Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот

Ще бъдат преброени всички, които към 7 септември пребивават у нас
59
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Снимка: БГНЕС

Преброяването прави своеобразна моментна снимка "с висока резолюция" на хората и условията на живот в цялата страна. То показва какво е състоянието към един определен момент -  0.00 часа на 7 септември 2021 година. Това посочват от НСИ в отговор на най-често задаваните въпроси.

Ще бъдат преброени всички хора, които пребивават на територията на България към този момент, независимо дали са български или чужди граждани, включително търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

От българските граждани, които не са в България към 7 септември, ще се преброяват тези, които отсъстват временно (за по-малко от една година) от страната. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят.

Съгласно световната статистическа практика, ние ще преброим дипломатите и българските граждани, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които към критичния момент на преброяването са извън страната; Няма да се преброяват чуждите дипломати и служителите в дипломатическите мисии на територията на страната; чуждестранните военни, които са на мисии в страната, и лицата в съставите на чуждестранните речни и морски кораби, уточняват от НСИ.

Ще бъдат преброени също така всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят хора. НСИ вече има географските координати на жилищните сгради и след преброяването ще бъде поставена основата на статистически регистър на жилищата в страната.

Целта на всяко преброяване е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна хора, за да може те да получат по-добри административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане.

За преброяването не е важно дали сме собственици, наематели или наемодатели, а в какви условия живеем, за това как стигаме до работното си място, дали хората с увреждания имат затруднения при достъпа до собствения си дом, дали търсим активно работа.

Затова преброяването на населението е най-важното статистическо изследване. И колкото по-точно е то, толкова по-висока ще бъде резолюцията на "снимката", която ще бъде направена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: преброяванеНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо ВаньоДа я беше преброил електронно. Аз баба ми така я броих, че да не и влизат у тях всякакви. После само и занесих листа с кода и казах да го даде на преброителя, на площадката пред апартамента, без да го пуска вътре.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж да дойдат да ме преброят, още ги няма, познавам приятели дошли на почивка в българия, тях не са искали да преброят .....НАМИРИСВА НА БУТАФОРНА РАБОТА
29
5
 
13
 
! Отговори
така е най-добре преди 2 години
Преброяването-моментна глупост и точене на пари.
28
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвате на всички ваши познати пенсионери никакво отваряне на никой. Пускат под вратата каквото им трябва и да се махат. На запад преброяването е САМО електронно. Няма кой да ходи да се забимава на място. Коя нормлна пребройтелка ще ходи по палнки и села или махалите на команчите. Вие нормални ли сте?
27
5
 
27
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Майка ми е пенЦиорка на шейсе и кусур години, та питам Аз как тая жена дето тежи 50кила ще окаже съпротива на пишман преброителите?!! Това е златната мина за обирджии!!! Нали уж имало електронно преброяване? Колко пъти ще се броим?В ромската махала ще ги броите ли?
26
4
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Да ми преброят космите ...
25
3
 
27
 
! Отговори
Всчки вие преди 2 години
Отивате в списъците на Адженда 2030 на ООН. Кой разбрал, разбрал. Кой смята, че е конспирация да си го прочете на официалните сайтове. Интересно защо у БГ не съобщават, че сте включени в базата данни на ООН за анализи и програма за устойчиво развитие? А какво ви мислят ООН, прикрито под сладкото "устойчиво развитие" и за кого е то, ще го оставя за логически мислещите и четящи хора. Осталите, бройте- една уфсъ, две уфси...
24
6
 
16
 
! Отговори
Ягодоберач преди 2 години
От 30 години (6 петилетки) не съм в България и отдавна съм "чужд гражданин" на две еврозападняшки и една задокеанска държава, но като чета как преброяват стадата в РБ, се сещам за Еразъм Ротердамски и книгата "Въхвала на глупостта". Няма да се учудя, ако се окаже, че в България живеят 10 млн. българи в момента.
23
12
 
13
 
! Отговори
Бгпитек преди 2 години
Никога няма да дам да ме преброят, само искат да ни чипират, не им вявраме на тиа!
22
1
 
