Обмислят как с парите за туризма в бюджета да се стимулира ваксинацията

Балтова: Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, ще се потърси възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната.

Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата на представители на туристическия бранш със служебното правителство.

Още по темата
"Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация", посочи тя пред журналисти.

Целта е да се направи това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора. До следващата среща след 10 дни ще се помисли как да бъде стимулирана ваксинацията в страната.

Второто направление, което ще се обсъжда през този период, заедно със здравните власти, е да се намери пакет от документи (сертификати), които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти. Третото важно нещо, около което са се обединили по време на срещата е, че още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г., каза Балтова, цитирана от БТА.

Служебният министър изтъкна, че държавата има нужда от работещ туристически сектор.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов допълни, че в рамките на тези 10 дни ще се направят срещи и новите финансови и икономически служебни министри. На тези срещи представителите на туристическия бранш ще изложат своите опасения, както и това, което те искат да бъде променено в мярката 60/40.

"Ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", изтъкна Алибегов. Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова каза, че ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Джамал преди 2 години
Стига ни мислете неваксинираните,няма да се ваксаме не стана ли ясно
18
2
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Достатъчно е,че ваксините са безплатни.Никакви ваучери,бонуси и т.н.
17
2
 
1
 
! Отговори
Проф. Христов преди 2 години
Само 20% проявяват наченки на разум и чувство за самосъхранение.
16
0
 
4
 
! Отговори
Държавата преди 2 години
Да подкрепя Балкантурист. Спасяването на частниците е дело на самите частници
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E ние протесно няма да ви посещаваме ресторантите и хотелите, надайте се само на ваксаните, както и на чужденци да видим кой е по-голям инат. Ха ха ресторантите от кага решиха че могат да живея от чужденци, сър!!!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имаше една такава поговорка една пат-ка мислела мислела и т.н
13
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 "А преглътнете най-сетне тоя горчив хап - тук, в България, държавата на най-лъжливите политици и най-лъганите хора, на подобни елементарни манипулации няма кой повече да се върже. Наивниците се инжектираха, но и се поизчерпаха. На останалите им е все тая как ще си водите пропагандата и рекламната кампания. Само ви се смеят на глупостите." 8 плюса за този коментар и два минуса. 80% и 20% :))))))))))) Проф. Христов беше прав. :)))))
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На туй му се вика след дъжд качулка щото летния сезон свърши и почти съм сигурен че малко хора от бранша в туризма са ваксинирани начело с управителите на хотели -нека изнесат справка колко от работещите в хотелите са ваксинирани и колко управители на хотели са ваксинирани и после да им плащат 60/40 или 80/20 колкото решат
11
34
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
да харчат пари да се стимулира ваксинацията?!? Що за щуротия! Две съвсем безплатни и лесни мерки - да карат неваксинираните да си платят ковид пътеката, и второ като в италия и гърция - който не се ваксинира в неплатен отпуск докато му дойде акъла.
10
0
 
16
 
! Отговори
Поредната... преди 2 години
Мислят как могат и по този начин да откраднат от парите, едва ли ще ваксинират някого ако досега не се е ваксинирал сам!
9
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А преглътнете най-сетне тоя горчив хап - тук, в България, държавата на най-лъжливите политици и най-лъганите хора, на подобни елементарни манипулации няма кой повече да се върже. Наивниците се инжектираха, но и се поизчерпаха. На останалите им е все тая как ще си водите пропагандата и рекламната кампания. Само ви се смеят на глупостите.
8
0
 
14
 
! Отговори
Гладен преди 2 години
Па че има ваучери за домати.
7
0
 
18
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Афганите резнаха парите на пландемиците-либерали и ги боли главата. Очаквайте още мисли по въпроса.
6
1
 
7
 
! Отговори
сопол преди 2 години
ще живея значи..жив и здрав да съм..
5
6
 
18
 
! Отговори
Погребално Бюро Сън преди 2 години
За Бога братя не се ваксинирайте!
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам приятел, здрав като бик, скоро се ваксинира и след 2 седмици се оказа че е бременен.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Обмислят" - с какво, като главите им са празни
2
2
 
11
 
! Отговори
В аптеката преди 2 години
Имате ли хапчета против инат?-Да ..Имаме..!Е НЯМА ПА ДА СИ КУПЯ ..НЯМААА..НЕЕЕ..
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Бойко Борисов, няма да се ваксинираме.