Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?

Зелената сделка засега е повече политика и по-малко икономика
Обновена: 24 сеп 2021 12:51 | 24 сеп 2021 12:50, Анисия Иванова
104
Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на пенсиите няма да увеличи инфлацията в България, но ще има дългосрочен негативен ефект върху амбициите на България за влизане в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия, са повишили потреблението си. Производителите и играчите все още не са готови да направят промяна, въпреки фискалните стимули.

"Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възстановяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика“, каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа. Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейскияъ съюз "само си търси повод да не ни допусне". България трябва да е проактивната страна в този процес.

Като повод България да не бъде приета в еврозоната Янков вижда ръста на дефицита на бюджета след повишаването на пенсиите. Популистка мярка, която Янков определя като икономически неразумно поведение. Той отчита като пропуск това, че средства от бюджета не са били инвестирани в бизнеса и то в сфери, които биха довели до икономически ръст.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека станат минималните пенсии по 1000лв в декември и нека да стане минимлната заплата 2000лв.и нека да не нинприемат никаде.За чий ни трябва еврозомата с измиращи пенсионери и хора с мизерни заплати.Този нормален ли е? В Гърция пенсиите са пет пъти по високи и са където синискат.До кога с ГЕРБ бре народе юроде.
60
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв скок на пенсиите говорите? До нова година пенсионерите ще са отново под прага на бедността.
59
7
 
6
 
! Отговори
Мирослав преди 2 години
Нали това е целта на комунистите,да не сме в еврозоната. За да може спокойно да си точат банките и да си правят каквото искат с техните господари от Русия,че ако сме в евро ще ги пляснат през ръцете,като тръгнат да пипат както КТБ
58
6
 
5
 
! Отговори
честито преди 2 години
След изборите през април сега управляващите обещаваха "десант от инвестиций и България ще е начело в Еврапа. Сега ще гласуваме за Су льо от Харвард и Пу льо американски.
57
1
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 2 години
Ами каквато ти е заплатата, на такава се осигуряваш. Те нещата са навързани.
56
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега с горките пенсионери ще си измият ръцете. Пфффффф
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според потедния манипулатор, най-добре е българите да гладуват и студуват, но да са в, мечтаната от политиците, евро зона! ДГД!
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ххахахаха баси лъжите
53
6
 
11
 
! Отговори
Така преди 2 години
Българина никога не е имал трезва преценка за каквото и да било!Винаги грешни,водени от емоции решения!Комплкси и неграмотност,премесени с постоянен махмурлук и инат!Исторически факт!Обикновено му идва ума от подире,обикновено когато е късно вече!
52
1
 
15
 
! Отговори
Е, преди 2 години
До Анонимен 60.И как да се осигуряваш на повече пари, като всички (почти) работодатели те осигуряват на минималния осигурителен доход. А НЕЩО ДА НАПИШЕШ И ЗА СИВАТА ИКОНОМИКА???
51
3
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чи кой са натиска за еврото :)))
50
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КойчоПенсиите са резултат от това на какви пари си се осигурявал 30-40 години.Хубаво е че гледате, че немците имат по 1500 евро пенсии, но на тях всеки месец са им одържали по 500 евро от заплатите, а българите са се осигуравали средно на по 300 евро заплати. Няма как да се осигуряваш на 500-600 лева десетки години и да искаш висока пенсия. Това са реалностите.
49
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква еврозона го е подгонила този сеяндур. Тя ако беше добра Англия отдавна щеше да влезне в еврозоната а не да си пази националната валута а накрая излизна с гръм и трясък да се махне от ЕС.. Този да хване да се гръмне да не мъчи земята и да не ни замърсява въздуха. От такива ни писна. Такива кото този ни унищожиха икономиката защото ходят със свалени *** и разтварят бузки пред евро.гейците. Защо им дават трибуна на такива сеяндури а не ги пратят да чистят торт.а на кравите.
48
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ни приеме в еврозоната с тези некадърници. За половин година храни, парно, ток скочи с 40% . Идват радевите зими, евро през крив макарон
47
3
 
29
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
За да влезем в еврозоната пенсиите според този мушморок трябва да са африкански.
46
1
 
17
 
! Отговори
Пенсионер/ка преди 2 години
Това психическа подготовка ли е, че НЯМА ДА НИ ВДИГНЕТЕ ПЕНСИИТЕ???
45
4
 
6
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
До MошенициТам когато комунистите ревяха, че прокурорите са недосегаеми, румънците не им се вързаха като глупавите българи
44
6
 
12
 
! Отговори
Сахо преди 2 години
Ама разбира се че пенсионерите и техните пенсии са виновни. За щастие на моята майка, нея не я хвана увеличението, защото взема под минималната пенсия, та затова не подлежи на вдигане, та пине не й се налага да носи бремето че заради нея не сме приели еврото.
43
2
 
19
 
! Отговори
мак преди 2 години
С какво България ще се конкурира "на масата" с големите играчи от еврозона и въобще, какви ще са ползите от влизането, щом дори не може да реши сама за пенсиите на своите пенсионери.
42
6
 
9
 
! Отговори
Хамелеонщина преди 2 години
До Mошеници Така ще е, колега. Декември 1989, криво-право, румънците гръмнаха Чаушеско. Пък тук на 7 септември, всякакви "партийни и дъжавни ръководители" подгряват с венци и цветя пред паметника на правешкия. Подгряват за чествУВАнето на "светлата дата" два дни по-късно.