29
 
! Отговори
Бай Киро преди 2 години
Най-високия жизнен стандарт в Европа..? Според НСИ - 1035 лв. на месец за сам човек - *** крадливата държава !
21
7
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Преброих се. Измериха с сгъваем дървен метър всяка каюта в ракетата ми. Ваксиниран съм . Осем пъти. Три от които за още несъществуващи варианти на Ковид19. Чипиран съм и вече получих промоционалната шапчица от станиол. ...... Мога ли вече да отлитам за Татуин по важни джедайски дела или сте измислили още някакви луудости .Бързам, щото след газта и тока да не повишите и цените на ракетното гориво че знам ли ви ....
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето за разходка иде бавно и полека
19
4
 
12
 
! Отговори
Преброен преди 2 години
Изповядвам Зороастертизъм, неграмотен, нямам телефон, таблет, компютър и електричество. Нямам пералня, судомиялна и ТВ. Член съм на култа към спагетеното чудовище. Нямам канализация и водопровод. Нямам завършено основно образование. Съпругата ми е доктор на науките (преброих я и нея). Това са моите данни. Проучих, че не нося отговорност за грешни такива.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня как никои не ми обърна внимание когато трябва ще да знам това което трябва да знам .Помня как се отнасяха с пренебрежение към мен и как на няколко пъти ме прекарахте мръсно и бях подложен на унижение помня как на мен не зачитате мнение като човек личност и какво ли не ебъдете здрави аз цял живот съм бил.мачкан смазан и какво ли не не ми пука още колко ще стоя и какво ще правя а на вас много ви здраве
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупост.Също като на работа имаш доверие доверието изчезнало за един миг храни л си го у важавал си го вършиш си това което трябва и какво получаваме в замяна неблагодарност.Бъдете живи и здрави и дано намерите друг да ви слугува да ви мие да ви чисти да рине сняг да прави всичко което му кажете а дано да е още по-добър бъдете здрави и не забравяйте всичко се връща
16
4
 
19
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 5 - Навсякъде е така, ходи да видиш какво става в Русия, Италия, САЩ, Китай. Градове призраци навсякъде. Съвсем нормално е всички да седят в столицата. Преструват се всички, че са тук за пари, но като се приберат в провинцията им е самотно защото света забравя за тях. В Софето е пълно с прикрити самотници. Толкова прикрити, че и самите те не го осъзнават. Единствената им валидация за съществуването им е в картинки. - фейсбук мишлета. ;}
15
3
 
16
 
! Отговори
И резултата .... преди 2 години
...ще е Пълен Хаос . Тия, които са по-грамотни и са се "преброили" в сайта вече ги видяхме . Половината били джедаи а другата половина марсианци .... вероятно защото може непълнолетни да четат тази статия не се съобщават подробности и за другите данни които са дали. Много ми е интересно как в Махалите ще протече преброяването и колко здрави преброители са останали ... Интересно ми е как преброители ще влязат в Сараите на Доган, например да го разпитват как живее .... А при другите ни големци ?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ООН и новите болшевики прекрояващи настоящето и правещи планове за заветната им 2030г. искат да знаят всичко за вас, за да можете "да не притежавате нищо и да сте щастливи от това". Щом и по БНТ почнаха да въртят реклами за броенето, смятайте какъв е зор... Това с картинката с висока резолюция и че някой го е грижа за благосъстоянието на нас българите по скоро доста към категорията фантастика.
13
5
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Абсолютно вярно въобще не ни броят МВР знае точно колко от нас не са в страната и защо останалото го има в други държавни реги, а искат да разберат колко скрити доходи имаме за да може още по-добре да ни контролират и да ни взимат и последната стотинка, която имаме. Билетчетата, които народа търкаше сега са в интернет, дори и най-малките села имат игрални зали. Горбетчиите донесоха доста нерегистрирани пари в държавата и сега основната задача е тези пари да се прехвърлят в джоба на нужните хора.
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сьщо, преброявенето да значи и колко милиона хора ще зьзнат тази зима на студеното заради увеличението на газта и току с близо 300%!