Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат

Д-р Герев: България да заложи на зимното, редуването крие рискове
18 сеп 2021 10:29, Елка Василева
129
Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат
Снимка: архив, БГНЕС

Стрелките на часовника ще въртим до дупка. По план тази година трябваше да ги изместим за последен път, а държавите членки на ЕС да решат дали да минат изцяло към лятно или зимно време. Преговорите обаче зациклиха. „Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си“, каза пред „Телеграф“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Континент

Същевременно изследване сред жителите на Стария континент показва, че 84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година. Някои държави от ЕС предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

България трябва да заложи постоянно на зимното часово време, смята психиатърът д-р Веселин Герев. „Съществува така наречения генотип на циркадните или биологични ритми. Затова, когато българите отидат в САЩ, Канада, Южна Африка и дори в Западна Европа, не могат да понасят климата, боледуват и не могат да се синхронизират. На нас генотипно ни е заложено да бъдем в този часови пояс и с тези циркадни ритми, заради което не можем да виреем другаде пълноценно“, обяснява психиатърът. Според него към лятното време също може да се приспособим, но това ще ни коства няколко години.

Още по темата

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40 % нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия.„Във връзка с това имахме такъв случай преди четири години. Тогава автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал. Това се е случило, защото не е могъл да се синхронизира и на предния курс по това време е спал“, припомня д-р Герев. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Здраве

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи. Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. Дори само за това си заслужава да не се редува часовото време, отбелязва специалистът. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така наречения циркаден ритъм на организма. Това е особено опасно за хора, които страдат от хронични заболявания.

В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

В края на октомври ще върнем часовника назад. „Така фактически хората ще забавят приемането на терапията, което на практика може да е фатално. Съветвам хората, които имат диабет да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето, е добре да издърпат с по 10 минути прима на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно“, отбелязва психиатърът. Хората със свободни професии пък трябва да започнат да стават с 10-15 минути по-рано. Така за 3-4 дни може да се регулира циркадния си ритъм. Пет дни отнема адаптацията на един здрав човек към превъртането на стрелките, пише „Монитор“.
 


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
1
 
! Отговори
Мария Димитрова преди 1 седмица
Зимното часово време е истинското.По него сме откакто е излислен часовника!Незнам како има да се умува повече!
123
2
 
2
 
! Отговори
Батко преди 4 седмици
Има хиляди журналисти които пишат на теми от типа :"дойде най студената зима""голямото завръщане е този уйкенд""как да не изгаряме лятото"Не им отнемайте есенно-пролетната тема :"колко вреди смяната на времето"!!!!!И те деца хранят!!!
122
0
 
10
 
! Отговори
Смяна преди 4 седмици
на часовото време до дупка - дали може по просташки да се пише или как казваше един - аз съм про ст и вие сте про сти, за тва се разбираме - тва е моден стил явно
121
4
 
7
 
! Отговори
по-полека преди 4 седмици
Ей, с вашите глупости, знаете ли какво ми причинявате?Лятно време оправям жената преди лягане, а зимно време след събуждане...Няма ли начин да се врътне това време с половин час само и ето готова работата!!!!Ей ся, местим с половин час назад и КРАЙ с тея тъпотии!!!
120
13
 
