Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?

Отговорите във филма на Миглена Георгиева в "Историите ON AIR", събота
24 сеп 2021 15:13, Анисия Иванова
83
Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бузлуджа е една от дестинациите в България, известни сред почитателите на така наречения "тъмен туризъм". Това са изоставени и опасни места с история, които хора от цял свят търсят.

"Бузлуджа е опасна, защото сградата е доста разрушена. Конструкцията няма как да се срине, но покривът и всичко вътре е компрометирано и крие рискове", обясни Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Нейният филм "Бузлуджа - блясък и разруха" ще бъде представен в ефира на Bulgaria ON AIR в събота, 25 септември, от 19:00 часа в предаването "Историите ON AIR".

Георгиева подчерта, че е важно да се знае - паметникът на Бузлуджа е забранен за влизане.

"Обектът се охранява от полицаи, които не разрешават на туристите да прекрачат прага. Ние влязохме с разрешение от Областната управа в Стара Загора, но само с уточнението, че влизаме на собствена отговорност", заяви Миглена Георгиева.

От филма "Бузлуджа - блясък и разруха" ще разберем защо не е добра идея паметникът да бъде възстановен в блясъка си от 80-те години.

"Проучванията показват, че ако паметникът се възстанови в истинския си блясък от 80-те години, щял да спре туристопотокът, те искат да се насладят на опасностите. Трябва да останат част от разрушенията, за да се види диалога преди и след тези 30 г. на разруха", добави авторът на филма Миглена Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви присъди, какви 5 лева! След 9 09 44г в рамките на месец са избити над 20 000 от цвета на българската държава-виенни, полицаи, учители, кметове, търговци, свещеници БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА. Вече от декември са "осъдени" една част отвече избитите и е наложена смъртна присъда постмортум. Останалите избити се водят безследно изчезнали...После вече идва сагата с политзатворниците ,вкарлани в лагери и затвори или избити в размер на над 200 000 българи. Толкова за приноса на Хуманния комунизъм
58
2
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Реставрацията се извършва с дарения на членовете на БСП!
57
6
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Ще ходят в Банкя да гледат родната къща на другаря Бойко Методиев Борисов!Да живее БКП!!!
56
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храмът "Свети Седмочисленици" е бил джамия, защо не сме го запазили. Щяха да идват толкова богати туристи от Дубай
55
0
 
0
 
! Отговори
До 1ъ преди 2 години
Не искам да съм ти напреко, ама тия дни ни рекнаха как всеки втори лев от държавата давал фира, така че... със или без нашето мнение и мерак, пак ни харчат парите за щуротии и без грам файда нае полза роду.
54
10
 
11
 
! Отговори
Архитект преди 2 години
Този "паметник" на комунизма олицетворява злостната ,мрачна, жестока същност на комунистите. Трябва да остане в този си вид и да се вижда как комунизма се разлага !
53
16
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Каква , чудесна тоалетна става от тая комунистическа съборетина....ЗА ЦЯЛ НАРОД!
52
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви небивалици говорите? Ако имаше толкова туристи, щеше да има хотели
51
4
 
17
 
! Отговори
преди 2 години
Ако туристи ще си плащат да го гледат на мен не ми пречи. Ако ще се харчат пари от данъците които плащам без предварителна сметка - пречи ми много !
50
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, паметниците трябва да се пазят. На мястото на този монумент е имало паметник на Хаджи Дмиитър и е бил безцеремонно разрушен от бездуховни хора. Върхът се казва вр. Хаджи Димитър и това трябва да се пази за поколенията. Обаче бездуховни хора са заляли всичко с бетон и са направили всичко за да се запази турското име Бузлуджа
49
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 20 декември 1944 до 2 април 1945 година са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 11 122 души са повдигнати обвинения, съдбата на много от другите арестувани е неизвестна... За около 4 месеца са издадени 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1 305 души получават доживотен затвор, а останалите затвор от 1 до 20 години... За сравнение на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12.
48
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е всички паметнице в българия да се запазят независимо от коя епоха са.Все пак това е историята и трябва да се помни!
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма трябва да се помни и да се изучава а не да се замита под килима! Да знаят младите че и през това е минала България.
46
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко построеное по време на соц-а е грозно и сиво. Изкуството е натирено в лагери и затова, нито в този паметник, нито в НДК, нямат никаква стойност за поколенията. Все пак за всеки влак си има пътници - дори и за грозориите от сив безформен бетон
45
4
 
11
 
! Отговори
смях преди 2 години
А буци защо премести събранието в партийния дом,нали са много лоши сгради.Да построи зайчарник и там да набута зайците.
44
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова години само дрънкане! Всички само дрънкат и никой нищо не прави! Досега можеха 10 пъти да го възстановят. Можеше поне покривът да ремонтират за да не се руши сградата докато решат какво ще правят с нея.
43
2
 
16
 
! Отговори
Сахо преди 2 години
Струва ми се доста странно причината да не се възстанови нещо да е, че хората обичали опасността и затова ходели там. Макар че ние и до морето ходим по разрушена магистрала, така че може би имат право.
42
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая гробница на майка България не е нужна никому, освен на остатъците от разрушилата последното царство на българите партия.
41
1
 
16
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Какво не е добре, разбрахме г-жо Георгиева !И то е важно, но мисля че е по-важно да се разбере какво е добре да се направи за този огромен обект !Мисля си че има алтернативи, които да се приложат, така че посетителите да придобият култура за миналото, настоящето и ....бъдещето на нашето време!
40
9
 
25
 
! Отговори
Спец преди 2 години
Ако може някой да обясни защо пълни профани които нищо не разбират от култура или архитектура с такова удоволствие си изхождат мислите по тематаА колкото до конструкцията - тя определено има художественото стойност. Поредната тъпотия ще е да се остави да се разруши