Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат

Д-р Герев: България да заложи на зимното, редуването крие рискове
18 сеп 2021 10:29, Елка Василева
129
Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат
Снимка: архив, БГНЕС

Стрелките на часовника ще въртим до дупка. По план тази година трябваше да ги изместим за последен път, а държавите членки на ЕС да решат дали да минат изцяло към лятно или зимно време. Преговорите обаче зациклиха. „Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си“, каза пред „Телеграф“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Континент

Същевременно изследване сред жителите на Стария континент показва, че 84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година. Някои държави от ЕС предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

България трябва да заложи постоянно на зимното часово време, смята психиатърът д-р Веселин Герев. „Съществува така наречения генотип на циркадните или биологични ритми. Затова, когато българите отидат в САЩ, Канада, Южна Африка и дори в Западна Европа, не могат да понасят климата, боледуват и не могат да се синхронизират. На нас генотипно ни е заложено да бъдем в този часови пояс и с тези циркадни ритми, заради което не можем да виреем другаде пълноценно“, обяснява психиатърът. Според него към лятното време също може да се приспособим, но това ще ни коства няколко години.

Още по темата

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40 % нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия.„Във връзка с това имахме такъв случай преди четири години. Тогава автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал. Това се е случило, защото не е могъл да се синхронизира и на предния курс по това време е спал“, припомня д-р Герев. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Здраве

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи. Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. Дори само за това си заслужава да не се редува часовото време, отбелязва специалистът. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така наречения циркаден ритъм на организма. Това е особено опасно за хора, които страдат от хронични заболявания.

В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

В края на октомври ще върнем часовника назад. „Така фактически хората ще забавят приемането на терапията, което на практика може да е фатално. Съветвам хората, които имат диабет да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето, е добре да издърпат с по 10 минути прима на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно“, отбелязва психиатърът. Хората със свободни професии пък трябва да започнат да стават с 10-15 минути по-рано. Така за 3-4 дни може да се регулира циркадния си ритъм. Пет дни отнема адаптацията на един здрав човек към превъртането на стрелките, пише „Монитор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
9
 
12
 
! Отговори
Толерантен преди 2 години
По принцип няма значение зимно, лятно, астрономическо, само да не го местят напред назат. Човешкия организъм се адаптира, но отнема време.
74
17
 
31
 
! Отговори
Harley преди 2 години
Трябва да остане само зимното време, което си е по подразбиране. То е астрономическото. Лятното беше измислено през 1979 година за пестене на електричество за ОСВЕТЛЕНИЕ, което вече не е нужно, има LED. Тогава отоплението беше по-евтино. Сега отоплението е скъпо и е по-изгодно да сме на зимно време: по-малко разходи за отопление на училища, офиси през зимата сутрин
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преместете часовника с половин час назад сега. Тогава ще види кога изгрява кога залязва през зимата и лятото, кога става светло и кога тъмно.....
72
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да останем на зимно астрономическо, щом всичко ще залязва и идва упадъка,поне да е по природния ритъм.Но едва ли.Нали трябва да ни гърчат до последно.Това още веднъж доказва,че сме отглеждани за косене , висок добив и оборот.
71
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мн полезно нещо,пролетта и лятото че и ранна есен е идеално с час напред зимата може с час назад заради мразовитите утрини. Толкова е просто.
70
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега всичко става автоматично, не се налага да се мести нищо, събуждаш се, и времето автоматично се е сменило с новото, освен за хората с будилници от преди десетилетие
69
4
 
25
 
! Отговори
Димитрова преди 2 години
Защо не питат хората? Кой решава това да продължи, така се налага още контрол. Рептилска история.
68
13
 
17
 
! Отговори
дегенерати преди 2 години
Българите през 1916: "няма да спим нощ и ден, за да се борим за родината!"Българите през 2021: "ох, ужасно е да ставам 1 час по-рано. Доведох се до стрес. Мисля че и инфаркт ще си докарам следващия път"
67
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изместено с един час време през зимата е някакъв див ужас. Слънцето ще изгрява почти на обяд, а децата ще заспиват с кокошките.
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип всичко е разписано според стандартното астрономическо време, но през лятото може и да се измести с един час.
65
5
 
8
 
! Отговори
комитата преди 2 години
те в ЕС не са учас за много неща но ние като лалугери ще с еозъртаме и последни ще решим-важното е да се ваксинират всички и ако трябва трета игла д а има
64
25
 
6
 
! Отговори
Толерантен преди 2 години
В момента графика ни е съобразен предимно с лятното време, така че, трябва да останем на него, иначе трябва да се преправят расписания и пр. неща.
63
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм ЗА лятното часово време!
62
2
 
14
 
! Отговори
удомачасовниктрака.. преди 2 години
Да го бацнат часовото време да показва само сабота и неделя + ракиено време😀😀😀!!!
61
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре си е със смяната на зимното с лятното часово време и обратното. Ако остане само едното, значи да се върнем към това, което беше преди въвеждането и на лятно часово време.
60
12
 
30
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Интересно какво има да се залага след като от понтивека сме си били на зимното . Смениха го с лятното по идея пак на малоу.. ните ингилизи .
59
14
 
20
 
! Отговори
стига глупости преди 2 години
Ако смяната на времето с 1 час два пъти годишно е в състояние да те докара до инфаркт, то явно имаш много по-сериозни проблеми от това дали е 7 или 8 часа в момента. Тоест не времето ти е проблема а изключително нездравословния начин на живот който водиш по принцип.
58
29
 
31
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Как така да останем на ЗИМНОТО...??? И тогава ЛЯТОТО ще се съмва в колко - в 3ч. СУТРИНТА, а ще се стъмва в 21ч., вместо към 22ч.!!! Тотална ГЛУПОСТ! Трябва да останем на ЛЯТНОТО време, зимата ще се съмва 1 час по-късно към 9ч., но ще е светло до 17ч., а НЕ до 16ч.!!!
57
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да виреем извън България, така ли да го разбирам? Абе в Англия преди 3 години много добре си виреех, чак не исках да се връщам.
56
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ши бани брюкселски бок луци, как така 85% не желаят да се сменя постоянно времето, НО те изобщо не се интересуват от това, тези за какви се вземат, шепа хора налагатрешения по диктаторски начин на 500 000 000 жители на ЕС. Ай сик тир бе.