Граждани отрупаха с цветя паметния камък пред гроба на Иван Вазов

Днес отбелязваме 100 години от кончината му
22 сеп 2021 14:28, Нели Христова
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. Навръх 100-годишнината от смъртта на Патриарха на българската литература, който умира на 22 септември 1921 г., Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, пишат от БНР.

В градинката зад църквата „Св. София“ се събраха десетки граждани, представители на държавни институции, дейци на науката и културата, както и родственици на Иван Вазов.

Вазови стихове изпълни актьорът Георги Златарев.

„Вазов е България и всичко българско, което ние сме съхранили от векове. Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години назад и се чувствам негов съвременник. Моята българска кръв се връща още преди Освобождението, както и в следосвобожденска България. Той е автор и на Възраждането, и на модерната българска литература. Няма друг български писател, който приживе да е обявен официално за Народен поет“, отбеляза пред присъстващите Атанас Капралов, директор на литературния музей.

„Вазов е слят с българското, неговото сърце е слято със сърцето на България. Смятам, че докато има България, той ще бъде жив. Той е необходим днес и утре. Ние сме малка страна и трябва да пази своята идентичност“, допълни Капралов.

Думи на почит за Патриарха на българската литература произнесе и съвременната българска писателка Здравка Евтимова. „Горещо Благодаря! Всеки в своето сърце издава указ, не само за това, че Иван Вазов е народен поет, Иван Вазов е България. Всички хора на духа, всеки българин, независимо къде го среща слънцето, винаги носи в сърцето си „Аз съм българче“, посочи тя.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къща музей „Иван Вазов“ – София е подредена временна специална изложба, която вече предизвика силен интерес у посетителите.  

Сред поредицата от инициативи, свързани с годишнината от смъртта на Вазов, ще бъде официалното връчване на годишната награда на името на писателя, учредена от Народния театър и фондация „Основа-та“. Водещ на церемонията, която започва вечер от 20 часа, ще е актьорът Дарин Ангелов.

След това зрителите ще видят откъс от премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева „Народът на Вазов“ от Александър Секулов с участието на Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Биляна Петринска, Параскева Джукелова.

В ролята на Вазов влиза Юлиан Вергов.

Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голямата сцена. А тази вечер в рамките на церемонията по връчването на годишната награда ще има и концерт със специално участие на Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.


10
Още от Коронавирус
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Де е България?",Вазов: https://slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=770&Level=2
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До БГАз имах всичките томове на Вазов, има интересни неща, истории, красиви описания, прекрасни стихотворения, но не всичко написано от Вазов ми харесва, а от Йовков, Смирненски и други стари български автори, ми харесва всичко написано от тях.
4
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 3 седмици
80% от тези граждани не са прочели и една книга или творба на Вазов....
3
0
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
И аз харесвам дъщеря ти и кво
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"И мойте песни все ще се четат."
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Иван Вазов обичаше проститутките като родината си.