Обмислят как с парите за туризма в бюджета да се стимулира ваксинацията

Балтова: Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, ще се потърси възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната.

Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата на представители на туристическия бранш със служебното правителство.

Още по темата
"Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация", посочи тя пред журналисти.

Целта е да се направи това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора. До следващата среща след 10 дни ще се помисли как да бъде стимулирана ваксинацията в страната.

Второто направление, което ще се обсъжда през този период, заедно със здравните власти, е да се намери пакет от документи (сертификати), които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти. Третото важно нещо, около което са се обединили по време на срещата е, че още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г., каза Балтова, цитирана от БТА.

Служебният министър изтъкна, че държавата има нужда от работещ туристически сектор.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов допълни, че в рамките на тези 10 дни ще се направят срещи и новите финансови и икономически служебни министри. На тези срещи представителите на туристическия бранш ще изложат своите опасения, както и това, което те искат да бъде променено в мярката 60/40.

"Ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", изтъкна Алибегов. Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова каза, че ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Джамал преди 3 седмици
Стига ни мислете неваксинираните,няма да се ваксаме не стана ли ясно
22
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Достатъчно е,че ваксините са безплатни.Никакви ваучери,бонуси и т.н.
21
2
 
1
 
! Отговори
Проф. Христов преди 1 месец
Само 20% проявяват наченки на разум и чувство за самосъхранение.
20
0
 
4
 
! Отговори
Държавата преди 1 месец
Да подкрепя Балкантурист. Спасяването на частниците е дело на самите частници
19
4
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 17 : Скоро и работа няма да може да си намерите и хляб да си купите, а тоя за ресторанти ми говори. Чакай да скочат смъртните случаи и да минат изборите, че сега не искат да плашат раята, после ще приемат закони като в италия - без ваксина - марш от работа. То вече е започнало тихомълком и подмолно в по-големите компании и вериги.
18
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 16 : Съгласен съм, справедливо е. Но първо нека да им нашият една пълна ревизия на доходите за последните пет годинки, и да ги сравнят с разходите. Ако второто число е по-голямо - значи са в сивият сектор. И още, добре, ще им върнат осигуровките, след приспадане на ползваните здравни услуги, но оттук нататък всичко ще си плащат, не само ковид пътеки. Предполагам в държавната администрация ще се намери някой изобретателен чиновник дето да измисли още гадости. Така навит ли си?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E ние протесно няма да ви посещаваме ресторантите и хотелите, надайте се само на ваксаните, както и на чужденци да видим кой е по-голям инат. Ха ха ресторантите от кага решиха че могат да живея от чужденци, сър!!!
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Програмист "неваксинираните да си платят ковид пътеката" - тогава да върнат внесените здравни осигуровки на неваксинираните и да спрат да ги рекетират
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
имаше една такава поговорка една пат-ка мислела мислела и т.н
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10 "А преглътнете най-сетне тоя горчив хап - тук, в България, държавата на най-лъжливите политици и най-лъганите хора, на подобни елементарни манипулации няма кой повече да се върже. Наивниците се инжектираха, но и се поизчерпаха. На останалите им е все тая как ще си водите пропагандата и рекламната кампания. Само ви се смеят на глупостите." 8 плюса за този коментар и два минуса. 80% и 20% :))))))))))) Проф. Христов беше прав. :)))))
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На туй му се вика след дъжд качулка щото летния сезон свърши и почти съм сигурен че малко хора от бранша в туризма са ваксинирани начело с управителите на хотели -нека изнесат справка колко от работещите в хотелите са ваксинирани и колко управители на хотели са ваксинирани и после да им плащат 60/40 или 80/20 колкото решат
12
34
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
да харчат пари да се стимулира ваксинацията?!? Що за щуротия! Две съвсем безплатни и лесни мерки - да карат неваксинираните да си платят ковид пътеката, и второ като в италия и гърция - който не се ваксинира в неплатен отпуск докато му дойде акъла.
11
0
 
16
 
! Отговори
Поредната... преди 1 месец
Мислят как могат и по този начин да откраднат от парите, едва ли ще ваксинират някого ако досега не се е ваксинирал сам!
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А преглътнете най-сетне тоя горчив хап - тук, в България, държавата на най-лъжливите политици и най-лъганите хора, на подобни елементарни манипулации няма кой повече да се върже. Наивниците се инжектираха, но и се поизчерпаха. На останалите им е все тая как ще си водите пропагандата и рекламната кампания. Само ви се смеят на глупостите.
9
0
 
14
 
! Отговори
Гладен преди 1 месец
Па че има ваучери за домати.
8
0
 
18
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Афганите резнаха парите на пландемиците-либерали и ги боли главата. Очаквайте още мисли по въпроса.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с ваксинирането не трябваше ли да стане с актуализирания бюджет на здравеопазването? А не с парите за хотелиерите и ресторантьорите. Сега пак ще гледаме протести на заможни хора, пък може вече и бой да погледаме:)
6
1
 
7
 
! Отговори
сопол преди 1 месец
ще живея значи..жив и здрав да съм..
5
6
 
18
 
! Отговори
Погребално Бюро Сън преди 1 месец
За Бога братя не се ваксинирайте!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз имам приятел, здрав като бик, скоро се ваксинира и след 2 седмици се оказа че е бременен.