КНСБ с оценка: Скокък на цените ще изяде увеличението на доходите

Росица Макелова: Покупателната способност на населението намалява
21 сеп 2021 14:05, Красимир Ангелов
131

Скокът на цените у нас вече е забележим и с просто око, а от КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Това се очаква да се отрази и на бизнеса, а оттам и на всички останали продукти.

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви в студиото на "България сутрин" Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Тя смята, че допълнителните пари, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация.

"Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените. Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения", добави Макелова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По време на комунизма не стига че всички бяха бедни ами и магазините бяха празни " . . А при капитализма защо не сте богати?
45
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Борисов олиото беше 2 лв, бенизнът 1, 70, а при вас сега олиото е 4,50 и немзинът 2,30 лв. Не знам кой е некадърник?
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко което има България днес е построено при комунизма. Да си пуснеш водата, тока, топлото, пътищата, 90% от жилищата, да отидеш на лекар и болниците, училища, университети - всичко е от комунизма: над 200 електроцентрали, над 100 големи язовира и хиляди малки напоителни за селското стопанство. А днес не могат и 200 километра пътища да построят, всичко беше съсипано, днес България произвежда само евтини черноработници и *** за запада.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България върви постепенно към хиперинфлация и държавен фалит.
42
1
 
6
 
! Отговори
Чакай уе преди 2 години
Нали Кокорчо каза че извадили милиони пенсионери от бедността. Шшшшшшшш канесебето стига лъгахте уе.
41
0
 
1
 
! Отговори
stamen преди 2 години
До Do stamen Не разбрах как отговаряш на моя въпрос: Може ли количественото уравнение да се превърне в неравенство? Може ли да увеличаваш количеството на парите в обращение при една и съща обращаемост и без нарастване на производителността да не се стигне до нарастване на цените?
40
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв скок на доходите. Заплатите не ги увеличиха и с левче, само пенсиите ги направиха по 370 лева на месец, но пък за парно на месец вече ще се плаща двойно, тока скочи до небесата, храните, хляба . Всичко скочи последните няколко месеца, освен заплатите на хората. 2022 година българите със заплатата си ще могат да си купят по-малко стоки и услуги от това което са могли да си купят преди 2-3 години. Тоест жизнения стандарт започна да се влошава.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КНСБ да си коригира оценката. Дали да не предположим обосновано, че скокък на цените двойно и тройно ще изяде смешното козметично увеличение на доходите на малка част от населението?
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намирисва на стагфлация.Стагфлацията е Стагнация (намаляване на потреблението) +Инфлация (повишаване на цените). Тоталният бич за икономиката
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха добър ден!!! Ами то и при некадърника Борисов беше същото защо не го коментирахте ?
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те цените скокнаха доста преди увеличението ,всчико е проформа
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър ден сватя, питайте и най-простия ще ви каже същото. Няма нужда кнсб да оценява нищо
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на комунизма не стига че всички бяха бедни ами и магазините бяха празни, а за кола и апартамент се чакаше по 15 години. По едно време се чакаше ред и за телевизор и пералня.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха абе вие вярно искате да ни направите на маймуни значи докато тапира Борисов беше на власт не ви чухме гласчето нито на Подкрепа нито на КНСБ. Спря захранката от ОПГ ГЕРБ и станахте много загрижени, кое е нещото по различно от преди. Цените растяха чудовищно спрямо супер ниските доходи, токът се увеличаваше два пъти годишно но никой не говореше, че цените ще изядат увеличените доходи. Колко сте жалки в стремежа си да върнете бандита Борисов на власт е няма да стане.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закриваме ТЕЦовете - няма ток, няма производство, хората остават без работа - мизерия. Не закриваме ТЕЦовете - Брюксел няма да пусне парите за възстановяване от измислената пандемия и налага въглеродни квоти - пак мизерия.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не говорим за пнсионерите. Нямаха време даже да се зарадват на увеличението на пенсиите.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Брюксел искат дати за закриване на въглищните централи, иначе оставаме без парите за възстановяване от ковид-19. Вицепремиерът Атанас Пеканов обяви в "Лице в лице" за пореден път, че България няма да получи от Брюксел одобрение на своя План за възстановяване, докато не посочи датите, на които ще закрие въглищните си централи и не представи график за това. Дори тази пари да се вложат ицяло в перки у полето и соларнин панели, тока произведен от тях ще бъде 7-10 пъти по скъп, и при това няма да покрие дори малка част от битовото потребление, да не говорим за производството.
29
3
 
2
 
! Отговори
Частник преди 2 години
До ха-ха . . Ами кой те кара да работиш в частния сектор, работи в някой друг сектор където има постоянни увеличения на заплатите.
28
2
 
7
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Скоро ще взимаме по 100-200 хиляди евро заплати, а може и по милион да станат, както в Гернания преди Хитлер. ЕЦП печати пари на корем, пари много - стоки малко. Пари вече са осигурени за всички в изобилие.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин - Ам ... ко?