18-годишно момче издъхна в болница в Пловдив, разследва се лекарска грешка

Теодор попада в лечебното заведение след като си е ударил главата
Обновена: 21 сеп 2021 06:23 | 21 сеп 2021 06:22, Нели Христова
86
18-годишно момче издъхна в болница в Пловдив, разследва се лекарска грешка
Снимка: Pixabay

18-годишно момче издъхна в отделението по неврохирургия в пловдивската университетска болница "Свети Георги" пред очите на родителите му. Майката и бащата обвиняват медиците, а прокуратурата разследва трагедията, съобщи bTV.

По разказа на бащата, който е адвокат, синът му се е задушил по време на повръщането, след като преди това персоналът му е дал да приеме силно приспивателно.

Бащата Йордан Давчев, разказа, че са потърсили медицинска помощ, след като синът му Теодор си удря главата и започва да повръща. Момчето е оставено в неврохирургичното отделение за наблюдение. Майката е изявила желание да останe като придружител, но от медицинския екип я уверили, че няма нужда. Ден преди изписването родителите заварват сина си в болничната стая в много тежко състояние.

"Когато отидохме с моята съпруга да видим детето в 5:30 ч., защото то в три и половина ни се обади да пита къде съм и кога ще дойдем, го заварихме пред агония. Жена ми каза: "Не мога да събудя детето, тичай, викай лекар". Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам: "Викайте лекар, детето не може да се събуди, една от сестрите казва: "Спокойно, не викайте, ние му дадохме силно обезболяващо и затова не може да го събудите", разказа бащата на починалия Теодор.

"По някое време е тръгнал да повръща, тъй като са му дали приспивателно. След консултация с лекари разбрахме, че то това приспивателно силно обезврежда дихателната и гълтачна система. Той не е могъл — мускулатурата като цяло - не е могъл да повърне и се е аспирирала течността обратно в дробовете, де факто той се е задушил", казва бащата.

От лечебното заведение са коментирали пред bTV, че е назначена щателна проверка за настъпилата смърт. При разрешение от Окръжна прокуратура и близките на починалия пациент ще има готовност да предостави пълните резултати от проверката "Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнованията си на семейството и близките и ще направи всичко възможно за изясняване на случая!", се казва в съобщението.

"Знам, че няма да ми се върне детето, но искам да кажа на цялото общество, че наред със специалистите, които много уважавам, в здравната система има чудовища, от които тя трябва да се изчисти", категоричен е бащата на починалото момче.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приспивателните и обезболяващите се дават от лекар анестезиолог не може сестра на своя отговорност да сложи. Явно е нямало читав анестезиолог за да си позволи сестрата...
31
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо всички обвиняват сестрите, че пият кафе, за 12 ч без регламентирана почивка не трябва да седнат да ядат и да изпит едно кафе ли? Да работят гладни, то и без това понякога няма време и да ядеш..Вече за медикаменти те, лекар ги назначава.
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че условията в болниците е ужасно. Да не говорим за грижите на медицинския персонал, Които са под всякакво ниво. Те се свеждат до даване на едно хапче и едно сутрешно забърсване на пода. Цигарите, кафетата и гледка не на тв е нещо обичайно. Пълно разпускане. Никакъв контрол. Имат претенции да взимат пари без да полагат грижи .
29
1
 
17
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Ох, ама като чуя че ще се прави проверка и ме напушва на смях, тоест на плач...
28
3
 
26
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 2 години
В тази болница не им е за пръв път. Преди няколко години 21-годишна студентка с тежка настинка и повръщане си отиде по подобен начин.
27
3
 
37
 
! Отговори
славянин преди 2 години
''Аз отивам при сестрите, заварвам ги в дежурната стая - целия сестрински състав със санитарките, пият кафе, пушат цигари, гледат турски сериали и когато казвам'' Сега стана ли ви най-накрая ясно защо е тази рекордна смъртност в болниците!?:
26
2
 
6
 
! Отговори
лечители-убийци преди 2 години
Всички във служба на комунистическите правителства с хипократова клетва!
25
1
 
21
 
! Отговори
пациенти? преди 2 години
... или опитни свинчета?Лечение по метода на грешката водещо до смъртни случаи.Никакво единомислие в дигназите - само фармация-бизнес
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еро затова раздухват Короната, за да си прикриват убийствата. Не е важно, че няма лекари и сестри. нека тези дето работят да знаят, че ги чака затвот и да спрат рушветите и безхаберието!
23
2
 
28
 
! Отговори
чиста безотговорност преди 2 години
Много се зачестиха случаите на престъпна безотговорност при лекуващите лекари!Различни лекари различно те лекуват и изписват погрешно лекарства.Няма единодушие
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Д-р РадеваКато видиш отвор в гърлото, дори аматьор да си, ще се сетиш че дишането не е на добре, ама тез нищо не знаят, иначе се пишат лекари, смех в залата :)) Ще им го сипвам винаги на тези неандерталци "лекари", заслужават си го ! :))
21
3
 
7
 
! Отговори
Д-р Радева преди 2 години
Балтов гипсира крак ръка ама централния процесор хич не се оправя... доктора не е господ
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всеки лекарски кабинет,сестринска стая и където се сетиш има по един огромен хладилник пълен предимно с алкохол.
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИтдфжниърхКогато майка ми имаше нужда от "бърза помощ", тез дори немаха носилка, лекарите са на същото ниво, едни бездарници, дето не знаят нищо :))) Оставиха майка ми да почине като зеленчук, това нема да им го простя на "лекарите", пълни бездарници :)
18
1
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ах,,половината????
17
3
 
33
 
! Отговори
Итдфжниърхйбфр преди 2 години
Какъв *** трябва да си за да дадеш силно приспивателно на човек, който повръща? За да не те притеснява пациента, докато си гледаш сериалчето. Това не е била сестра, а убиец. И не е грешка, а убийство.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Здрасти бананоядци!!Хората имаха мечти навремето мен, не ги обвинявай, че са глу пави :))) На мен ми стана ясно още преди 25 години накъде отиват нещата, ама има хора дето не могат да го схванат, прояви малко снизходителност :)))
15
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОРИСОВ ФАЛИРА БОЛНИЦИТЕ И НАПРАВИ ТАКА, ЧЕ БОЛНИЦИТЕ ДА ОСТАНАТ БЕЗ КОНСУМАТИВИ! МОЖЕЛИ СА ДА ГО СЛОЖАТ НА БАНКИ С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА ЗА 1-2 ДНИ НО ТОВА СТРУВА ПАРИ А БОЛНИЦАТА НЯМА! ПРЕСТЪПНИКА РАДЕВ НЯМА КАК ДА ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА ЗА 4 МЕСЕЦА СЛЕД 12 ГОДИНИ РАЗРУХА НА БОРИСОВ!
14
23
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
Праснал си главата централния компютър ерор
13
3
 
26
 
! Отговори
Здрасти бананоядци!! преди 2 години
Лекуват се успешно боготашите в днешно време.За това ли скачахте?!