18-годишно момче издъхна в болница в Пловдив, разследва се лекарска грешка

Теодор попада в лечебното заведение след като си е ударил главата
Обновена: 21 сеп 2021 06:23 | 21 сеп 2021 06:22, Нели Христова
86
18-годишно момче издъхна в болница в Пловдив, разследва се лекарска грешка
Снимка: Pixabay

18-годишно момче издъхна в отделението по неврохирургия в пловдивската университетска болница "Свети Георги" пред очите на родителите му. Майката и бащата обвиняват медиците, а прокуратурата разследва трагедията, съобщи bTV.

По разказа на бащата, който е адвокат, синът му се е задушил по време на повръщането, след като преди това персоналът му е дал да приеме силно приспивателно.

Бащата Йордан Давчев, разказа, че са потърсили медицинска помощ, след като синът му Теодор си удря главата и започва да повръща. Момчето е оставено в неврохирургичното отделение за наблюдение. Майката е изявила желание да останe като придружител, но от медицинския екип я уверили, че няма нужда. Ден преди изписването родителите заварват сина си в болничната стая в много тежко състояние.

"Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: "Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар". Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: "Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: "Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите", разказа бащата на починалия Теодор.

"По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно. След консултация с лекари разбрахме, че то това приспивателно силно обезврежда дихателната и гълтачна система. Той не е могъл — мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирала течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил", казва бащата.

От лечебното заведение са коментирали пред bTV, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката "Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая!", се казва в съобщението.

"Знам, че няма да ми се върне детето, но искам да кажа на цялото общество, че наред със специалистите, които много уважавам, в здравната система има чудовища, от които тя трябва да се изчисти", категоричен е бащата на починалото момче.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ трябва всички едновременно да го правят?
51
5
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Баба ти Ванга милионерка станала без да иска нищо чак църква строи и фондация има :)))
50
5
 
5
 
! Отговори
Разбийте всичко..... преди 2 години
добро останало от соца!!Видими резултати от скачането за богат живот.'Не искайте много, не може да му платите цената.' -- баба Ванга.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова никога никога никога няма да се върна в бг, нехайство, небрежност и безхаберие...
48
4
 
4
 
! Отговори
Здрасти бананоядци! преди 2 години
И в домовете си няма да сте на спокойствие!Обаче са ви мноооого дебели главите да го разберете...
47
3
 
18
 
! Отговори
Edna преди 2 години
Горкото момче, горкото момче :( Защо се мразим, бе хора, защо се убиваме едни други с колите си, с безхаберието си, защо се МРАЗИМ!!
46
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да се пише, това е вследствие на този манталитет по нашите географски ширини. Жалко.
45
10
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
Пиян върху движеща се кола и паднал!?
44
2
 
31
 
! Отговори
стар инфекционист преди 2 години
По мое време да се влезе в МУ беше много трудно. Сега критериите паднаха и падат от ден на ден. И при приема, и при обучението, и при стажовете, и даже при специализацията. За сестрите да не говорим. Влиза се се с изпит по етика!? Резултатите са видими.
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекарската грешка? Каква чае шукарие (хубаво момиче) те гони бе, бунак? Хората са чисти българи. Давчев преди да стане адвокат беше шеф на пловдивското следствие!
42
0
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен......Какви течности през устата? Като се опиташ да преглътнеш и се връща всичко. Мен ме спукаха от системи и на двете ръце. Не можех да движа лявата половина на лицето, не можеш говориш правилно, да затвориш едното око - сълзи постоянно. Закрита ЧМТ, сега съм с мъртва зона в мозъка 14/12 милиметра.
41
2
 
37
 
! Отговори
D преди 2 години
Съболезновния на семейството! Но някои лекари наистина са за затвор. Водих 3 месечния си син по спешност в детско хирургично в тази болница и заварих лекаря да си бърка салата, най-вероятно и ракията е била там. И ми се накара , че това не било спешен случай. Аз как да знам за тях кое е спешен случай, ама нали им се разваля кефа така е.
40
3
 
16
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Няма никаква информация за това с каква ДИАГНОЗА е приет,какъв е лечебно- диагностичен план, плана за НАБЛЮДЕНИЕ и лечение!! Коя медсестра и лекар отговарят персонално за болния??
39
2
 
16
 
! Отговори
Здравна каца преди 2 години
В тикволандия здравеопазване няма.Ако нещо ви стане, можете за заведете дела за финансово обезщетение срещу това, което се нарича държава, член на ЕС и НАТО. По конкретно, нарушени конституционни права и отказ от здравеопазване.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При черепно мозъчни травми е забранено приемането на течности през устата В някои случаи се прилагат средства за намаляване на напрежението усета за болка страха ,но само по лекарско предписание.От така написаната статия не я ясно имали скенер на главата и каква е черепно -мозъчната травма Закрита( мозъчно сътресение контузия на мозъка )или открита- счупване на свода или основата на черепа.
37
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обвиняват се сестрите не за това, че си ползват регламентираната почивка, а че всички вкупом изчезват. Как може на гише на изипей служителките да се редуват за обедна почивка, а мед сестрите да се заключват в лекарската стая и да пушат по цяло дежурство, особено нощните? Пушенето в затворени помещения впрочем също е нарушение. Но документите щв си ги изпипат и ще излезе, че всичко е по стандарт. Тежко им на родителите
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия болници трябва да се затворат да се сложи една лента и вътре да се направи склад за компоти с равтове.и да се взривът с няколко стотин килограма барут.ния ще ги лекуваме на улицата.
35
2
 
26
 
! Отговори
Миро преди 2 години
По-добре половината лекари да останат,но свястно и правилно да си работят!!! Нека има тук,кой да ни лекува,а не да тичамепо Турция, Гърция и други държави!!!Нека някой да направи тази реформа в здравната система,нуждаем се!
34
3
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Бил е с Черепно-мозъчна травма ЧМТ. Веднага скенер е трябвало да му направят. Преживял съм го, знам как е. Не мошеш да преглъщаш, слюнката тече от устата.... Страшно главоболие - мозъчен отток. На мен ми биха някаква инжекция, спах 2 дни. Имах постоянно човек да ме наблюдава - 16 дни в неврологията, 3-5 години възстановяване.
33
19
 
7
 
! Отговори
някой преди 2 години
Фактът, че не се споменава как точно си е ударило главата момчето, навежда на мисълта, че не е при игра на шах.