Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?

Зелената сделка засега е повече политика и по-малко икономика
Обновена: 24 сеп 2021 12:51 | 24 сеп 2021 12:50, Анисия Иванова
104
Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на пенсиите няма да увеличи инфлацията в България, но ще има дългосрочен негативен ефект върху амбициите на България за влизане в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия, са повишили потреблението си. Производителите и играчите все още не са готови да направят промяна, въпреки фискалните стимули.

"Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възстановяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика“, каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа. Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейскияъ съюз "само си търси повод да не ни допусне". България трябва да е проактивната страна в този процес.

Като повод България да не бъде приета в еврозоната Янков вижда ръста на дефицита на бюджета след повишаването на пенсиите. Популистка мярка, която Янков определя като икономически неразумно поведение. Той отчита като пропуск това, че средства от бюджета не са били инвестирани в бизнеса и то в сфери, които биха довели до икономически ръст.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


104
Още от Образование
"Ученически практики - 2" поставя ученици в реална работна среда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом пенсиите станаха проблем за влизане в Еврозоната, а няма никакви други, значи наистина трябва да се унищожат повечето пенсионери! Няма пенсионери - няма проблем! Не ви е срам!!!
100
1
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 2 седмици
Тия на 370 лв пенсия скок ли му викат????Това си е направо пълна подигравка!!!!То няма такива катастрофални пенсии и заплати като българските в целия ЕС.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
за какъв скок става въпрос средно това са 60лв след нова година.
98
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Тиквата вземане по 35 евро от българските пенсионери, за да дава на немските... и заяви, че много повече би взел.Факт.
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ами то по тая логика а да умрем от глад и мизерия ама само и само да влезем в тази пуста Еврозона...то това ми прилича повече на оная приказка на гол тумбак чифте пищови...
96
2
 
3
 
! Отговори
В преди 3 седмици
Богата Русия колко е минимална пенсия?
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демократите ограбват България и врякат, че комунистите го били правели
94
3
 
6
 
! Отговори
Калинка Тиквена преди 3 седмици
Малък но изключително *** народ гласуващ за бкп и сега за техните шофьори герп. Еми кога ще ги настигнем европейците. Чист късмет че поне сме в евросъюза.
93
1
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 седмици
Този господин много си вярва на писаното O sankta simplicitas!
92
3
 
11
 
! Отговори
Го'син Янков... преди 3 седмици
Омръзнаха мимненията на туеядци като вас. Щели сме да бъдем с "големите играчи" !?!?!? Вие вярвате ли си, че България, която от 30 г. се ограбва от един файтон комунисти и местни феодали ще стане член на еврозоната ? Аз не. До сега се крадеше без мяра ( при валутен борд) , а ако влеземе ЕЗоната не мога да си представя какво ще бъде.
91
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С една забележка към този икономист. Пенсиите при нас са много ниски - тези стотина лева за човек с добра заплата са нищо - за повечето пенсионери са по повишаване на качеството на живот.Държавата не е абстрактно понятие - а хората, с увеличението подобряваш директно живота на 2 милиона човека в държавата.Мисля, че това е добро решение.
90
4
 
19
 
! Отговори
български избирател преди 3 седмици
При това положение съм съгласен да увеличите двой ръста на пенсиите ,а ЕВРОТО и Еврозоната може да почакат ....още някоя и друга 10 -тилетка!!!!
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
аз съм твърдо ЗА повишаване на пенсиите, повишаване на доходите и приемането ни в еврозоната, защото няма държава в еврозоната, която да е зле, но пък ако не влезем, очаква ни безразборно разграбване, както само комунистите могат!
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До bbb__не, не са виновни пенсионерите, виновни са популистите, че са некадърни!
87
2
 
9
 
! Отговори
цецо пинъса преди 3 седмици
АБЕ ***...300 ЛВ ПАРИ ЛИ СА БЕ?
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако вдигаш пенсиите- вдигаш дефицита и опасност да не те приемат в еврозоната, а ако държиш пенсиите ниски- не отговаряш на европейските критерии за конвергенция и с тази мизаерия пак не си за еврото! Имаме избор- на кое основание да ни откажат! А мерак да ни отрежат- голям! Ние сме пазар.
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А гробарите сещат ли се, ме ако прехода беше минал, като при румънците да си избият комунистите, то техния *** щеше да е дал фира?Бойко Методиев Борисов е единственият жив, активен член на БКП.
84
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Майната му на еврото. Хората са най-ценния ресурс за една страна/държава. Хората преди феодалите.Никога повече ГРОБ. Никога повече простащина в галактически размери. Мин. пенсия да стане 1000лв. Тези дето вземат по 9-10 000лв заплата да им се удържат 30% данък.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво е при Радев бре Геор? Какво беше преди е въпроса.Колко милярди евро се изпариха.Ако бяхме преди 2 века щеше да е различно с ГЕРБ и БСП.Щеше много да внимават.
82
12
 
3
 
! Отговори
Георг преди 3 седмици
При Радев е така