4
 
! Отговори
чувак преди 4 седмици
тоя психиатър хич не знае, че има една държава - най-силната и богата в света, която е съставена изцяло от емигранти, а това доказва, че нарушените циркадни ритми СА ПОЛЕЗНИ, ЩОМ РЕЗУЛТАТЪТ БЕЗСПОРНО ПОЛОЖИТЕЛЕН. а ние тук може да си дремем в ориенталско ЯВАШ-ЯВАШ и вечна беднотия. затова пък ,щото сме московитски мекерета, подкрепяме всяка глупост, ако тя е СРЕЩУ ЕС и НАТО. погледнете коментарите - нещо друго да виждате?
119
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
вече крушките са лед спестяването е нищожно а работодателя може да си променя работното време както прецени не може цяла дърбава да се променя за някаква глупст която вече няма значение
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Северните държави диктуват,ние не сме в тези ширини.Те не се интересуват от нас, защо ние да сме по тяхното време.Тук бели нощи няма,както няма висока индустриализация.нека да е по пояси,но ние сме да сме с природата.Аман с това надбягване за пари,не желая някой да ми краде времето,и без това сме окрадени.Време и енергия,бърз оборот на човешки материал...Колело на съдбата - сфера с хамстери.
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако спрат въртенето на стрелките, ще трябва да минем на 7 часов работен и учебен ден. Така сутрин и вечер и в двата варианта все ще е светло и изгодно. Това е решението и това е правилното.
116
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако остане лятното часово време, зимата ще се разсъмва към 8 и половина шал. Децата и работещите ще излизат в пълна тъмница, а ще е хлъзгаво и страшно, което не е ок. Ако пък остане зимното часово време ще семръква лятото към 8 вечерта което пак не е добре за децата защото ще им се играе, а то тъмно. Да не говорим, че ще съмва в 4 сутринта, и няма да мога да спя. Така, че най добре е да се сменя времето. Пилоти, стюардеса, постоянно си менят часовите пояси, не са умрели.
115
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този психиатър да си гледа лудите.Какви циркадии какви ритми.Шофьора се блъснал защото му се е развалил режима на спане.Пълни глупости.А такива хора като нас дето работи ме на смени с години,ние сме много добре с циркадиите😀
114
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако приема новото време, което ми предложат, ще получа ли сертификат за покорство?
113
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма лятно, няма зимно, да си върнеме нормалното време както си беше. Без врътки. Стига с тия простотии по цял свят. То пък големите икономии на електричество, дрън-дрън.
112
3
 
15
 
! Отговори
НРБ преди 4 седмици
До 96 относно т.н. джапан. Вече 10 години най-безнаказано изливат радиоактивна вода от разтопените тлеещи американски реактори уестингхаус директно в океана и облъчват целия свят. та така за чистата океанска храна...
111
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не знам какви ползи са от това въртене. Само болни мозъци го измислиха. Абсолютно болни мозъци.
110
8
 
23
 
! Отговори
б.х. преди 4 седмици
Страшна драма. Боли ме шпека за времето. Ставам когато реша, лягам като ми се доспи. Времето ми е за ориентир. С какви неща се занимават хората, смятайте че има цяла комисия която бута тоя казус с години, взимат си заплатите......
109
10
 
23
 
! Отговори
Камен преди 4 седмици
Смяната на времето вреди на здравето, след като менят времето не мога да спа , един час е но ми пречи , миналата година не спах три дни ,купих си сънотворни ,това е опасно , здравето е по важно , фабриките нямат прозорци и осветлението работи 24 часа , няма нужда от 1 час светлина , искам да спа
108
26
 
17
 
! Отговори
БОЛНА ЛЕЛКА преди 4 седмици
Тя била психолог и тя КАЗАЛА !ЛЕЛКЕ, мнението ти е абсолютна глупост.Желанието на Народа на България беше ясен.Имаше допитване в което избрахме ЛЯТНО ЧАСОВО ВРЕМЕ !!!!
107
5
 
19
 
! Отговори
Атомен часовник преди 4 седмици
До Жоро - защото самите хора няма да могат да се разберат - всеки пак ще дърпа към себе си и накрая ще е 50:50 отново. По принцип, ако се придържаме към природата, трябва да остане зимното часово време - то е астрономически вярното. От друга страна, се събуждаме по-рано, когато сутрин е светло, и по-късно, когато сутрин е тъмно, така че пак ще има негативи от фиксираното време. Работодателите може да променят работните часове, но тогава ефектът е същият като със смяната на времето.
106
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Стрелките на часовника ще въртим до дупка." - ауууу, досега не се бяхте сетили, ама сега изведнъж станало "до дупка". Защо не повдигнахте въпроса преди 1989 г.? Или нещо не ви стискаше?
105
3
 
28
 
! Отговори
Жоро преди 4 седмици
А защо не направат референдум в ЕС и хората да решат.'