МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията

На срещата присъства и съпругата на загиналия подполковник Терзиев
Обновена: 24 сеп 2021 20:13 | 24 сеп 2021 12:21, Нели Христова
107
МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Още по темата

Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

"Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача", каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана "загуба на пространствена ориентация".

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
18
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Толко си е можел пилота....
67
8
 
5
 
! Отговори
Томичукалата преди 2 години
Сигурно Радев е пилотирал самолета и е катапултирал...нема друг ле вак
66
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набутаха съпругата на пилота в "дебела антиРадевска какфония"
65
4
 
4
 
! Отговори
gosho преди 2 години
okolo radev vse katastrofi sas samoleti.golem karuk e toy vashiya geroy
64
6
 
8
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Много сте ''умни'' в тоя убит форум, пилот е станал човека лека му памет, реално всеки си поема риска с тази професия, но да хвърляте така вината само на самолета или само на пилота е безумно...стават такива работи, руски бил самолета и? Ладата била трошка, да с бмв и мерцедес ''нема'' катастрофи, Шумахер нема катастрофи, всеки прави грешки нормално е ...да се обвинява е нелепо.
63
14
 
10
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Половината от коментарите обвиняват началника на базата, ръководителя на полетите, операторите на радарите и т.н. Пилота бил оставен " сам ". Ами с кого да е ? Да му сложим бавачка под крилото ? Това ли искате ? Ами в реална бойна ситуация, пилота ще бъде още повече сам. Вие какво искате, някой друг да пилотира и решава вместо него ? Загубил пространствена ориентация и се врязъл в морето. Кой е крив ? Имал 25 години стаж, ама нальотът му е, колкото на американски пилот за една година.
62
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умрелият е виновен, така ли? Колко удобно. С това ще започна и с това ще свърша.
61
8
 
7
 
! Отговори
Влак GT преди 2 години
Как ще разбере в една летяща руска щайга? Предайте всички тези *** за скраб!
60
2
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Друго нещо което силно ме смущава е, че: бе съобщено че последните думи на пилота дест секунди преди катастрофата са Излизам на дясно! Тази маневра излизам на дясно върви с набор на височина. Няма как да излезеш на дясно с наведен нос. Просто не се връзва.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В *** пътнически самолети хората ги е страх да пътуват. Махайте ги тея ***.
58
2
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
В ютуб ли го гледа това? Или разказ по картинка? Да не да са те возили на мотор с два коша и да са ти казали, че е СУ, пък то било ХУ
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората ги е страх в съвецка кола да се качат, а в БА все още използват *** самолети.
56
0
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Да ме извиняват, но това заключение е обида на разума! И не е цялата истина.Било само заради това, че не може да се каже как той не е съзнавал ситуацията. Защото е съзнавал ситуацията, но тя е била илюзорна за него. И въпроса как се е стигнало до това не е изяснен или случая въобще не е изяснен. Единственото е желанието да няма виновни, като винаги при нас. Човека си отиде виновни няма.
55
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това, че Миг-29 е бил в пенсионна възраст? А това че ги карат пилотите да летят с *** бракми?
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За МиГ-29 не знам как е, но са ме возили на СУ-25. Тая машина като слезе под 1000 метра и почва да пищи, а под 300 метра постоянно мрънка и *** нон-стоп предупреждения за височината: Висота опасная, висота опасная - направо ти бърка в мозъка. Не вярвам МиГ-а да е без такива аларми и пилота да не е знаел къде е, дори без да гледа прибори.
53
3
 
8
 
! Отговори
Made in BG преди 2 години
Починалият е виновен... Познато за жалост...
52
3
 
7
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Не само уреди има самолета, има и командване ако в случай той нещо се обърка. Въпроса е къде е гледало командването.
51
5
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Съпругата на загиналия Пилот зададе *** въпрос - защо е изпратен съпруга и на тази мисия , той е на 47 години ?Няма такъв редовен пилот на тези години в Света .Човек на 47 години е дядо или баба .
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, да приемем тяхната версия - пилота не е гледал уредите и се е забил във водата. Аз да питам - тия там долу и те виждат същите уреди и не виждат ли че пилота явно има проблем и ще се забие във водата. някъде в записите на черната кутия има ли, чу ли се: "Терзиев, вдигни се, летиш много ниско с голяма скорост. Веднага се вдигни на височина позволяваща безопасен полет". Това дали някой го е казал? Нали го глдат и водят, т.е. би трябвало да следят ситуацията. Такива въпроси им задавайте...
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия верно са от МО, много добре се отбраняват при допуснати грешки! Резили! Пилотът им бил неадекватен!!! А командването, защо не го е предупредило и предприело действия срещу неговата "неадекватност"! Търпи народе РадеФ и други шапкари! Търпи, робството ти е малко за наказание, мили ми народе!