Разбита е голяма престъпна група за трафик на мигранти

Превежданите мигранти са били главно афганистанци
Обновена: 18 сеп 2021 13:58 | 18 сеп 2021 11:23, Елка Василева
27
Разбита е голяма престъпна група за трафик на мигранти
Снимка: архив, БГНЕС

При специализирана операция е разбита престъпна група, извършвала престъпления, свързани с нелегалната миграция, съобщиха на брифинг в МВР представители на ДАНС, ГДБОП и ГД "Гранична полиция".

Директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов съобщи, че след повече от година работа съвместно между ДАНС, ГДБОП и ГД "Гранична полиция", под надзора на прокуратурата, на 16 септември се е състояла специализирана полицейска операция, в резултат на която е неутрализирана и задържана организирана престъпна група, ангажирана с извършването на престъпления по смисъла на чл. 280 и 281 от НК - нелегалната миграция.

Задържани са седем души. Първоначално - за 24 часа, впоследствие на четирима от тях задържането е удължено с прокурорско постановление до 72 часа, предстои внасяне на искане на постоянни мерки по отношение на четиримата. Операцията е била на територията на София и областите Русе и Хасково.

Главен комисар Калин Стоянов определи операцията като сериозен успех на службите за сигурност в България, които са пряко ангажирани с противодействието на нелегалната миграция, един от основните, по думите му, проблеми в момента както в страната, така и в Европа.

Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС, обясни как се е развила операцията в рамките на около година. Тя е започнала с получена информация в агенцията, засягаща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие и през българо-сръбската граница.

Информацията е засягала няколко лица от афганистански произход, а също и български граждани, като основно превежданите мигранти са били афганистански граждани.

Данните са били систематизирани и предоставени на ГДБОП и на ГД "Гранична полиция". Били са организирани съвместни екипи за работа по документиране на престъпната дейност на засечената група и всичко е завършило с успешната специализирана операция на 16 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно София лъвов мост,гарата,центъра мязат на Кайро .Полицията що спи?????
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валерката нали каза,направихме китайска стена откъде влизат а????
20
1
 
2
 
! Отговори
в германия преди 2 години
До Анонименв германия могат и да им плащат по 1 мильон на ден. германия си печата евра на тонове и могат да си ги раздават на корем. ама после идва денят за плащане на гяволиите и става тъжно.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките против мюсюлманските нашественици и техните помагачи трябва да са такива,че изобщо да не четем подобни новини и да се хабят ресурси цяла година да тече разследване.Лично аз не считам това за геройство от страна на службите а за пропуск.У нас от години пребивават люде от близкия изток които се занимават с точно с нелегален трафик.Не питам защо им дадено гражданство,защото никой от когото зависи това няма да ми отговори.Централаната част на София прилича на арабско гето-отвратително е.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво с разбили те вече са в Германия и получават по 1200 Евро на месец без работа , Новината ви е пореден копиран FAKE NEWS
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива кат ги намериш - караш ги с буса на една поляна и ги заключваш вътре. Да седят там на слънцето и колкот изкарат. Да се сварят кат в консерва.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи - тези са си платили за да ги прекарат през границите. Значи.... това не са бежанци, щом имат хиляди долари за да плащат. Бежанец аз разбирам - взема една торбичка с дрехи и бяга накъдето му видят очите. През гори, мочурища, поляни... като го намериш ще е уплашен, целия мръсен,гладен и жаден. А тия са тръгнали на екскурзи. Никой не може да ме убеди че това са бежанци. Не, не са бежанци, да знаете :)
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега съдът ще ги осъди условно на по 3 месеца затвори ще ги глоби по 500лева.
14
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бреееййй, ама афганистанци цяла година ли са бягали? А аз си мислех, че по време на американската демокрация там, всичко е било по мед и масло. Другият вариант е, че наште лъжат.
13
2
 
11
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
ДАНС и МВР трябва да арестуват Валери Симеонов - Човека направил Оградата и откраднал 250 000 000 лева от нея .ТРЯБВА .Аз лично си искам обратно парите платени от мен , от Заплатата като Работник .
12
2
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Откъдя влизат талибаните има ограда и граничари :)))
11
7
 
5
 
! Отговори
ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР преди 2 години
Всички знаем че Трафика на Терористи от ислямиските държави се прави от МВР България , в частност на Гранична Полиция и Митничари . До сега няма нито един осъден трафикант и полицай .Какво става ? Защо позволяваме да се случва това . Президента Радев трябв да се намеси категорично срещу герб кадрите по границата .
10
4
 
5
 
! Отговори
Курти преди 2 години
Милиционерите са Организирана Престъпна Група. Разчистване на сметки просто. Всеки е гледал по телевизията как отварят вратите в "оградата" на границата. А онзи, Дебелия от вмро, даже с български документи търгува......
9
1
 
4
 
! Отговори
мак преди 2 години
До До 5. Не се изразих правилно, имам предвид - каналджиите в затвора.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко полеко ще ги изметат мигрантите този който не работи изчезва, лошото е вече в държави като Франция всичко е изгубено те са по-скоро африканска държава отколкото европейска.
7
2
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Не можем да ги опандизим,защото сме подписали международни споразумения и ни грозят санкции.Въпросът е да не ги допускаме да влизат.При калпава ограда и слаб контрол,така се получава.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после полицията заработи както трябва.А преди Боко се кълнеше ,че мигрантите са 0,а те си влизаха спокойно,през китайската стена на винкела.
5
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не е въпрос само в това да ги хванат, а да ги тикнат на топло. Колко такива са опандизени, колко нелегални са върнати? Нищо чудно, че "бизнесът" върви. А това, че по т.лупско време нямаше мигранти не е баш така. Сега напират заради Афганистан, та затова бройката им се увеличава.
4
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че при правителството на Борисов имаше нулева миграция, а сега всички мигрантски центрове са препълнени показва колко успешно е служебното правителство на Радев.
3
2
 
12
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
на г ости бес покана не се ходи