След смъртта на 18-годишен: Болницата не е съгласна с родителите

От УМБАЛ „Свети Георги“ с позиция след трагедията
21 сеп 2021 10:53, Александър Попов
151
След смъртта на 18-годишен: Болницата не е съгласна с родителите
Снимка: БГНЕС

В УМБАЛ „Свети Георги“ е назначена проверка във връзка с настъпила смърт на 18-годишен пациент.

УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи, съобщиха от лечебното заведение.
 
От лечебното заведение е назначена проверка във връзка с настъпилата смърт, като излязоха и с официална позия.

"УМБАЛ „Свети Георги“ вече е предоставила пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Още по темата
Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

За изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите.

Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа.

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. Оказали сме пълно съдействие на органите на досъдебното производство и ще продължим да го правим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
24
 
! Отговори
баба Пена преди 2 години
Наведете глави и се смирете - помислете малко, дали от вируси, катастрофи и болести, българия се топи с невиждана скорост
68
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съболезнования!Каквото и да е било,това е асфикция,задушил се е от поглъщане на повръщано,трябва да е в странична позиция,за да не се задавя,а е в безсъзнаниеот диазепам ,сътресение...НАБЛЮДЕНИЕ!нелепо!мърлячи!
67
6
 
23
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Напил се е и е паднал... Нима заслужава да умре по този начин? Защото това означава цялото ми 80 + поколение да не е вече между нас... Какво значение има, ако падна по някой от Фандъковите ремонти и си ударя главата, дали има шанс да ме сполети същото?
66
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкянският тьпоъгълник внесе и гласува заакон, който обяви лекарите за безгрешни и неприкосновени. Резултатът беше ясен още тогава.
65
13
 
2
 
! Отговори
да преди 2 години
Ако е шмъpкaл, лекарството за овладяване на мозъчен оток (манитол) може да го довърши.
64
9
 
10
 
! Отговори
Мефистофел преди 2 години
Нито парите на бащата, нито дори новите джуки на "майката" помогнаха с нещо!
63
1
 
15
 
! Отговори
некадърни лекари преди 2 години
До: номер 47 Имал си голям късмет да знаеш! Разбира се, аз не призовавам да се бият лекарите в никакъв случай. Но когато се отнасят с теб като с *** на някои хора им пада пердето. А съм имал много такива случаи! Водим сина си на детска зъболекарка на профилактичен преглед. И там един стажант, младо момче гледа и диктува: "Първи - обтурация; Втори - обтурация; Трети - обтурация..." И зъболекарката му се скара: "Глyпocти! Това са следи от свалени брекети, ще се почистят!"
62
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите нещо пропускат да споменат как е станала травмата и кога точно. Светла му памет на хлапето, никой не заслужава да си отиде така млад и по този начин, но тук е много, много важно да се изясни как е получена травмата и кога? Да не се окаже че родителите, индиректно разбира се, да са с повече вина поради непотърсване на медицинска помощ навреме или нещо друго..
61
2
 
27
 
! Отговори
Найс преди 2 години
На кой му пука дали са съгласни или не са? Става въпрос за смърт на момче по изключително нелеп начин в БГ БОЛНИЦА, не на някое друго място... Родителите имат всякакво право да говорят всичко в мъката си, но факта за смърт по този начин, повдига доста ярост... Иначе свикнахме да мрът в болници млади, прави и здрави хора, то не бяха родилки, деца и т.н. Съболезнования...
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простете за невежеството ми, но имам един въпрос....Може ли диазепам да се направи бързо венозно при остър инфаркт на миокарда След така направена манипулация от деж. лекар почина брат на моя съученичка!
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми с право са ядосани родителите на момчето, много некадърници работят като медицински служители :)) Аз съм ги намразил, щото немаха носилка, че требваше панически да моля за помощ комшиите за майка ми, ама все пак става дума за дете, не за възрастен човек :)
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог има само едни ръце - нашите.
57
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 47: Друже, 99% от лекарите са печалбари.Имам 10+ операции през живота си - Всяка следващата е по-скъпа от предната и по-неуспешнаВсе по-зле става състоянието ми, но всеки лекар взема парите и после казва.. ами толкова от мен
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ се води статистика за лекарските грешки. Не призовавам да се съдят лекарите, но когато са абсолютно безотговорни, може и да не са грешки.
55
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновен лекар, полицай и политик няма. Гарван гаравану, око не вади.
54
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къде е пострадал пациента при ПТП
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АААА 50 Патологът може да каже най-точно, стига да не прояви криворазбрана колегиалност или да го принудят да я прояви.
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновен лекар НЯМАтова е проблема
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината асфикция,задушаване вследствие обаче не от диазепама,а от сътресението,така ще се опитат да го изкарат.Случва се!?За тях винаги е божа работа,така ръцете им винаги са чисти,а съвестта неопетнена.Те са работници,ангели в бяло,работещи на пограничната линия между този и онзи свят.Могат да подкрепят и отнемат животи.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Хубави мечти имате, пролетарски, почитания!