България е на опашката в Европа по брой леки коли

По-нисък е показателят само в Румъния, Латвия и Унгария
23 сеп 2021 07:03, Елка Василева
133
България е на опашката в Европа по брой леки коли
Снимка: архив, БГНЕС

България е на опашката в Европа по брой на регистрираните леки автомобили спрямо броя на населението. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от „Труд“.

У нас на 1000 души от населението през 2019 г. са се падали по 407 автомобила.

От страните в ЕС по-ниско е нивото на моторизация само в Румъния (357 автомобила на 1000 души), Латвия (381 автомобила) и Унгария (390 автомобила).

В същото време за Северна Македония този показател е двойно по-нисък, отколкото за България, като там има 205 леки коли на 1000 жители. В Турция броят на автомобилите е дори още по-малък - 150 на 1000 души.

Лидери по този показател сред страните от ЕС са Люксембург (681), Италия (663) и Кипър (645).

Страната ни е единствената в ЕС, в която броят на регистрираните автомобили намалява в периода 2015-2019 г., показват още последните данни на Евростат за моторизацията на населението. Спадът в броя на автомобилите е с 11 на сто.

В същото време за 5-годишния период в Румъния е отчетен ръст от 34 на сто, в Литва - 20 на сто, в Унгария - 19 на сто, а в Словакия и Полша по 18 на сто.

През 2019 г. най-много леки автомобили са регистрирани в Германия - близо 48 милиона. По този показател в европейската класация следват Италия с 40 милиона леки коли и Франция с 32 милиона.

За България, Гърция, Исландия и Словакия в базата на Евростат няма данни за това какъв процент от регистрираните леки автомобили са стари, на възраст над 20 г. Според експертите, ако имаше такива данни, щяхме да сме лидер по този показател в ЕС, тъй като у нас близо половината от автопарка влиза в тази категория. От наличните в Евростат данни, по този показател лидер е Полша с 37,9 на сто стари коли, следват Естония (37,9%), Финландия (26,9%) и Литва (22,6%).

Най-много нови коли карат в Ирландия, Люксенбург, Белгия и Дания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
10
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
А я кажи, защо в Карлово всички си купуват бусове и автосалоните ви са основно за бусове.
72
1
 
32
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Туй да ни е кусура, проблема е че сме на опашката по производителност на труда, по доходи, продължителност на живота, инфраструктура, брутен вътрешен продукт и десетки други показатели, оставям на вас да ги изброявате. Ако подобрим тях, колите ще дойдат от само себе си.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 и как разбра, че ни облъчват с радиация??
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76- КАРУЦИТЕ ПО ЕКОЛОГИЧНИ- НАЙ МНОГО ДВИГАТЕЛЯТ ДА ПУСНЕ МАЛКО ПРЕРАБОТЕНО ЕКО ГОРИВО ОТ ТРЕВА И СЕНО, НЯМА ДА ЗАМЪРСИ ВЪЗДУХА.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Водим в класацията по ц......и каруци.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ТЕЗИ ХОРА С ПО ДВЕ ТРИ КОЛИ КАТО РЕВНАТ, ЧЕ ВЪЗДУХЪТ Е МРЪСЕН И НЯМА ПАРКОМЕСТА, НЯМА ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ...КО ПРАЙМ ТОГАВА, А И КАТО ЗАРЕВЪТ ТЕЗИ ДЗВЕРОВЕ ТИ *** ДА СИ ХВАНИШ ДЕЦАТА И ДА ЗАМИНЕШ НА СЕЛО, АМА И ТАМ СЕ СЛУЧВА НЯКОЙ АВТОГЕРОЙ ДА МИНЕ ПРЕЗ ХОЛА ТИ, МОЖЕ И ПРЕЗ СПАЛНЯТА, А АКО ПРЕДИ ТОВА СА ИЗСМЪРКАЛИ И НЕЩО, НАПРАУ ТЪ ПРЕЛИТАТ И ОПАА В ГРАДИНКАТА ТИ...НЯМА СПАСЕНИЕ.
67
3
 
9
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
В нашия блок повечето от половината семейства имат по две коли, и то не кви да е. Млади хора, ново поколение, дето отиват на обяд на работа. Но това не е критерий поне за сега за състоянието на държавата. За положението ни не е виновен Бойко, царя или бай Тошо. Нещата са по дълбоки в исторически и географски план, колкото банално да звучи.
66
4
 
5
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
По време на социализЪма пак бяхме на опашката!
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 66 Край Унгария е с много по-висок стандарт от България.. . . И това е факт! След като всичко ти е уредено (транспорт също) за какво ти е кола? Ходили ли сте в Цюрих? Този който отиде с кола там се заклева, че няма да стъпи там с кола! И по български - затова швейцарците са може би по бедни от българите! Смях в залата!
64
2
 
6
 
! Отговори
Растата преди 2 години
До ком 70, щом един *** бачкатор работи за "жълти стотинки", около 2000 лв., то тогава учителите например, които къде-къде по-интелигентни, работят за без пари. В интересна държава живеем.
63
3
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Дали има друга страна в която с ЕДНА средна заплата / 1525 лв по НСИ за 21г./ можеш да си купиш полукола, да я регистрираш, да и направиш застраховка ГО, да си купиш винетка, да я минеш на имитация на преглед и да се возиш.Питам аз и отговор не искам.
62
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мечтата на провинциалния бачкатор- да дойде НА София да бачка за жълти стотинки в склада (разбирай около 2000лв., което е смешна сума за София) и да купи BMW E60, задължително ДИЗЕЛ И задължиелно осма употреба от Италия, струващо колкото заплата на Студент в западна компания. После се върне на село да се перчи колко е велик.
61
2
 
4
 
! Отговори
vvv преди 2 години
Това е добра новина. Но нека се вземе предвид, че сме гробницата за автомобили на Европа, следователно по селата ива хиляди дерегистрирани такива, които успешно си се търкалят по родните пътища
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На опашката сме и по брой частни "баничарки" пикапи за работа. Всяка кола е обръщаме на специализиран превоз, баничарка,
59
6
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Унгария е с много по-висок стандарт от България. Произвежда почти всички марки коли НО има по-малко коли от българчетата.Там за колите има прегледи и да имаш кола в голям град е скъпо. Ние ли сме по-глупави- унгарците ли са по-умни. Сами си отговорете.В белите страни не гледат на колата като на някакво голямо постижение. И все повече могат и без нея.
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости. У нашия блок няма семейство с по една кола. Всички са с повече. И тия са ни много.
57
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В стария ми квартал имаше един ушев, дето имаше 5! коли зад блока. Естесвено всяка от евтина по-евтина, но за това данъците трябва да се вдигнат. Ако имаш 5 коли плащаш като поп. Ако и 5те са ти трошки на по 20г плащаш още толкова и така. Българина се учи само като му удариш джоба.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е както се предвижваме БАВНИЧКО БАВНИЧКО към ЕС след тридесет години ще се оправим.Няма как хем сме първи по корупция , и да сме най богати .
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е Уникална спрямо ЕС. Населението ни е 80% Градско срещу 20% извън градско. Има села само с каруци. В ЕС е 50% на 50% градско срещу изв градско
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** ви статистиката, всеки селянин тука е с по две коли, няма къде да се паркира. Колко искате още?