Сметки: До 60% скачат цените на БДЖ билетите

Високите цени на тока водят до повишаване цените на стоки и услуги
24 сеп 2021 18:29, Анисия Иванова
42

По-високите цени на тока за бизнеса водят до лавинообразно повишаване на стоките и услугите у нас. Заявка за поскъпване на билетите дадоха от БДЖ.

Зapaди виcoĸитe цeни нa тoĸa за бизнеса цените на основни хранителни продукти продължават да се повишават, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. В средата на септември - спрямо предходната седмица, увеличение има при захарта, брашното, яйцата и млечните продукти. Продължава тенденцията за ръст на цената на олиото, като бутилка от 1 литър вече се продава по 3,20 лева на едро.

Поскъпването на електроенергията ще увеличи и цeнaтa нa билeтa за пътуванията с БДЖ.

Росица Найденова е учител и от години пътува всеки ден от Перник до София. Надява се въпреки повишаването на цените на билетите железопътният транспорт да остане достъпен за нея.

"Нямам друг вариант, освен това - на фона на поскъпването и на останалите горива, мисля, че билетите за влака ще останат поносими и приемливи", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Двойното поскъпване на електроенергията ще се отрази както на електротранспорта в градовете, така и на железопътния. Все още обаче няма конкретни разчети с колко ще се увеличат цените на билетите за влак. Бивш директор на БДЖ пресметна, че поскъпването може да достигне до 50-60%.

"Ще им се увеличат разходите многократно или по-точно - двойно, при едно ценообразуване, ако токът фиксира около 30% от цената, това значи, че двойното увеличение на тока отива на едно 50-60% от цената, която няма как да бъде поета само от превозвачите, което е много лош вариант и за крайните клиенти", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
19
 
! Отговори
Не остана... преди 2 години
Не остана вече какво да откраднат и в БДЖ, пак глупости започнаха да измислят...
1
8
 
9
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Кой пътува с БДЖ ? Аз пращам само стока на едро с тях. Как пътуват хора заедно със стока ? Ами ако някой прати крави ?