Обмислят нов модел за саниране, няма да е 100% от държавата

15% от парите ще се осигуряват от собствениците на жилища
Обновена: 17 сеп 2021 22:06 | 17 сеп 2021 22:00, Анисия Иванова
50
Обмислят нов модел за саниране, няма да е 100% от държавата
Снимка: БГНЕС

Целта на проекта SHEERenov е да разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищни сгради. Изпълнението му ще подкрепи планирания от българското правителство преход от сегашния модел на 100% публично финансиране на проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към пазарно ориентиран модел със съфинансиране от собствениците. Това съобщи Адриан Балачи, директор на Асоциацията за глобален екологичен и социален бизнес, базирана в Унгария, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

100% финансиране от страна на държавата не е ефективен начин за разходване на публичния ресурс, защото парите ще стигнат за обновяване на малък процент от жилищата и това няма да помагне за повишаването на енергийната ефективност, коментира Балачи.

Проектът е на Столична община в партньорство с регионалното министерство, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Естонския съюз на жилищните асоциации и частни компании. Финансира се по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Ще бъде разработен финансов модел, подкрепен от гаранционен фонд. Това ще позволи предоставянето на евтини и достъпни кредити за сдруженията на етажна собственост, които планират сградно обновяване, обясни Балачи.

По думите му моделът няма да натовари домакинствата с ниски доходи, тъй като повечето собственици в България ще плащат между 50 и 100 лв. на месец.

В момента Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни блокове в България е затворена за кандидатстване и не се знае кога ще бъде отворена. При това положение вариантите са собствениците да финансират обновяването със собствени средства или с кредити от търговски банки.

Новият финансов модел за достъпни заеми се очаква да бъде разработен и пуснат в момент, когато българската държава постепенно ще се откаже от пълното поемане на разходите за обновяване на сградите. В Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда за определен тип сгради държавата да поема 85% от тези разходи, а другите 15% да се осигуряват от собствениците на жилища.

Целиян разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
това да се отнася и за подмяната на асансъорите които не се знае по каква причинатрябва да се ремонтират основно 8 етажен вход 23 апар 10 000 лв ами водомеритеи топломерите в апартаментите какви са тези цени които са обявени от техем
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега и земята под блоковете ще се купува.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15% значи някой ще крадне, отделно от комисионните е за тва най добре кат мен, санирай си всичко на собствена сметка и не вкарвай в далаверите на държавата