Проф. Минко Палангурски: Няма 100% независимост, всички сме зависими един от друг

Според него подценяваме събитията, които не са свързани с героични битки
22 сеп 2021 09:33, Нели Христова
24

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на независимостта на България, а по традиция празнествата ще се проведат във Велико Търново. Но обръщаме ли достатъчно внимание на събитията, които не са толкова героични и не са свързани с битки? Според историка проф. Минко Палангурски понякога ги подценяваме.

"Това е връщането на България на картата на Европа като нация и държава с 13-вековна история и която има правото и възможността да се самоуправлява. Независимостта в главите на българските политици е повече от 30 години като подготовка. Всеки български политик е носил в главата си подобен манифест, той носи почерка на министър-председателя Александър Малинов", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

"Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, където е провъзгласена независимостта ни, е единствената запазена владетелска църква от Второто българско царство. По време на османското владичество тя е джамия и веднага след Освобождението се преправя на гарнизонна църква.

От гледна точка на юридическото право, България е свободна от 22 септември 1908 г., процесът завършва през пролетта на 1909 г. Всяка дума в манифеста е много добре обмислена, стана ясно още от думите на проф. Палангурски в "България сутрин".

"Българските политически сили носят тежка отговорност пред историята. В България в момента няма извършен преврат, за да отидем трети път до урните, придружени с президентски избори. Българските политици или не са наясно какво е това "управление"... Българският избирател подаде два пъти на политиците какво трябва да направят, голяма част от тях не разбраха за какво става въпрос", категоричен е историкът.

Той подчерта, че държавниците мислят за поколенията, докато политиците мислят за следващите избори.

"Няма 100% независимост, всички сме зависими един от друг, и то това му е хубавото. Защото всички те гледат като равноправен", отбеляза още проф. Палангурски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от гравитацията сме зависими, и не само.Фактът е явление, независимо от индивидуалното съзнание.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОРЕДНИЯТ ПРОФЕСОР ПРАЗНОДУМЕЦ...НЕЗАВИСИМОСТ ПРОКЛАМИРАНА ОТ ПОБЪЛГАРЕН НЕМСКИ КНЯЗ,СЛЕД КОЕТО ТЕРИТОРИЯ АДМИНИСТРИРАНА ОТ РУСНАЦИ СТАВА НЕЗАВИСИМА ОТ ТУРСКИЯ СУЛТАН!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Челентано
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професора явно е много интелегентнен и мъдар човек.За сметка на това не е много директен.За да бъде разбран трябва малко интелект.Естествен процес е всички в света да са зависими един от друг и това е положително.Негативнито е когато зависимостите са криминални,свързани с корупция ,с липса на справедливост, правосъдна и съдебна система.
10
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Не е човек ,а пияно магаре.Не ми го хвали,знаем го.Позор за учен,но изтикан в това русофобско време напред щото мрази Русия.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независимост като термин отдавна отпадна.Няма държава и човек независим.Но има по-малко и повече зависим.Лошото е ,че нашите политици са зависими от мафиотски структури,защото са взимали подкупи.Тази зависимост е вредна.А зависимост продавач -клиент,лекар-пациент,производител-купувач,гражданин-гражданин,държава с друга държава е нормална.Лошото е че видимо у нас има криминална зависимост.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името на човека е Милко Палангурски
7
4
 
4
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ- ВЕЛИКИЯТ И САМОСТОЯТЕЛЕН ПОДВИГ НА БЪЛГАРИТЕ В ПО- НОВИТЕ ВРЕМЕНА И ПРОТИВ ВСИЧКИ ВЕЛИКИ СИЛИ И НАЙ- ВЕЧЕ ПРОТИВ РУСИЯ!!! ПОКЛОН ПРЕД НАШИТЕ ГЕРОИ ОТ НАРОДА! НЕЗАВИСИМОСТТА Е ВЪНШНИЯТ ИЗРАЗ НА ЕДИНЕНИЕТО И ДУХА НА ЕДИН МАЛЪК, НО ЖИЛАВ НАРОД! ПОКЛОН ПРЕД НАШИТЕ ПРЕДЦИ!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милко ще дава акъл.Милко,село заспало.Кривоглед брадат сополанко.Напиваше се като магаре и си бършеше сополите в брадата и покривката.
5
1
 
6
 
! Отговори
Какъв миНко бе?! преди 2 години
миЛко, не миНко бе!!Пу значи, тоя сайт само негpaмотницо! Не го четете!
4
1
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Независимостта е външният израз на Свободата вътре в човекът,а тя от своя страна пък е битие на живият Дух. За да имаш свободна държава, трябва вътрешно да си свободен. Ако си вътрешно свободен, ще си и икономически и социално свободен, т.е. независим. Ще имаш и независима държавност. В България, отдавна не съществуват личности, които да са битие на живият Дух! Затова цялото упражнение за независимост към днешна дата се сведе до абсолютната зависимост и загуба на държавност.
3
0
 
1
 
! Отговори
Ами освобождението преди 2 години
Нали през 78ма се освобождаваме, а чак след 30год сме. независими. Кое е по голям празник?
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя смешен селски истерик историк.Както за съединението и днес един тон глупости.За един политически акт ,нарушение поредно на Берлинския договор.Но тогава все пак са имали хора с акъл на позиции.Днес само вижте историците като Милко и си правете изводите.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахаха България и независимост? Кога България е била независима? Голям смях!