КНСБ с оценка: Скокък на цените ще изяде увеличението на доходите

Росица Макелова: Покупателната способност на населението намалява
21 сеп 2021 14:05, Красимир Ангелов
131

Скокът на цените у нас вече е забележим и с просто око, а от КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви в студиото на "България сутрин" Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато управляват крадливите и лъжливи комунисти народа винаги обеднява. За сметка на това комунистите стават мултимилионери и милиардери. Това са фактите!
85
0
 
12
 
! Отговори
Дост преди 2 години
Българският капитализъм е жесток!Затова обявиха комунизма за престъпен, за да не скочат пак хората на бунт !
84
0
 
8
 
! Отговори
L. преди 2 години
Дубрютру!
83
0
 
5
 
! Отговори
Най-бедни сме а пък преди 2 години
с най-много питиепродавници.Всичко е лъжа и маФия тук.
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Терористи! Парите просто още чакат да си ги поискаме, като им дадем план за какво ще се харчат. Иначе да не мислиш, че ще плащат пенсии и помощи с тях? За заплатите няма да влияят, защото там е до какво си изработил. Като стигнат до доходи, просто ще вдигнат цените- повече пари в мен и теб значат да плащаме повече за стоките, ако няма повече производство и нови стоки, които можем за купим с новите пари. Ако двама искат телевизор и имат пари, поскъпва. Ако има телевизори и телефони е друго.
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз път ще има бой с камъни. Бунта срещу виденов ще им се види като туристическа разходка.
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От толкова години насам, чак сега ли го забелязохте това? Всяка година инфлацията изяжда увеличението на МРЗ и хората го виждат и усещат. Но от една страна е хубаво да се напомни на някой току виж объркал се гербаджия.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не бях са заслушал ко казва тая. Торопроизводители се оплаквали от високите цени на тока. Изкуствени торове се правят от газ ;) Пак торопороизводителите от Варна са намерили най големия ,,експерт,, :)))))
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слугинажно изпълнявайки желанията и заповедите на хегемона и лекомислено предоставяйки територията и институциите на РБ за атаки срещу братския руски народ, българските политици трябва да помнят думите на Владимир Путин "Навсякъде по света докоснатото от американците се превръща в Либия или Ирак".
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите си стоят на едно място още от 1985г. Покупателната стойност от тогава изобщо не се променила. Цените и заплатите вървят нагоре едновременно като заплатите изостават от цените с няколко месеца.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В произнесената на 21.04.2021г. реч Путин каза със спокоен тон: ... ... Не ви препоръчвам в отношение на Русия да преминавате червената линия. Къде точно ще минава тази червена линия във всеки конкретен случай, ние ще определяме САМИ.
75
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До анонимен 81-250 000 СА ЧИНОВНИЦИ.
74
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Зависи чии доходи. В момента свободните проекти на пазара са толкова много, че всички избираме само най-доходоносните и такива, на които имаме готов код за голяма част от проекта. Винаги е имало и ще има сектори, където търсенето изпреварва предлагането.
73
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Трябва да се мисли как да се намали държавната администрация и да се намали ДДС на храни и лекарства.
72
0
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
Психиатрите са едни от най - големите мошенници в света ! Те нарочно казват че човек , който не е наред. че трябва да пие хапчета , за да пеечлят много пари от тази измама ! Истинската оправия от нечия психоза е истински живот и хубави преживявания без лиения от секс и други хубави неща от живият живот !
71
0
 
3
 
! Отговори
истина преди 2 години
от както има капитализъм това е движещата сила, покачване на всичко с идеята че някой ден някой ще получи повече от колкото е можел да си позволи. Както и в хазарта, така и във всеки бизнес когато се тегли чертата е 90 процента губещи и 10 печелещи, но се говори само за 2рите и всеки си мисли американска мечта, защото не дават тези на улицата които са там от луксозни офиси.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбата на Газпром е рекордна, до края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта, дори и да намали доставките към ЕС като ги насочи към Азия където цените са още по-високи.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представителят на държавния департамент на САЩ по енергийна безопасност Мос Хохщайн заяви във Варшава, че САЩ не могат да увеличат доставките на втечнен и шистов газ за Европа, ако зимата се окаже студена и Европа се нуждае от допълнителни количества заради щетите от двата урагана в САЩ. Наличната газ САЩ ще продават в Азия където цените са по-високи. Това може да изложи на опасност живота на населението на съюза, и ЕС трябва да се приготви за енергийна криза криза като си осигури газ от наличните газопроводи.
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяна може да има само ако се върне държавния капитализъм както беше предо 1989та, когато се живееше много по-добре, и както е сега в Китай - държавата е собственик и контролира бизнеса, избори не се провеждат. Но това практически е невъзможно в България и БСП и Радев са мошеници които подвеждат хората с фалшив социализъм. Друга промяна може да има ако излезем от ЕС и НАТО и се ориентираме към Русия, но и там не ни искат и не сме им нужни вече. Мизерията само ще се задълбочава.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
64, някъде през февруари писаш: След като в началото на годината в Япония цената на СПГ достигна рекордните $1200 за 1000м3, а преди два дни газовите цени в Оклахома подскочиха до $17,7 хиляди за 1000м3 и се установиха на $13,3 хиляди за 1000м3 /съгласно твърдението на водещия кореспондент на Bloomberg по енергетика Жавие Блас/, енергетическият колапс е все по-близо.А "умните" *** се канят да накажат Русия със санкции, т.е. да ускорят колапса.