МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията

На срещата присъства и съпругата на загиналия подполковник Терзиев
Обновена: 24 сеп 2021 20:13 | 24 сеп 2021 12:21, Нели Христова
107
МО за падналия МиГ-29: До последно пилотът не е осъзнавал ситуацията
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция. Не беше лесно, особено изваждането от морското дъно на черната кутия. Всички решения бяха правилни, за това сега разполагаме с факти. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов за катастрофата с българския МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев, предаде  БГНЕС.

Още по темата

Действахме в условия на максимална прозрачност, увери военният министър и припомни, че са разчетени всички данни, включително от радарите в района на учението, както и на черната кутия на самолета, извадена от дъното на Черно море.

"Свършихме си работата, но подполковник Валентин Терзиев не може да бъде върнат сред живите. Той загина в изпълнение на военния си дълг след успешно изпълнение на бойна задача", каза още Георги Панайотов и подчерта, че работата на прокуратурата продължава.

На брифинга в МО присъстваше и съпругата на майор Терзиев – Димитрина Попова. Тя имаше възможност да задава директни въпроси на участниците в разследването, от които поиска да знае как така се е стигнало до инцидента без техническа неизправност и без пилотска грешка, а доклада е като главна причина е вписана "загуба на пространствена ориентация".

Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

В пресконференцията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
18
 
! Отговори
нас червеното знаме преди 2 години
ТЕ никога не са виновни!Но иначе са първи на софрата!
7
6
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Когато дойде Герб на власт и Радев загуби изборите, това ще се върне за ново разследване. Резултатите са ясно още сега, а не това което служебния джингълбери говори.
6
0
 
3
 
! Отговори
Класика преди 2 години
"Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия, обясниха и от Министерството на отбраната. Според разследващите до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира."
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Саботьорите на Бойко *** са виновни! Бойко и цялата му шайка са национални предатели и убийци!
4
1
 
14
 
! Отговори
Добър ден преди 2 години
Много умно. Ами той ако я осъзнаваше ситуацията нямаше да катастрофира ?!
3
1
 
3
 
! Отговори
хаха преди 2 години
сичките са блъсни *** - удари ***
2
2
 
6
 
! Отговори
авеее преди 2 години
стига лъгаааа
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставили са го сам да се оправя горе. Нормално за България.