Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат

Д-р Герев: България да заложи на зимното, редуването крие рискове
18 сеп 2021 10:29, Елка Василева
129
Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат
Снимка: архив, БГНЕС

Стрелките на часовника ще въртим до дупка. По план тази година трябваше да ги изместим за последен път, а държавите членки на ЕС да решат дали да минат изцяло към лятно или зимно време. Преговорите обаче зациклиха. „Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си“, каза пред „Телеграф“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Континент

Същевременно изследване сред жителите на Стария континент показва, че 84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година. Някои държави от ЕС предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

България трябва да заложи постоянно на зимното часово време, смята психиатърът д-р Веселин Герев. „Съществува така наречения генотип на циркадните или биологични ритми. Затова, когато българите отидат в САЩ, Канада, Южна Африка и дори в Западна Европа, не могат да понасят климата, боледуват и не могат да се синхронизират. На нас генотипно ни е заложено да бъдем в този часови пояс и с тези циркадни ритми, заради което не можем да виреем другаде пълноценно“, обяснява психиатърът. Според него към лятното време също може да се приспособим, но това ще ни коства няколко години.

Още по темата

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40 % нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия.„Във връзка с това имахме такъв случай преди четири години. Тогава автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал. Това се е случило, защото не е могъл да се синхронизира и на предния курс по това време е спал“, припомня д-р Герев. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Здраве

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи. Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. Дори само за това си заслужава да не се редува часовото време, отбелязва специалистът. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така наречения циркаден ритъм на организма. Това е особено опасно за хора, които страдат от хронични заболявания.

В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

В края на октомври ще върнем часовника назад. „Така фактически хората ще забавят приемането на терапията, което на практика може да е фатално. Съветвам хората, които имат диабет да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето, е добре да издърпат с по 10 минути прима на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно“, отбелязва психиатърът. Хората със свободни професии пък трябва да започнат да стават с 10-15 минути по-рано. Така за 3-4 дни може да се регулира циркадния си ритъм. Пет дни отнема адаптацията на един здрав човек към превъртането на стрелките, пише „Монитор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
59
 
13
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
Времето трябва да се сменя, защото така е по-умно! Няма значение какво мислят глупаците! Смяна и никакви коментари!
54
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моята компания, като се сменя времето можеш да идваш според него или старото. МНого е удобно, ако трбва да съм честен.
53
35
 
12
 
! Отговори
Странно ?! Защо ?! преди 2 години
В развитите държави - ЕС, САЩ, Канада се редуват лятно и зимно време, а само някои по-слабо развити е фиксирано !
52
38
 
24
 
! Отговори
Минчо Празников преди 2 години
По-добре да продължи да се сменя часът. Ние сме южна страна и нас не ни устройва зимното часово време, което е по принцип стандартното. Предпочитам през юли деня да започва в 05.00 ч. и да продължава до 21.00 ч., вместо да се стъмва в 20.00 ч. и да се съмва в 04.00 ч. Хората ще разберат тогава защо 24.00 ч. е полунощ.
51
11
 
35
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Прочети малко изследвания- в една модерна икономика всичко работи нон стоп и няма значение колко е часа, дори САЩ, Русия, Турция и Япония още отказаха защото се оказа, че икономическите вреди са сериозни и първите 3 седмици производителността пада с 30-40%. Никоя от горните държави не е глупава като ес :))
50
16
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Допускам, че не е вярно това,че бг в чужбина трудно виреели били, заради часовия пояс. По скоро ЗАРАДИ ИМУНИТЕТА, КОЙТО СЕ ИЗГРАЖДА НА МЯСТО,КЪДЕТО СМЕ РОДЕНИ.И второ: виреем навсякъде, където има работа,можем да спестим, да ходим по почивки, да дадем на близки и хладилника да ни е пълен. О, да виреем навсякъде, където сме щастливи и оценени.Няма да се смени часовото време.Направено е мъдро и така ще остане
49
15
 
27
 
! Отговори
ДонДон преди 2 години
Пълни глупости са това.Нито е толкова вредна смяната на времето, нито пък в 21 век има някакъв смисъл от това.просто трябва да спре да се правим на габровски кокошки и да се фиксира едното време - най-логично да е астрономическото, за да едно и също за всички държави. Така ще се съхрани обективната логика в определянето на точното време при пътуване м-у часовите зони на планетата.А ако някой работодател толкова иска да сезонно работно време, да си го въвежда. Нищо не му пречи.
48
32
 
6
 
! Отговори
Има смисъл ! преди 2 години
При редуването се ПЕСТИ ЕНЕРГИЯ ! Това е и смисъла на редуването на зимно и лятно време !
47
11
 
59
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тия, че ни умарт! Значи, можаха да гласуват закона за ***-де-растите и лес-бий-ките, а не могат да сложат край на вредното за здравето въртене на стрелките два пъти в годината?!
46
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюрократ му кажи и повече не го обиждай! 80% от хората искат тая глупост да спре, но не...няколко м... ци не могат да се разберат и милиони страдат.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато някой му е празна дупката само дупки са му в главата.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво заглавие само...............УЖАСт !!!ПрУвинциалист-жмурналист..............УЖАСт !!!
43
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, първо да решат по-важните въпроси, като напр. кривите краставици!
42
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пак чакаме някой да ни нареди дори за нещо тъй елементарно? Много държави вече си решиха сами този въпрос и не си играят да въртят стрелки!
41
11
 
38
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Смяната на часовника, както и много други неща са направени за да тормозят обикновените хора. Тия дето са взели това глупаво решение дали стават в 3 през ноща за да отидат 1- ва смяна на работа?
40
9
 
27
 
! Отговори
Торбо преди 2 години
Важното е евроовцете да си носят плътно маските , щото техните шефове са решили на всяка цена да ги спасят от короната. Пък дали здравето се влошава от други фактори - на кой му пука....Бееееее-бееееее!!!
39
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психиатърът е напълно прав - нещо рядко за психиатър.
38
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е всичко това. След смяна на времето, независимо дали напред, или назад,на боката суджука му се скапва ритъма и не може да усвоява (краде) като див, това трае цяла седмица. А на енергийният вампир цветанов му се разбишкват чакрите .
37
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без проба няма как да стане. Трябва една година да сме изцяло по зимното време. Да се направи проучване на 50000 дали им харесва или не. Ако не е подходящо, да остане смяната. Лятното време е много неподходящо за целогодишно в БГ.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНали ако решат въпроса няма да има с какво да се занимават.