Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?

Отговорите във филма на Миглена Георгиева в "Историите ON AIR", събота
24 сеп 2021 15:13, Анисия Иванова
83
Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бузлуджа е една от дестинациите в България, известни сред почитателите на така наречения "тъмен туризъм". Това са изоставени и опасни места с история, които хора от цял свят търсят.

"Бузлуджа е опасна, защото сградата е доста разрушена. Конструкцията няма как да се срине, но покривът и всичко вътре е компрометирано и крие рискове", обясни Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Нейният филм "Бузлуджа - блясък и разруха" ще бъде представен в ефира на Bulgaria ON AIR в събота, 25 септември, от 19:00 часа в предаването "Историите ON AIR".

Георгиева подчерта, че е важно да се знае - паметникът на Бузлуджа е забранен за влизане.

"Обектът се охранява от полицаи, които не разрешават на туристите да прекрачат прага. Ние влязохме с разрешение от Областната управа в Стара Загора, но само с уточнението, че влизаме на собствена отговорност", заяви Миглена Георгиева.

От филма "Бузлуджа - блясък и разруха" ще разберем защо не е добра идея паметникът да бъде възстановен в блясъка си от 80-те години.

"Проучванията показват, че ако паметникът се възстанови в истинския си блясък от 80-те години, щял да спре туристопотокът, те искат да се насладят на опасностите. Трябва да останат част от разрушенията, за да се види диалога преди и след тези 30 г. на разруха", добави авторът на филма Миглена Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
17
 
! Отговори
. преди 2 години
Абе, докога ще давате трибуна за изява на всякакви отpепки?
18
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази сграда на Бузлуджа олицетворява прехода от Социализъм към Капитализъм. Преди Да ни докарат Капитализма сградата блестеше след 30 години Капитализъм вече е руина като самата държава и народа. Капитализма не ни донесе нищо добро унищожини 45 годишният робски труд и пот на нашите бащи и майки. Капитализма ни донесе мизерия и отчаяние. Младите избягаха от дивият Капитлизъм. Отидоха да слугуват и робуват на тези които ни унищожиха държавата. Точно това беше и целта им.
17
4
 
32
 
! Отговори
Моля ???? преди 2 години
Е много тъпо, моме .Това не е някакъв изоставен хотел или къща каквито са атракция за този тип туристи . Това е много оригинален архитектурен паметник. И дори извън културната му стойност която може да се възстанови и може да привлича много повече туристи , той има и архитектурна стойност която привлича и друг тип туристи .
16
4
 
26
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
до 6 При "поробителя" СССР имахме трактори,комбайни,камиони Зис 5 и други селскостопански машини. Имахме развито селско стопанство и животновъдство, имахме армия и оръжия, безплатно образование и здравеопазване. Взимаха ни радиоактивния *** от АЕЦ и изнасяхме тютюн и храни. А сега какво? Я да направиме равносметка.
15
3
 
24
 
! Отговори
Иво преди 2 години
По-големи глупости не бях чувал
14
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До съвецката армия когагладна кокошко просо сънува - когато го махнат от Трептов парк, тогава и ние. А за баланс - може да дадеш пари и за един Мусолини и един Хитлер отсреща - та да има на кого и ти да се клавяш.......
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - В интерес на истината, нито се охранява, нито нищо ... напараво се чуя, как никой не я е запалил, взривил или нещо подобно...
12
5
 
35
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Пълни глупости от Миглена.Ако паметника се възстанови щяло да се загубят туристите.Напротив,ако паметника се възстанови и се направи съответната реклама,ще се привлекат много туристи и разходите за ремонт бързо ще се избият.
11
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пъти да ви се казва. Не можете дори да пребоядисате построеното от Бай Тошо. За ремонт никой не говори.
10
4
 
0
 
! Отговори
gosho преди 2 години
dialog predi 30 godini nyamashe.imashe ednostranni naredbi i zaduljeniya
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам идея - БКП или БСП или АБВ или каквото е в момента, да накара 10 от големите другари, детокаратбентлита и ролсройсояве, да метнат по 1 милиона лева и проблема е решен!
8
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма кой да даде пари за ремонтирането на това плашило.
7
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме още паметници на съветската армия и Альоша! Задължително да има портрети на съветски ръководители във всяка класна стая ,защото от козяк ни променят историята и ни мамят с фалшивата демокрация !
6
21
 
17
 
! Отговори
съвецката армия кога преди 2 години
Кога ще има бомбеску за "паметника" в центъра на София? 30 г. демокрация и никой не смее да махне от центъра паметника на поробителя... Някак си какво още да направим? Ходим там по нужда, драскаме го, боядисваме го гаврим се с него всеки ден, заплюваме го, какво още се иска? Бомбеску и да го няма.
5
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са неимоверни глупости - обясненията, че ако паметникът бъде възстановен, това би спряло човекопотока туристи. Невероятна простотия! Напротив - хората ще ходят и ще си плащат входна такса. Ама политици с по една мозъчна гънка не могат да мислят. Те само изпълняват поръчки.
4
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е добре тая пкла да се гръмне?
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най -опасни са не ,рушащите се сгради ,а-*** !!И с тях. Няма как да се справиш !
2
16
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
*** да си ремонтира летящата чиния :)))
1
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е един от най-интересните и впечатляващи паметници, за който дори има предаване по Нешънъл Джеографик. Точно защото си струва, защото е забележителен по своите мащаби и повида си. Само нашенски политически от**репки, изхождащи от политическата си слепота и немощ, твърдят, че няма нужда той да бъде възстановен. Напротив - задължително е - това е част от нашата история, а този народ, който не познава историята си, е осъден да повтаря грешките си.