Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?

Зелената сделка засега е повече политика и по-малко икономика
Обновена: 24 сеп 2021 12:51 | 24 сеп 2021 12:50, Анисия Иванова
104
Може ли скокът на пенсиите да попречи за приемането ни в еврозоната?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на пенсиите няма да увеличи инфлацията в България, но ще има дългосрочен негативен ефект върху амбициите на България за влизане в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков.

Докато през последните месеци цените на основните метали и нефта са се понижили, цените на газа и въглищата остават високи. Причина е, че основните потребители – Китай и Индия, са повишили потреблението си. Производителите и играчите все още не са готови да направят промяна, въпреки фискалните стимули.

"Зелената сделка или политиката за конвертирането на икономиката към възстановяеми източници засега е повече политическо говорене и по-малко икономика“, каза Янков.

Янков посочи, че инфлацията в момента е около 3%, като не очаква сериозно повишение. Той прогнозира задържане и дори спад в цените в следващите няколко месеца.

Влизането на България в еврозоната е от стратегическо значение, защото ще я постави на масата с големите играчи в Европа. Засега България стои извън този кръг. Същевременно Европейскияъ съюз "само си търси повод да не ни допусне". България трябва да е проактивната страна в този процес.

Като повод България да не бъде приета в еврозоната Янков вижда ръста на дефицита на бюджета след повишаването на пенсиите. Популистка мярка, която Янков определя като икономически неразумно поведение. Той отчита като пропуск това, че средства от бюджета не са били инвестирани в бизнеса и то в сфери, които биха довели до икономически ръст.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
17
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Тоя знае ли как се живее в 500 с лв пенсия ?!___Че и има и много с по-малки ...___Когато някой с вратовръзка ти обяснява колко лесно можеш да живееш с 300лв пенсия, ти идва да му затегнеш вратовръзката !!!___ Тоя май няма вратовръзка, но нейсе :)
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Expat capital - Каво е това? Или кой е тзи човек
39
3
 
1
 
! Отговори
иам и виновни .. преди 2 години
,.. например , Сл. Трифонов и Президента , на последък И Тошко Африкански , Мая , Ристо И. , Дончева !Аве тия от герб , още ли се мислят за ''най-''добрите '' ,... които с неистови напъни докараха България , до : ВСИЧКИ ПОСЛЕДНИ МЕСТА В ЕС , ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ ?
38
2
 
6
 
! Отговори
на практика до сега! преди 2 години
България е в ЕС , ама само на аРТИЯ ?Не на 2 скорости за България , а на 10 скорости пак няма да стигнем Румъния и подобните събратя от ЕС ...
37
1
 
33
 
! Отговори
Mошеници преди 2 години
Румъния, която при влизането ни в ЕС беше по-зле от БГ, преди две години вдигна пенсиите и заплатите на своите граждани. На пенсионерите с 40%. Прас - и от утре с 40% по-високи пенсии. А ДДС - то там е 9%. Вижте в интернет! Но там мошениците ги слагат в панделата, а в България са фактори и им дават думата. Бойко Тиквата дебилизира цяло поколение българи.
36
4
 
6
 
! Отговори
Два Фактора преди 2 години
Епидемията ще прочисти пенсионерите и Второ да се въведе доброволна евтаназия и сме готови за еврозоната.
35
0
 
16
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Пари има , както се изказа и Асен Василев , но не се разпределят правилно , ЗАЩО НЕ СЕ СЪКРАТИ ДЪРЖАВНИЯТ АПАРАТ С 50 % ???За какво са ни БЕХ и НЕК , нали имаме ДКЕВР ???
34
0
 
15
 
! Отговори
Давам акъл преди 2 години
Защо не погледнат тия Бг-''специалисти'' какво е дереджето при комшиите ,например в Румъния , която настига Франция за по-достоен живот ?Ама не им изнася , политиците и депутатите не могат да се разделят с 50 лева , МЪКА , МЪКАААА !
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично съм за членството в ЕС, но без двойни стандарти! Качеството на хранителните продукти, който се продават у нас не съотвестват на стандартите на Германия, Франция, Италия и т.н.! Транс-национални корпорации спекулират с качеството на детските храни, средствата за лична хигиена и т.н.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
следва: пенсионера ни ли е по скъп, или да го оставеден беден и на произвола на съдбата да се мъчи, или еврозоната ни е по ценна
31
1
 
14
 
! Отговори
спомени преди 2 години
СпоВням си управлението на лицето , бащата на корупцията , др. И.Й.Костов !Според инфлацията /тогава/ , в НС депутатите си вдигаха заплатите на всеки 3 месеца ,... като като Премиер И.Й.Костов обяви че инфлацията за депутатите е 70% , и с толкова си вдигнаха заплатите , а за народа на следващият ден бе обявена инфлация от 3 %..... ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ , ИЛИ ДА ПЛАЧЕШ ???
30
0
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
И като седнем на масата с големите играчи...........ние с какво ще се включим в голямата игра !?!? Докато големите играят , а те имат с какво да играят , ние кафета ли ще им правим ?
29
5
 
27
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Така и не разбрах за толкова години какво спечелихме от ЕС ? Какво добро видяхме ? Под чехъл сме и това е ....ядем техните *** , избиват нашите животни за да ядем престоялото им месо ...нареждат ни да пускаме амуджи дошли от друг свят , казват ни какво , кога и с кого да правим сделка или др. Тока ни стана скъп , водата , храната , всичко .....просто сме един донор за ЕС и това е !
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Гърция реши да "излезе" от ЕС им "наляха" повече от 350 000 000 000 евро! И си повишиха и пенсии, и заплати! И си оправиха банките! А у нас кога? А ние само плащаме за "членството"! До кога? В Румъния цените на хранителните стоки са по-евтини от нашите! До кога? В Турция и Египет туристическите услуги са по-евтино от нашите! До кога?
27
2
 
19
 
! Отговори
Може! преди 2 години
Загриженият ЕС държи да сме бедни, да ни натиска със заеми и да сме зависима, а ние да слушкаме и изпилняваме! Отделно всички останали подробности!
26
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на кой българин, който може да мисли самостоятелно и трезво има нужда от тази шбн еврозона!!?
25
1
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Този човек е чел справки от 2020 година за Инфлацията в ЕС и България .Трябва да прочете актуалните отчети от Септември 2021 година и тогава да се изказва така некомпетентно за позицията си .
24
6
 
11
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
''Чапа'' си го каза :''България е едно проклето място , населено с проклети люде "!
23
6
 
11
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Очаквам някой да се изкиха , че пак комунистите са виновни , защото ако погледнем , не е ли имало и в другите нови членки като България в ЕС , комунизъм ,... и къде са те сега , а къде няма да бъдем ние скоро ?!
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За такава мизерна сума думата '' скок '' е неуместна