. И ще е така, докато антиваксърските им души се отделят от телата им. По този начин светът ще се избави от конспираторите. Изключително умна идея на "световните сили" и "световното правителство", правителство на Новия ред. Прашчайте антиваксъри. Небето е ваше!
506
7
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Не е смешно, че психоложката говорли небивалици и алабализми плод на сринатото българско образование, а е смешно, че е с убеждение, че хората и вярват !
505
14
 
18
 
! Отговори
Български Идиот преди 2 години
Защото идиотизмът и простотията не ходи по гората, а се развирхря сред популациите с най-малък IQ. В Източна Европа съществува една единствена държава, която няма НИТО ЕДНА Нобелова награда, но за сметка на това има хиляди лауреати на димитровски, ленински и живковски грамоти и значки със сърпове и чукове. Същата нация счита себе си за най-умната в целия свят, но отчита външни фактори влияещи за нещастието й. Държавата съдържа 8 букви - започва с "Б" и завършва на "я". Познайте Я !
504
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бай Гейтс и шайката му иска да ви понамали за да има природа и повече въздух за техните избрани деца стига сте цапали и консумирали искат чиста природа и по-малко потребители елементарно е затова културно вие ще се самопремахнете те не са виновни искали са да ви помогнат ама са оказа че има тромбози и др. работи ееее голяа работа
503
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Голяма част от хората, които живеят на Балканите, вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него." -- заблуждаващо твърдение, доколкото е валидно не само за Балканите, а за всяка друга част на света. Освен това има хора, които не вярват, а знаят. Има неща, които първо са конспиративни теории, а после стават официално становище на науката. От фактите горката наука няма как да си скрие главата в пясъка.
502
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щяха да са конспирации,ако една по една не се превръщаха в реалност!Примери за такива можем да пишем и даваме часове.Глобалното зануляване с един вирус и това ли е конспирация,целия цирк,който се разиграва пред очите ни сигурно и той.........Изобщо връзка нямате с реалния свят!Корабът-майка ли ви диктува изказванията и представленията по медии?
501
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С конспирации, демек заговори се занимават историците и съответните служби за сигурност...Тази точно къде се бърка? Че и обижда народа си, дето е по-умен от нея самата и трудно бива лъган от психоложки, па били те и медийно отразени...
500
3
 
17
 
! Отговори
?? преди 2 години
Интересно защо за предпазване от този вирус не раздават безплатни маски, но има безплатни ваксини?
499
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психоложки дават мнение по всички въпроси, това ги правело да изглеждат компетентни.Специалистите съветват: преди да слушате психоложка вижте дали не ви манипулираАко работи за чужда организация - корпорация, обижда ви кара ви да се чувствате зле, ако не постъпвате както тя иска, със сигурност ви манипулира.
498
3
 
24
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
"Българите сред най-вярващите в конспирации, така се чувстват значими": Конспирацията не може да те накара да се чувстваш ЗНАЧИМ. Що за мисъл, що за "анализ" на въпросната експерт-КА? По принцип светът е изграден от тайни съглашения и непублични договорки, които са скрити за обществото. Опитът за набавяне на липсващата част от (обяснението на) реалността не е комплекс за малоценност, а естествен стремеж за конструиране на достоверен, обяснителен разказ за света.
497
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната, която участва в този маскарад на лъжите. В които искрено убеждават овцете, че кланицата, към която ги карат, същност е оборудвана с ножове съвсем не за да ги заколи, само леко да ги пообръсне :))
496
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 535 Значи първо такъв човек не съществуваше (д-р Зеленко), а после "отдавна се знае всичко за този шарлатанин". Последно :)
495
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 527 Като каза "ние не сме" ми стана интересно имаш ли нещо общо с онази "работна група" на ДБ, която има за цел да проучи антиваксърите, да ги компрометира и, в най-смелите ви мечти, да ги тикне в затвора?
494
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 535 Вие сте ми чел най-вече писаните от Вас коментари :) Не агитирам наистина. Всички, които искат, да си се ваксинират. По колкото пъти искат. Нямам нищо против. Хидрксихлорохинът не се е оказал неефективен. Ремдесевирът се оказа неефективен. СЗО прекрати изследването. Така и не се разбра. Щом няма да коментирате надълго, разбирам, че лъжете :)
493
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЛогичноВиж, че учени и то западни и американски предупреждаваха за много неща и голяма част от изнесените факти не са никакви конспирации, да не мислиш , че Байдън случайно и естествено се е разболял от деменция? Не намесвай българите ,те идея си нямат и нямат нищо общо с тези неща , изнасяни в публичното пространство, някои хора и учени, заплатиха с живота си за това, че изнесоха част от тези факти, които наричате "конспирации" !
492
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 532 Вече ти беше отговорено на въпроса. Ако не четеш какво се пише си е твой проблем. Разбира се, вероятността да игнорираш нарочно отговора е много по-вероятна - точно доказателство за останалите ти участия.
491
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 529 "Това, че не искам да ми я натрапвате, не означава, че провеждам агитация на другите." Чел съм те. Ти си ПОСЛЕДНИЯ, който твърди, че не агитира срещу Ковид ваксините. Предпоследния е Мангъров. :) Що се отнася до Зеленко -вече е известно всичко за този шарлатанин, тъй че няма да коментирам надълго. Само ще кажа, че хидроксихлоринът се оказа неефективен и че тогавашните "открития" отдавна са отхвърлени. Останалото са както казах, традиционни медицински практики.
490
6
 
1
 
! Отговори
a преди 2 години
Научно доказана е пряката връзка между конспиративното мислене и интелектът. И елементарното обяснение е едно, всеки, който не иска да задълбае и да прочете повече научни (доказани) материали и по този начин да навърже нещата и да си обясни дадено нещо е тъпуН*к.
489
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 526 Та защо си премълчахте тогава Вие?