КНСБ с оценка: Скокък на цените ще изяде увеличението на доходите

Росица Макелова: Покупателната способност на населението намалява
21 сеп 2021 14:05, Красимир Ангелов
131

Скокът на цените у нас вече е забележим и с просто око, а от КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви в студиото на "България сутрин" Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм усетил увеличение на доходите,че нещо да ги изяжда.А вие ?
65
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
КНСБ СИ ЧАКАТ ЗАПЛАТИТЕ-НЕЩО ДА СА НАПРАВИЛИ?-АЗ НЕ ПОМНЯ ТАКОВА НЕЩО.-А И НЕ ТРИЙТЕ ИСТИНАТА-5 ПЪТИ МЕ ТРИЯТ ТИЕ.
64
0
 
9
 
! Отговори
мдам преди 2 години
Какво "ще"?! То вече ни ядат доходите! За 5-6 години съм си намерил ритъма на харчене. Един и същ е - поместил съм се в тези рамки и му свикнах. Да, ама не! Още предния месец последните четири дена доходите изчезнаха. Скочихме стреснати на касовите бележки и открихме разликите. А какво ще става занапред?
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Жан Виденов само обезцениха парите - стопиха заемите на определени бизнесмени и спестяванията на хората. Стандарта ба живот не е падал тогава. А последните години населението постоянно обеднява, но това което се задава ще бъде ужасно за тези които се страхуват от бедността.
62
0
 
1
 
! Отговори
ман преди 2 години
До християнинбля бла - 6 месеца и нито един арест. наивник
61
4
 
4
 
! Отговори
християнин преди 2 години
Не съм от БСП,но не жанвиденовата зима е най-страшното нещо.Краденето,грабежа на пари от герберастите,е най-голямата ни трагедия.Арести,арести,и пак арести!Това е новото мото.За най-голямо съжаление,е неизбежно, и необходимо.Сбогом крадливи герберасти.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-абсурдното е, че след такова дъно при Жан Виденов, само след 8 години, БСП беше отново на власт. Народът не помни, а повтаря грешките си.
59
1
 
9
 
! Отговори
man преди 2 години
А бе ние това сме го преживели 1997-98, време е и младите и наивните да вкусят от комунизма. Вече сме уредени, ще го преживеем, на младите..
58
3
 
6
 
! Отговори
нов мораториум преди 2 години
това ни очаква от БКП-ДС.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
качвали пенсиите, но ще ти качат и цените по 5, пенсионера пак умрял, а япония имат 86 000 столетници
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо има скок на цените въобще нагласена работа за едни да забогатеят други да обеднеят
55
0
 
10
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО! преди 2 години
ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДА!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България върви постепенно към хиперинфлация и държавен фалит." Как така тепърва върви? Та България от 25 години е в несъстоятелност и се управлява от външни ревизори и контрольори, наречени "Валутен Борд". Митниците са под контрола и прякото управление на агентите на короната и тн и тп.
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето малко инфо за управлението на Жан Виденов:Пълна външна изолация, външен дълг 20 милиарда долара ( средна заплата 5 долара), 30% безработица, 400 % инфлация само за 96-та, 17 фалирали банки, празни магазини, режим на тока, липса на горива в бензиностанциите. Мутренски години, времето в което държавни предприятия се подариха на хора близки до властта.
52
0
 
10
 
! Отговори
Терористи! преди 2 години
Европейската централна банка създаде над 2 трилиона Евро за възстановяване от кризата.На България трябва да дадат най малко 25 милиарда още сега. Къде са тия пари?
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновен е Луканов който направи така, че комунистите да станат капиталисти, а капитализма се полагаше по право на нас, демократите, които скачахме по площадите и ревахме, трябваше ние да станеме капиталисти, а не те, ние да забогатяваме, да караме яхти и да се наслаждаваме на живота, а комунистите от политбюро да станат пролетариати и работят за нас, но комунистите ни пpeцакаxа и ни отнеха капитализма който по право ни се полагаше за скачането, и вместо те, ние станахме пролетариат да им работим сега, а те да правят печелби! Това не е справедливо! За всичко са виновни Луканов и комунистите.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ши ги изяде ,ама направо ще ги отнесе като варненска мутра стадион ;) Като България еднополови бракове заради еврочленство ще ги отнесе :)))))))
49
0
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НА НАСЕЛЕНИЕТО МУ ГО ............. ДВА КАТА АМА ХУБАВО
48
5
 
9
 
! Отговори
Бананаджии! преди 2 години
Нали осъзнавате, че 90% от вас никога през живота си няма да могат да си купят нито нова кола, нито жилище. А не може и без кола, трябва да се ходи на работа, нали сте стока на пазара на труда, трябва да се продавате някой да ви наеме. Ще карате 15 годишни западни таралясници които като ламя ще гълтат за ремонти мизерните левчета от мизерните ви заплати. И никога няма да чакате по 20 години за нова Лада както при Тодор Живков, а магазините винаги ще са пълни със западни стоки като корекоми, и ще има много банани, банани, банани!
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да сме бедни, но магазините са пълни със западни стоки като корекоми.