Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот

Ще бъдат преброени всички, които към 7 септември пребивават у нас
59
Преброяването - моментна снимка на хората и условията им на живот
Снимка: БГНЕС

Преброяването прави своеобразна моментна снимка "с висока резолюция" на хората и условията на живот в цялата страна. То показва какво е състоянието към един определен момент -  0.00 часа на 7 септември 2021 година. Това посочват от НСИ в отговор на най-често задаваните въпроси.

Ще бъдат преброени всички хора, които пребивават на територията на България към този момент, независимо дали са български или чужди граждани, включително търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

От българските граждани, които не са в България към 7 септември, ще се преброяват тези, които отсъстват временно (за по-малко от една година) от страната. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които живеят.

Съгласно световната статистическа практика, ние ще преброим дипломатите и българските граждани, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които към критичния момент на преброяването са извън страната; Няма да се преброяват чуждите дипломати и служителите в дипломатическите мисии на територията на страната; чуждестранните военни, които са на мисии в страната, и лицата в съставите на чуждестранните речни и морски кораби, уточняват от НСИ.

Ще бъдат преброени също така всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят хора. НСИ вече има географските координати на жилищните сгради и след преброяването ще бъде поставена основата на статистически регистър на жилищата в страната.

Целта на всяко преброяване е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна хора, за да може те да получат по-добри административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане.

За преброяването не е важно дали сме собственици, наематели или наемодатели, а в какви условия живеем, за това как стигаме до работното си място, дали хората с увреждания имат затруднения при достъпа до собствения си дом, дали търсим активно работа.

Затова преброяването на населението е най-важното статистическо изследване. И колкото по-точно е то, толкова по-висока ще бъде резолюцията на "снимката", която ще бъде направена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: преброяваненси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Преброител преди 2 години
До Как да коригирам?Няма въпрос за доходите в анкетните карти, или си измисляте, или се шегувате, но никой сметка няма да ви търси за грешни данни. И да лъжете е все тая на преброителите, не сме длъжни да проверяваме, нито да разследваме, а да записваме каквото диктувате и да предаваме към НСИ.
50
0
 
1
 
! Отговори
Преброител преди 2 години
Броя в малък град и е потресаващо зле положението, има лежащоболни без ТЕЛК, има хора без бойлер, топлят си вода на печката, има изоставени и болни старци копаещи дъното на бедността. По-зле е от африканска държава, за големите градове има надежда, но навсякъде другаде статистиката е ужасяваща и грозна. Повечето хора са буквално стъпка над бездомниците, само покрива в панелката си имат. На всички им е смешно, обаче на мен ми се плаче от мъка и безсилие до какво са докарани хората в моя град.
49
0
 
2
 
! Отговори
Преброител преди 2 години
Аз съм нормален човек с висше, но без работа, и за да изкарам някой лев се съгласих да броя. Преброителите нито влизаме, нито искаме да влизаме в домовете на хората. Досега видях единствено мизерия и нищета, да не говорим че мъжете масово излизат по бельо, а един тлъст дъртак даже чисто гол се яви да го преброя. Парите са мизерни, масово преброителите се отказват заради заплахи и тормоз. И ние сме хора, и нас ние страх от агресивни психопати и извратеняци. Отказах се да броя след всичко
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преброяването,законно основание за предварително нагласените числа от управляващите,по заповед на техните чужестранни кукловоди!
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменете заглавието
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броиха броиха и ся ко? Бойлера гръмна, печката спря, тока не съм платил и него спряха...намериха ме и отвиха бушоните. Ще трябва да "актуализираме" данните.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато президентът Радев заявява пред ООН, че приоритетите на страната били справянето с Ковид кризата, А НЕ побеждаването на масовата бедност, инфлацията и корупцията... за какви условия на живот да говорим....
44
1
 
16
 
! Отговори
Как да коригирам? преди 2 години
Преброих се онлайн, коректно посочих, че притежавам пералня и хладилник, но тази сутрин установих, че хладилника не работи. Майстора каза, че си е заминал компресора и по добре да си купя нов хладилник, че ремонта не е евтин. Ама аз коректно съм посочил, че пенсията ми е 212 лева и съответно до следващото преброяване няма да успея да събера парите за хладилник. Посочил съм неверни данни! Подлежа ли на наказание и какво би било? Притеснено ми е.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и така в история ще се окаже че сме живели по добре по времето на Бойко Борисов а като ни освободиха умрехме от глад
42
0
 
14
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Каквато ни всичката работа,такова ни и преброяването.Пародия на статистика.
41
1
 
12
 
! Отговори
бай генчо преди 2 години
За тези които се чудят как ще е преброяването в махалите. Бях на обучение за преброители, там бяха тарторите на махалата/ сега им викат медиатори/, нещо се бяха объркали за какво точно са там и говореха само за това че знаят всяка избирателна секция и колко човека в нея ще гласуват.че са защитници на човешките права Като започнаха обясненията как точно ще става преброяването, медиаторите казаха: ааа, ние не разбираме, да дойде една от общината като почнете да броите и ще я вкараме във всяка къща
40
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами защо питат за егн аз не го казах но по името ми може да го открият в нап илинои
39
1
 
14
 
! Отговори
Закривай преди 2 години
От 9 милиона сега сме 6.8. След 20-30г ще сме около 5 милиона, повечето пенсионери и "бразилци". Кой ще работи, кой ще плаща данъци, как ще изплащат пенсии? Ще останем в историята като единствения народ който сам се е самоунищожил.
38
1
 
40
 
! Отговори
Колосална глупост преди 2 години
Колко имота и коли имам държавата го знае много добре. Дали имота ми има канализация и електричество, държавата го знае много добре. За коя жена съм женен и колко деца имам, държавата го знае много добре. Дали имам пералня или таблет изобщо пък не и влиза в работата на държавата!
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След още един мандат на Диктатора няма да има кво да броим!
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пребрияване на дивите зайци.Този почти 50г бг филм ми изглеждаше *** и скучен, когато бях ученик по онова време.Сега не мисля така - 1:1 със сегашното.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МаАалите как ще ги преброят там и полиция рядко се мярка, и кажи речи всичко построено е незаконно.
34
3
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
за да може те да получат по-добри административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане.--ахахаахаахаах-какъв виц
33
2
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ще преброят жилищния фонд,ама друг път. Никъде няма графа "притежавате ли повече от едно жилище", а само "имате ли жилище за сезонно ползване". Ами който има 2 или повече жилища ,които ползва не сезонно,няма какво да попълни.
32
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да видя преброител в Столипуново, Факултето, Филиповци и т. н. Това ще е интересно! А и за там трябва да са с червн колан по боен спорт, че не се знае какво ще им хрумнена местните команчи.