Градушка смля реколтата в две села край Любимец

Оглед на мястото направи областния управител на Хасково
21 сеп 2021 17:07,
12

Снимка: Областна администрация - Хасково

Градушка смля реколтата в две села в община Любимец. Лозовите масиви в Белица и Лозен са унищожени на 100%, съобщиха от Областната администрация в Хасково.

Един от ощетените земеделци е Николай Димитров. Той има лозя от 15 години. Твърди, че загубите му се равняват на около  25 000-30 000 лв.

1400 дка лозови масиви от сортовете Мавруд, Каберне, Мерло и Сира са унищожени напълно в село Лозен. Беритбата им там е започнала едва преди два дни, разказа Георги Георгиев, който се занимава със земеделие от години и допълни, че добивът за тези дни бил едва 5 %.

Земеделските производители коментираха още, че не са чули изстрелване на ракети срещу градушката.
От дирекцията уточниха, че са изстреляни 100 ракети, но облакът бил твърде голям и не могли да се справят.

Още по темата
В свиленградското село Момково също са нанесени поражения върху лозовите масиви и бадемовите насаждения.

Земеделските стопани ще подадат заявление за пропаднали площи в Общинска дирекция „Земеделие“-Хасково още днес.  В най-кратки срокове да бъде сформирана междуведомствената комисията от експерти от Областна дирекция „Земеделие“-Хасково, ОДБХ-Хасково, Областна дирекция-Хасково към ДФЗ, местните структури на Национална служба съвети в земеделието и Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Комисията ще посети земеделските стопанства още в четвъртък.

Областният управител е разговаря; със заместник-министъра на земеделието Явор Гечев относно процедурата за отпускане на средства на земеделските производители, пострадали при градушката и получил уверение, че финансов ресурс ще бъде осигурен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ВЗИМАТ СУБСИДИИ-1400 ДЕКАРА ПОКРИВАТ ЗАГУБИТЕ.-ТОЧКА.-ДА БЕШЕ ЖИТО ЗА ХЛЯБ *** ПРИИДИ АМА ГРОЗДЕ ЗА ВИНО И РАКИЯ ИЧ НЕ МИ ПУКА.ДА МИ СЕ НАЛИВАТ ПО ЦЕЛА НОЩ.-СЕГА ТАЯ ГОДИНА ЩЕ СЕ ЧУСТВАТ КАТО ЯЗОВИРИ ПРИ ГЕРП-ПРЕСУШЕНИ.
7
0
 
3
 
! Отговори
Пустиняка до 8 преди 2 години
Ама ооо ако си толко на зор се ше намериш нещо..Ако не моеш намериш. Епа Обади се.че на мойта нещо се и е криво..
6
1
 
1
 
! Отговори
от село преди 2 години
Просто им завиждам на тези земеделски производители. Цената на гроздето падна, но цената на хляба, уви се дигна така, както на моят мъж не може да му се дигне онази работа! Сега на тези земеделци ще им дадат пари, а на на мен - нищо; а аз съм жена зорлийка! Какво правим в тази ситуация? То грозде и вино бол, мъже като за мен просто няма. Всяка вечер си лягам с надежди, а тези хора ще си легнат с надежда, че ще им изплатят загубите от градушката; при мен такава надежда, уви няма ..!
5
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нищо им няма у кацата веднага за вино и ракия :)))
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързо да събират гроздето докато не е изгнило и да правят ракия.
3
1
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Редно е да бъде сезиран най-близкият компетентен служител протойерей Храч Мурадян в Пловдив.
2
7
 
5
 
! Отговори
ха - ха- ха преди 2 години
За тази работа има застрахователи! Докога държавата, т.е. ние всички ще плащаме заради такива, които смятат, че сме им длъжни? Къде го има това по света?
1
2
 
7
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Човек, който се мъчи, всъщност не трябва да бъди убит, а трябва да му бъди помогнато да живее, да има хубаво и реално бъдеше, семейство и т.н. !